Εκδηλώσεις ΣΕΚ: “Να τους διώξουμε τώρα”

Συνεχίζονται - με μαζική συμμετοχή, πολλή συζήτηση και εμπειρίες από τις μάχες που δίνονται στους χώρους δουλειάς - οι εκδηλώσεις που οργανώνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα σε όλη τη χώρα με θέμα “τρόικες-μνημόνια-νεοναζί, να τους διώξουμε τώρα”.

Στην εκδήλωση του κέντρου της Αθήνας που έγινε στη Νομική την Τετάρτη 17/10 ομιλητές ήταν ο Μωυσής Λίτσης από τους Financial Crimes μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΑ που μίλησε για την κρίση, τις μάχες στα ΜΜΕ και την πάλη ενάντια στους νεοναζί, o Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη και ο Παναγιώτης Τσάλλας από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝ Πατησίων που απειλείται με συγχώνευση. Στη συζήτηση που ακολούθησε το λόγο πήραν ανάμεσα σε άλλους ο Σπύρος Στάικος, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό, που μετέφερε την εικόνα από τη συντριπτική νίκη που πέτυχε η αριστερά στις πρόσφατες εκλογές του σωματείου, συνδικαλιστής στα Νότος που περιέγραψε όλες τις σκληρές μάχες που δίνονται στον ιδιωτικό τομέα ενάντια στις επιθέσεις της εργοδοσίας, ο Κώστας Καταραχιάς που μίλησε για τον συντονισμό από τα κάτω στα νοσοκομεία.

Με μεγάλη συμμετοχή και πλούσια συζήτηση έγινε το Σάββατο 20/10 η εκδήλωση και στη Θεσσαλονίκη. Την κουβέντα άνοιξαν ο Παναγιώτης Κίτσιος, μέλος ΔΣ της ΕΥΑΘ, η Κατερίνα Αβραμίδου, νοσηλεύτρια από την επιτροπή αγώνα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και ο Τάσος Αναστασιάδης από την Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης. “Τα παραδείγματα που μπήκαν από τις μάχες που άνοιξαν στους συγκεκριμένους χώρους έδωσαν την καλύτερη αφορμή για να συζητηθεί η ανάγκη επέκτασης ενός δικτύου αγωνιστών από τα κάτω. Παράλληλα τονίστηκε από πολλές τοποθετήσεις η ανάγκη να συνδεθούν οι μάχες των εργατικών χώρων με την πάλη ενάντια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και τη συζήτηση για το ποια προοπτική και ποιες ιδέες μπορούν να οδηγήσουν τους αγώνες αυτούς σε νίκη” μας μεταφέρει ο Γιάννης Μήτζιας.

Στην εκδήλωση στα Γιάννενα, την επομένη της πιο μεγάλης πανεργατικής απεργίας που έχει γίνει στην πόλη, ομιλητές ήταν ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος και ο Αντρέας Μπότσιος, κτηνοτρόφος, που μίλησε για το πως ένας αγώνας που για πολλούς έμοιαζε “για την τιμή των όπλων” έχει αποκτήσει συμμετοχή και προοπτική μέσα από τη συνεχιζόμενη κατάληψη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση στη Δωδώνη, αλλά και για το ρόλο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που έχει κάνει πολλούς να κοιτάνε προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στη συζήτηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τη Δωδώνη, τα νοσοκομεία, μετανάστες εργάτες από το Πακιστάν και πολλοί πρωτοετείς φοιτητές, μια εκ των οποίων οργανώθηκε στο ΣΕΚ.

Ηράκλειο

“Τρείς σύντροφοι αποφάσισαν να οργανωθούν στο ΣΕΚ στο τέλος της εκδήλωσης που έγινε με τη συμμετοχή 60 αγωνιστών-τριών στο Ηράκλειο με ομιλητές τη Θένια Ασλανίδου και τη Βάσω Αθανασάκη, εργαζόμενη στο ΠΕΠΑΓΝΗ” μας λέει ο Πάνος Λουκίσας. “Οι εργαζόμενοι στο ΠΕΠΑΓΝΗ έχουν βρεθεί στην πρωτοπορία των αγώνων που έχουν δοθεί στην πόλη, οργανώνοντας το συντονισμό με τους άλλους χώρους και παίρνοντας πρωτοβουλίες όπως το κατέβασμα τους στην περσινή παρέλαση”.

“Την Τετάρτη 16/10 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Χαλάνδρι, με ομιλητές την Μαρία Στύλλου και τον Βασίλη Συλαϊδή, μέλος του ΔΣ εργαζομένων της Intracom, στην οποία παρευρέθηκαν 30 άτομα, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι” μας μεταφέρει η Αλεξάνδρα Μαρτίνη. “Από την πλευρά της εισήγησης μπήκε όλη η εικόνα της πολιτικής κρίσης της άρχουσας τάξης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο, του εργατικού κινήματος που φουντώνει ενάντια στις βάρβαρες επιθέσεις, αλλά και η προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα με απεργίες διαρκείας χτίζοντας απεργιακές επιτροπές βάσεις σε κάθε χώρο δουλειάς. Πολλοί μίλησαν από κάτω με χαρακτηριστική την παρέμβαση του Κώστα Φοινίνη, εργαζόμενου στο δήμο Βριλησσίων, στην οποία αναφέρθηκε στη δημιουργία απεργιακής επιτροπής στο χώρο του, και το πώς αυτό βοήθησε στο να συσπειρώσει τους εργαζόμενους, να έχουν δυνατή παρουσία στις απεργίες”. Στην εκδήλωση στο Μαρούσι, με ομιλητές τον Γιάννη Αγγελόπουλο από την ΣΕΑ και την Έμυ Τζίβα από το κεντρικό συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ άνοιξε συζήτηση πάνω στην αντιμετώπιση των ρατσιστικών ψεμάτων που αφορούν τους μετανάστες και ποια θα πρέπει να είναι η θέση της αριστεράς.

Στον Βύρωνα, το Σάββατο 20/10, ομιλητές ήταν η Ράνια Νενεδάκη, δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου και ο Πάνος Γκαργκάνας. Στη συζήτηση άνοιξαν πολλά θέματα, η αντιμετώπιση της κρατικής καταστολής, η αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων, ενώ η Έφη Παπαχρυσάνθου από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ έθεσε το ερώτημα της σύνδεσης των εργατικών αγώνων με τους αγώνες στις γειτονιές. “Φεύγω ξέροντας πως απαντάμε στις ρατσιστικές επιθέσεις” είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Σενεγαλέζους μετανάστες που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Στο Περιστέρι ομιλητές ήταν η Μαρία Στύλλου από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω και ο Παναγιώτης Σάμιος, μέλος ΔΣ Συλλόγου Δασκάλων Αιγάλεω, που κατέδειξε το βάθος της διάλυσης των από τα πάνω όπως εκφράζεται μέσα στα σχολεία και ενημέρωσε για το 20ημερο αντιφασιστικής δράσης που οργανώνουν οι δάσκαλοι στο Αιγάλεω. Η Ανθή Αθανασούλα από το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων Αριστοτέλης μετέφερε την απόφαση της συνέλευσης να καλέσει στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην πλ. Αμερικής, ενώ το λόγο πήρε και ο Βαγγέλης Παπαδόγιαννης, εργαζόμενος στην Ιντρακόμ.

Ταπητουργείο, Βύρωνας

ΕΔΟΘ Θεσσαλονίκης