Κάτω τα χέρια από τις Συμβάσεις

Εμποροϋπάλληλοι

“Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας” φώναξαν την Πέμπτη 26/4 οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ Carrefour - Μαρινόπουλος στις Μουρνιές, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της εταιρείας να προβεί σε μειώσεις στον μισθό τους. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν συνδικαλιστικοί φορείς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΠΑΜΕ.

Την Τρίτη 24/4 το βράδυ τo Σωματείο είχε οργανώσει συνέλευση έξω από το κατάστημα, γιατί η διεύθυνση με έκβιασμούς και πίεσεις καλούσε χωριστά τους εργαζομένους να υπογράψουν ένα χαρτί που προβλέπει μείωση του μισθού κατά 10%. Μετά από έντονη συζήτηση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμέτοχη στην πανελλαδική στάση εργασίας, ως πρώτη απάντηση απέναντι στους εκβιασμούς.

Οι προθέσεις της εργοδοσίας των Carrefour - Μαρινόπουλος είναι αντίστοιχες με αυτές των ξενοδόχων, που μόνο στόχο έχουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων προκειμένου αυτοί να αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους. Μπορεί να ισχυρίζονται ότι έχουν πτώση του τζίρου, αλλά οι τιμές στα προϊόντα έχουν ανέβει στα ύψη και οι διακοπές είναι πλέον προνόμιο για λίγους. Μόνη απάντηση απέναντι στους στυγνούς τους εκβιασμούς είναι να μειώσουν τις τιμές και τα κέρδη τους και όχι τους μισθούς μας και τις θέσεις εργασίας. Να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας ενάντια στη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, στις απολύσεις και στις περικοπές.

Mαρία Καλιτσουνακη


Ξενοδοχοϋπάλληλοι

Απεργιακές κινητοποιήσεις υπεράσπισης των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων προαναγγέλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕΥΤΕ). Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας, μετά την απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς εξετάζεται το ενδεχόμενο 24ωρης απεργίας στα μέσα Μάη, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί 24ωρη απεργία στις 15 Ιούνη και 48ωρη στις 10 και 11 Ιούλη.

Η Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων αντιδρά στην επίθεση των ξενοδόχων οι οποίοι, αφού κατήγγειλαν την ισχύουσα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, επιδιώκουν την υπογραφή νέας, προσαρμοσμένης ξεκάθαρα στο τελευταίο μνημόνιο με μείωση των μισθών, επαναπροσδιορισμό των επιδομάτων, σάρωμα θεσμικών κατακτήσεων όπως το 8ωρο, η επαναπρόσληψη των εποχιακών, η αποζημίωση απόλυσης. Οι επιχειρηματίες του Τουρισμού, οι οποίοι είχαν αύξηση εσόδων κατά 10% το 2011, έχουν το θράσος και ζητούν μεγαλύτερες θυσίες από τους εργαζόμενους.

“...θα κλιμακώσουμε μέσα στο καλοκαίρι παραπέρα τις κινητοποιήσεις μας αν οι Ξενοδόχοι επιμείνουν στην προκλητική και αδιάλλακτη στάση τους. Οι εργοδότες αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για τις όποιες συνέπειες προκύψουν κατά την επερχόμενη τουριστική περίοδο”, προειδοποιεί η ΠΟΕΕΥΤΕ μετά την πρώτη συνάντησή της με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων στα γραφεία της, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση.