Συνέδριο ΠΟΕ-ΟΤΑ: Αποκλεισμοί, αποχωρήσεις, αλλά και βήματα μπροστά

Από τον αποκλεισμό Συλλόγων και Συνέδρων με ευθύνη ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, την αποχώρηση του ΠΑΜΕ, την άνοδο των δυνάμεων των υπόλοιπων παρατάξεων της Αριστεράς, αλλά και τις αποφάσεις για απεργία την Πρωτομαγιά και αποχή από τα εκλογικά καθήκοντα, σημαδεύτηκε το 41ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ που έγινε από τις 24 έως τις 27 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Μετά το απαράδεκτο, όπως το χαρακτηρίζει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Εργαζόμενων στους Δήμους, έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών ότι η 1η Μάη είναι εργάσιμη ημέρα, αλλά και την υπό έκδοση κοινή Υπουργική Απόφαση όπου οι δικαιούχοι εκλογικής αποζημίωσης εργαζόμενοι περιορίζονται στους 6.500 σε όλη την Ελλάδα, το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε: Να προκηρύξει 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά. Να καλέσει τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να απέχουν από κάθε εργασία που έχει να κάνει με την προετοιμασία, τη διεξαγωγή των εκλογών και τη μεταφορά των αποτελεσμάτων. Το κρίσιμο τώρα είναι η ηγεσία της Ομοσπονδίας να μην κάνει πίσω και να μπλοκάρει κάθε εκλογική διαδικασία μέχρι να αναγκάσει το κυβερνητικό μπλοκ να υποχωρήσει.

Για τους αποκλεισμούς συλλόγων, στις εκλογές των οποίων είχαν ψηφίσει συμβασιούχοι, εξέλιξη που οδήγησε και στην αποχώρηση του ΠΑΜΕ από το συνέδριο, μιλήσαμε με τον Δημήτρη Καλπίδη, εκλεγμένο σύνεδρο από το Σύλλογο δήμου Κορυδαλλού που ήταν και ένας από τους συλλόγους που αποκλείστηκε από τις διαδικασίες του συνεδρίου: “Πάγια δική μας θέση είναι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι να ψηφίζουν σε όλα τα όργανα, και στα πρωτοβάθμια και στην ομοσπονδία και παντού. Μια σειρά άλλα συνδικάτα το έχουν κατακτήσει αυτό, γιατί όχι η δική μας Ομοσπονδία; Παρά τις αντιρρήσεις των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, εμείς επιμείναμε. Στο δικό μου σύλλογο ψηφίσαμε όλοι και έτσι, με βάση το καταστατικό της Ομοσπονδίας, που πρέπει επιτέλους να αλλάξει γιατί αποκλείει χιλιάδες συναδέλφους, μας απέκλεισαν.

Το θέμα είναι καθαρά ιδεολογικό. Αν θεωρείς την Ομοσπονδία οικόπεδο της οποίας κρίνεται η ιδιοκτησία τότε βάζεις περιορισμούς και κοιτάς τους συσχετισμούς. Αν τοποθετείς τον εαυτό σου στην υπηρεσία των εργαζόμενων των δήμων δε μπαίνεις σε τέτοιους διαχωρισμούς, θες την ενοποίηση την πολιτική και τη συνδικαλιστική της εργατικής τάξης. Αυτό το φοβούνται οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Εγκατάλειψη

Αυτό όμως που τραυμάτισε την Ομοσπονδία ήταν η αποχώρηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ από το συνέδριο με βάση τον αποκλεισμό των 18 σωματείων στα οποία ψήφισαν συμβασιούχοι. Πιστεύω ότι ήταν λάθος τακτικής του ΠΑΜΕ να εγκαταλείψει τον αγώνα. Θεωρώ ότι τη μάχη τη δίνουμε κι εκεί που δεν έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Η εγκατάλειψη δείχνει παιχνίδι παραγόντων, ότι δηλαδή εκεί που ελέγχω το παιχνίδι, το παίζω, όπου δεν το ελέγχω, το διασπώ.

Η ιστορία του εργατικού κινήματος έχει αποδείξει ότι εκεί που δεν φαινόταν κάποια ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα, δίνοντας πολιτικά τη μάχη, μέχρι το τέλος, έχοντας εμπιστοσύνη στη τάξη και τη συνειδητοποιήσή της, τελικά καταφέρνεις ρήγματα. Δεν είναι τυχαίο ότι μένοντας εκεί οι δυνάμεις της Αυτόνομης Κίνησης-ΣΥΡΙΖΑ και των Συσπειρώσεων στις οποίες συμμετέχουν και αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κατάφεραν ρήγματα και αύξησαν τις δυνάμεις τους. Ενώ το ΠΑΜΕ δεν έδωσε τη μάχη και άφησε τις ίδιες δυνάμεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, ενώ είχαν πτώση σε ψήφους, να έχουν ξανά τον έλεγχο στην Ομοσπονδία.

Πιστεύω ότι στον κλάδο έχουν γίνει βήματα μπροστά. Μπορούν να γίνουν κι άλλα επιμένοντας στον ανυποχώρητο αγώνα, οργανώνοντας τις μάχες και ανοίγοντας την προοπτική της απεργίας διαρκείας που είναι αναγκαία για να αποτρέψουμε όσα μας ετοιμάζουν αλλά και να πάρουμε πίσω όσα μας έκλεψαν. Οι αριστερές δυνάμεις και ειδικά οι Συσπειρώσεις χρειάζεται να συμβάλουμε σε αυτό”.

Με πρωτοβουλία της Σκουπιδιάρας διακινήθηκε ψήφισμα ενάντια τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής το οποίο στηρίχτηκε από πολλούς συνέδρους και στο τέλος υπερψηφίστηκε από το συνέδριο.

Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για την Ομοσπονδία είναι τα εξής:

ΠΑΣΚΕ 236 ψήφοι και 18 έδρες (330 και 18 το 2009), ΔΑΣ απείχε (133 και 7), ΔΑΚΕ 94 ψήφοι και 7 έδρες (107 και 6), Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση 78 ψήφοι και 6 έδρες (56 και 3), Αγωνιστικές Κινήσεις Συσπειρώσεις 33 ψήφοι και 3 έδρες (29 και 1), Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία 12 ψήφοι και 1 έδρα (συμμετείχε πρώτη φορά), Δημοκρατική Ανατροπή 6 ψήφοι (συμμετείχε πρώτη φορά).

Για αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ: ΠΑΣΚΕ 234, ΔΑΣ απείχε, ΔΑΚΕ 96, ΑΣΚ 75, ΑΚΣ 37, ΑΠ 11, ΔΑ 7.