10 ΦΛΕΒΑΡΗ: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ - ΕΦΟΡΙΕΣ: Αναβρασμός

Την οργή των εργαζομένων έχει προκαλέσει πέρα από τα σχέδια της κυβέρνησης και η δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Γρίβα ότι «δεχόμαστε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης- εφόσον ισχύσει για όλους- που θα προκαλέσει μείωση των αποδοχών μας κατά 8%» στη συνέντευξη τύπου της Ομοσπονδίας - δήλωση που συνοδεύτηκε από διαμαρτυρίες εργαζομένων.

«Είναι απαράδεκτη αυτή η στάση» μας λέει ο Μάκης Γεροντίδης από την Εργατική Αλληλεγγύη του Συλλόγου Ημαθίας-Πέλλας-Πιερίας. «Τα ίδια προσπαθεί να εφαρμόσει τοπικά η διοίκηση του Συλλόγου μας που σε ανακοίνωση προς τον υπουργό Οικονομικών θέτει τετελεσμένα υιοθετώντας την άποψη Γρίβα ότι ΄Η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την αυτοτελή φορολόγηση των ΔΙΒΕΕΤ και να μη μας δώσει καμιά αύξηση για 2η χρονιά, θα αποτελεί ήδη μεγάλη υποχώρηση για τον κλάδο΄.

Καμία μείωση αποδοχών

Η φράση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση μας για ΚΑΜΙΑ μείωση μισθών. Στις 28/10 πραγματοποιήθηκε η γενική μας συνέλευση κάτω από την πίεση των υπογραφών συναδέλφων από τις Δ.Ο.Υ. του συλλόγου. Στη συνέλευση που έγινε παρουσία περίπου 70 συναδέλφων έγινε απόλυτα σαφές ότι δεν αποδεχόμαστε τη λογική του προέδρου της ομοσπονδίας για μείωση αποδοχών. Εκεί αποφασίσαμε (Απόφαση Δ.Σ. διευρυμένου με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων του συλλόγου) τα παρακάτω: 


1. Δημιουργείται διευρυμένη επιτροπή απεργιακού αγώνα στην οποία θα συμμετέχουν τα μέλη του Δ.Σ., οι αντιπρόσωποι από κάθε Δ.Ο.Υ. και όποιος συνάδελφος επιθυμεί. Οι συνεδριάσεις θα γίνονται με ανοιχτό κάλεσμα σε όλους.

2. Θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη γενική συνέλευση συλλόγου την επόμενη εβδομάδα και θα είναι ανοιχτό να γίνονται συνεχείς έκτακτες γενικές συνελεύσεις ανάλογα με τη διάρκεια και την πορεία του αγώνα.

3. Θα γίνει περιοδεία την Τετάρτη σε όλες τις Δ.Ο.Υ. για την καθολική συμμετοχή στην απεργία 4 και 5 Φλεβάρη.

4. Θα αναρτηθεί πανό με το σύνθημα «Απεργούμε - Την Κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν - Σύλλογος Εφοριακών Ημ. - Πελ. -Πιερ.» στις μεγάλες Δ.Ο.Υ. του συλλόγου. Επίσης θα αναρτηθούν αφίσες απεργίας σε όλες τις Δ.Ο.Υ.

5. Οι εκπρόσωποι του συλλόγου θα θέσουν στο Γενικό Συμβούλιο της Τρίτης την απόφασή μας για κοινή πορεία του κλάδου με τις υπόλοιπες ομοσπονδίες του Υπουργείου Οικονομικών.

6. Θα εκδοθεί Απόφαση της συνέλευσης η οποία θα διαβιβαστεί στον Υπουργό Οικονομικών και στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω αιτήματα:

ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ - ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΥΡΜΟ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΜΑΣ

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ

ΤΕΛΩΝΕΙΑ: Συνέλευση

48ωρη απεργία στις 4-5 Φλεβάρη και συμμετοχή στην ΑΔΕΔΥ έχουν αποφασίσει και οι εργαζόμενοι στα τελωνεία. «Είμαστε ένας από τους λίγους κλάδους εργαζομένων που έχουμε καταφέρει να ζούμε με μια σχετική αξιοπρέπεια από το μισθό μας» μας είπε η Δήμητρα Παπαδοπούλου, εργαζόμενη στον κλάδο από τη Θεσσαλονίκη. «Να πάνε να βάλουν χέρι στους μισθούς των βουλευτών, να βάλουν χέρι σε αυτούς που έκλεψαν τα ταμεία. Είναι πρόκληση να βγαίνουν στην επιφάνεια και να περνάνε ντούκου σκάνδαλα, δισεκατομμυρίων όπως στην ΄Ακρόπολις Χρηματιστηριακή΄, αλλά από εμάς να θέλουν να κόψουν το ένα τρίτο του μισθού μας».

Στην Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε και ο Σπύρος Κουλούρης από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων στα Τελωνεία: «Oπως δήλωσε στους προέδρους των Ομοσπονδιών του υπουργείου, o υπ. Οικονομικών επιδιώκει την εξοικονόμηση 650εκ. ετησίως από τις περικοπές στα επιδόματα, φυσικά για την μείωση του ελλείμματος δηλαδή για την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου.

