STOP στη ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Μια ματιά στους αριθμούς αποδεικνύει ότι το κονδύλι που αυξάνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς ενώ οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται, είναι οι τόκοι που πληρώνει το δημόσιο στους τραπεζίτες. Πριν ξεσπάσει η κρίση, το κονδύλι των τόκων ήταν κάτω από 10 δις ευρώ. Για το 2010 σκαρφάλωσε στα 13,2 δις και για το 2011 υπολογίζεται στα 15,8 δις. Δηλαδή μέσα σε δυο χρόνια η συνεργασία της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου με την Τρόικα καταφέρνει να αυξήσει τη σπατάλη για τόκους κατά 60% χαρίζοντας περίπου 6 δις ευρώ επιπλέον στις τράπεζες! Και ύστερα έχουν το θράσος να λένε ότι «νοικοκυρεύουν» τα δημόσια οικονομικά.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, οι δαπάνες του προϋπολογισμού για συντάξεις φτάνουν τα 6,2 δις ευρώ. Με άλλα λόγια, αν η κυβέρνηση πάγωνε μόνο τους έξτρα τόκους θα μπορούσε να διπλασιάσει τις συντάξεις αντί να κόβει τα λεφτά από τους συνταξιούχους. Το κονδύλι για όλους τους μισθούς στο δημόσιο είναι 11,6 δις. Παγώνοντας όλους τους τόκους, θα υπήρχαν αρκετά λεφτά για να πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και να πάρουν αύξηση 30%, αντί για τις νέες περικοπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση με το λεγόμενο «ενιαίο μισθολόγιο» αφού έκοψε τον 13ο και 14ο μισθό.

Τα νούμερα επιβεβαιώνουν αυτό που λέγαμε από την πρώτη στιγμή. Η συμφωνία του Γ. Παπανδρέου με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ είναι ένας μηχανισμός που ληστεύει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και χαρίζει τους καρπούς αυτής της ληστείας στους τραπεζίτες.

Κανένας εργαζόμενος, όπου κι αν δουλεύει, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να «τσιμπάει» στα παραμύθια για το «παραφουσκωμένο» δημόσιο που τάχα φταίει για τα ελλείμματα. Παραφουσκωμένα είναι τα ψέματα του Πάγκαλου όταν κραυγάζει ότι τα λεφτά «τα φάγαμε μαζί» γιατί τάχα έγιναν διορισμοί περισσότερων δημόσιων υπάλληλων από ό,τι χρειάζεται και έτσι υπάρχει «μειωμένη παραγωγικότητα» στο δημόσιο.

Πακτωλός

Αλήθεια, ποια «αυξημένη παραγωγικότητα» έχουν να δείξουν οι τραπεζίτες για να παίρνουν αυτοί αύξηση 60% των τόκων τους, ενώ όλοι οι άλλοι παίρνουμε περικοπές; Είναι τόσο προκλητικός αυτός ο πακτωλός που τους εξασφαλίζει η κυβέρνηση, ώστε τώρα δίπλα στους Γερμανούς και Γάλλους τραπεζίτες έρχονται να βάλουν την κουτάλα στο μέλι και οι Εμίρηδες και οι Κινέζοι εφοπλιστές και τραπεζίτες.

Χρόνια τώρα οι προσλήψεις στο δημόσιο γίνονται με το σταγονόμετρο, με μόνη εξαίρεση την Αστυνομία όπου πραγματικά γίνεται σπατάλη για να τριγυρνάνε αργόσχολοι μπάτσοι με μηχανές και μηχανάκια στις γειτονιές.

Η σφαγή των μισθών, των προσλήψεων και των κοινωνικών δαπανών στις δημόσιες υπηρεσίες είναι επίθεση σε ολόκληρη την εργατική τάξη. Κάθε ένας εργάτης και κάθε μια εργάτρια χτυπιούνται όταν η κυβέρνηση χτυπάει το δάσκαλο που τους έμαθε γράμματα, τον εναερίτη που σκοτώνεται για να φτάσει το ηλεκτρικό ρεύμα στο χώρο δουλειάς ή κατοικίας τους, τη νοσηλεύτρια που φροντίζει για την υγεία τους από τη γέννα μέχρι την τρίτη ηλικία.

Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι ενωμένοι χωρίς διασπάσεις και διακρίσεις έχουμε κάθε συμφέρον να μπούμε στον κοινό αγώνα όχι μόνο για να υπερασπίσουμε τις δουλειές, τους μισθούς και τις συντάξεις μας, αλλά και να απαιτήσουμε να διαγραφεί το χρέος και να σταματήσουν οι πληρωμές για τόκους και δόσεις.