Η κατάσταση είναι τραγική και από τη διαχείρισή της από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που διοικεί τα σωματεία μας. Εχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Η απαξίωση τους στη συνείδηση των εργαζόμενων είναι σχεδόν καθολική. Μπροστά στον κίνδυνο να περάσουν τα μέτρα αυτά (κι όχι μόνο αυτά) χωρίς να υπάρξει αντίσταση, ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη αρχίσαμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες με συναδέλφους για μια αντίσταση από τα κάτω.

Έτσι σε μια έκτακτη συνέλευση (για τροποποίηση του καταστατικού!!!)που κατέληξε σε φιάσκο, μοιράσαμε την προκήρυξη της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στα Τελωνεία. Ήταν η πρώτη και η μόνη ενημέρωση που είχαν όσοι ήρθαν στο ξενοδοχείο για τη συνέλευση. Στη συνέχεια και μπροστά στον καθημερινό «ορυμαγδό» των δημοσιευμάτων για περικοπές στις αποδοχές μας αλλά και τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, αποφασίσαμε με κάποιους συναδέλφους να φτιάξουμε ένα κείμενο συλλογής υπογραφών για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης. Από γνωστό σε γνωστό μοιράστηκε στα περισσότερα τελωνεία και υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση, υπέγραψαν πάνω από 250 συνάδελφοι, έτσι αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτης συνέλευσης του σωματείου Αττικής-Κορίνθου-Ευβοίας, την ερχόμενη Τετάρτη στο ξεν. Imperial στην Πλ. Καραϊσκάκη 5μμ.

Η κατεύθυνση και πρότασή μας είναι η ενεργοποίηση όλων για συγκέντρωση και διαδήλωση την Πέμπτη, την πρώτη μέρα της απεργίας έξω από το Υπουργείο σε συντονισμό και κοινή πορεία με τους συναδέλφους από τις άλλες ομοσπονδίες. Αν περάσει θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο μετά από πολλά-πολλά χρόνια στον κλάδο μας».

ΟΣΥΟ: Περιφρουρήσεις-όχι προσωπικό ασφαλείας

Στις 4 & 5 Φλεβάρη το Υπουργείο Οικονομικών κατεβάζει τα ρολά. Για πρώτη φορά, οι 3 Ομοσπονδίες που καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους του υπουργείου (ΟΣΥΟ, ΠΟΕ ΔOY, ΟΤΥΕ ) αποφάσισαν μετά από πάρα πολλά χρόνια να συντονιστούν και να καλέσουν 48ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης σε περίπτωση που κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Στις 22 Ιανουαρίου οι ηγεσίες και των τριών Ομοσπονδιών συναντήθηκαν με τον Υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση και πετσοκόβει τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Ο υπουργός αρνήθηκε να ικανοποιήσει οποιοδήποτε από τα αιτήματα που του έθεσαν γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «στις Βρυξέλλες διψάνε για αίμα».

Στα πλαίσια της οργάνωσης της απεργίας, η ΟΣΥΟ κάλεσε τα μέλη των Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων σωματείων σε σύσκεψη. Εκεί μπήκε καθαρά και από το προεδρείο αλλά και από τις τοποθετήσεις το θέμα ότι σε αυτή την απεργία δεν θα ανεχτούμε κανένα απεργοσπάστη, ότι θα υπάρχουν περιφρουρήσεις - μάλιστα με ευθύνη τις ομοσπονδίας δεν θα δεχτούμε να δώσουμε προσωπικό ασφαλείας.

Από τις τοποθετήσεις που έγιναν από εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων ήταν εμφανές ότι ο κόσμος είναι αποφασισμένος ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε μία θυσία για αυτούς που στην πραγματικότητα φταίνε για την κρίση. Ήταν επίσης εμφανές ότι ο Γιωργάκης δεν μπορεί με τίποτα να ελέγξει τη βάση του ΠΑΣΟΚ, του κόσμου δηλαδή που πριν μόλις 3 μήνες τον ψήφισε για να κάνει κοινωνική πολιτική και όχι να δίνει το αιματάκι μας στις Βρυξέλλες. Οι πιο οργισμένες τοποθετήσεις έγιναν από κόσμο που είναι στην ΠΑΣΚΕ αλλά που πρωτοστατεί αυτή τη στιγμή στον απεργιακό ξεσηκωμό σε ένα χώρο που η ΠΑΣΚΕ έχει την πλειοψηφία.

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησαμε συνέλευση των εργαζομένων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπου έγινε και ενημέρωση εκ μέρους της Ομοσπονδίας.

Τιάνα Ανδρέου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

AΠΕΡΓΙΑΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ

Αθήνα: Πλ.Κλαυθμώνος 10.30πμ
Θεσσαλονίκη: Πλ. Αγίας Σοφίας 11πμ
Γιάννενα: Εργατικό Κέντρο 10.30πμ
Ηράκλειο Κρήτης: Εργατικό Κέντρο 10πμ