Το απεργιακό Κίνημα: Χαλυβουργία, Σχολεία, Δήμοι, Νοσοκομεία, δικηγόροι, εργατοτεχνίτες ΥΠΠΟ

Συνέλευση στη Χαλυβουργία

Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 25/10 στις 3μμ στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας καλεί το Σωματείο εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο μετά την ανακοίνωση από την πλευρά του Μάνεση της περικοπής κατά 25% στους μισθούς των συναδέλφων τους στο εργοστάσιο του Βόλου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του σωματείου: «…Αφού για 9 μήνες τους χρησιμοποίησε ως απεργοσπαστικό μηχανισμό για να τσακίσει τους εργάτες στον Ασπρόπυργο, αφού τους ξεζούμισε βάζοντάς τους να δουλεύουν για 10 και 12 ώρες, τώρα που έκανε τη δουλειά του, τους ζητάει να δεχτούν να μειωθούν οι μισθοί τους κατά 25%, επιβεβαιώνοντας ότι η εργοδοσία στο μόνο θεό που πιστεύει είναι το κέρδος.

...Καλούμε τους συναδέλφους μας στο Βόλο-Βελεστίνο να απορρίψουμε τις αξιώσεις το βιομήχανου Μάνεση. Να βγάζουμε συμπεράσματα και να μην παραπλανηθούν για άλλη μια φορά από κούφια λόγια και υποσχέσεις της εργοδοσίας του τύπου "παλεύουμε για την ευρωστία της επιχείρησης και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας". Να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτούς που καλλιεργούν τις αυταπάτες, να συνταχθούν με το ταξικό κίνημα και να παλέψουν ενάντια στα μέτρα που πάει να επιβάλλει ο Μάνεσης με τις πλάτες που του κάνει η κυβέρνηση.

...Το ΔΣ του Σωματείου του Ασπρόπυργου καλεί το ΔΣ του σωματείου του Βόλου, να πάρουμε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το επόμενο διάστημα τις επιδιώξεις του εργοδότη. Αυτό είναι το καθήκον που έχουμε σαν εργάτες. Ο κοινός μας εχθρός είναι ο Μάνεσης όπως και ολόκληρη η τάξη του».


Δήμοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της ΕΡΤ πραγματοποίησαν το Σάββατο 20 Οκτωβρίου το πρωί, εργαζόμενοι από δέκα δήμους των Βορειοανατολικών Προαστίων που έχουν συγκροτήσει τοπική Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ενάντια στα μέτρα. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι των Δήμων Κορωπίου, Μαρκόπουλου, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδας, Μαραθώνα, Βριλησσίων, Χαλανδρίου.

Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η κοινή ανακοίνωση που κυκλοφόρησε η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων «πολεμάμε για: Την καταδίκη της υποταγμένης συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Την μονομερή διαγραφή του χρέους, την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Να αποτρέψουμε την ψήφιση και την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων, για να μην καταργηθεί ο κατώτερος μισθός και το μεροκάματο, να μην δεχτούμε τη σύγχρονη σκλαβιά, για δημόσια και δωρεάν υγεία-παιδεία –πρόνοια, για να αποτραπούν οι απολύσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (όλοι οι εργαζόμενοι είναι το ίδιο), για το δημόσιο χαρακτήρα των ΟΤΑ...»


Εκλογές στην Αγ. Παρασκευή

Σε εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ προχωρά ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής την Τρίτη 30 Οκτώβρη. Οι εκλογές είναι έκτακτες μετά την ενορχηστρωμένη προσπάθεια συκοφάντησης αγωνιστών συνδικαλιστών-μελών του ΔΣ από τη δημοτική αρχή με ψεύτικες και ανυπόστατες κατηγορίες για “κατάχρηση” χρημάτων του Συλλόγου. Στις εκλογές συμμετέχει το Ψηφοδέλτιο “Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων” με υποψήφιους τους: Παντελή Γεωργίου, Κώστα Μεγαγιάννη, Γιάννη Μπεκιάρη.


Νοσoκομεία

3ωρη στάση εργασίας από τις; 11πμ εώς τις 2μμ και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών στις 12 το μεσημέρι καλεί η ΕΙΝΑΠ την Τετάρτη 24/10.

«Με τις διαρκείς μέχρι τώρα περικοπές έχουν μειώσει τις αποδοχές μας κατά 35% και προγραμματίζουν νέες, της τάξης του 15 – 20%. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε”,ανακοίνωσε η ΕΙΝΑΠ. “Οι βίαιες διαδικασίες ένταξης του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ ένα μόνο στόχο μπορούν να πετύχουν: την κατάρρευση ενός υγιούς επιστημονικού ταμείου, παρά τις λεηλασίες που έχει υποστεί, σ’ ένα φορέα υπερχρεωμένο και ελλειμματικό, που καμία εγγύηση για Υγεία και Περίθαλψη δεν μπορεί να προσφέρει στους ασφαλισμένους του. Το υγιέστερο ασφαλιστικό ταμείο, με υποδειγματική αναλογία εργαζομένων/συνταξιούχων, το κατάντησαν από τα πλέον προβληματικά».


Νοσοκομείο Μεταξά

Χωρίς τραπεζοκόμους έμεινε το νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά όταν ο εργολάβος επικοινώνησε με τις 40 περίπου εργαζόμενες για να τους πει ότι απολύονται γιατί έληξε η σύμβαση του νοσοκομείου με τον εργολάβο – ο οποίος έχει και την καθαριότητα στο νοσοκομείο.

Οπως μας μεταφέρει η Άννα, εργαζόμενη στο νοσοκομείο: “Εδώ και καιρό δίνουν κομμάτι-κομμάτι τις υπηρεσίες του νοσοκομείου στους ιδιώτες. Ακόμα και όταν εργάζονταν και οι 40 τραπεζοκόμοι η δουλειά έβγαινε με το ζόρι. Οι μετρημένες στα δάχτυλα μόνιμες εργαζόμενες που έχουν μείνει από παλιά δεν φτάνουν φυσικά να καλύψουν τις ανάγκες και αναγκάστηκαν να καλύψουν το κενό από το διοικητικό προσωπικό, ενώ ο εργολάβος έπαιρνε άτομα από την καθαριότητα. Λόγω έλλειψης χεριών έδιναν το φαγητό στους ασθενείς σε πλαστικά κεσεδάκια για να γλυτώσουν το καθάρισμα. Οι εργαζόμενες απαιτούν να γυρίσουν στην εργασία τους, ενώ εκκρεμεί διαγωνισμός. Πρόκειται για μια δραματική κατάσταση που δείχνει που οδηγούν τα νοσοκομεία οι περικοπές και οι ιδιωτικοποιήσεις”.


7ο ΙΚΑ

Συναυλία αντίστασης και αλληλεγγύης ενάντια στο κλείσιμο του 7ου Νοσοκομείου ΙΚΑ διοργανώνει την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στις 7μμ στο Πάρκο Φιξ, το Σωματείο Εργαζομένων 7ου Νοσοκομείου ΙΚΑ, η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Γ.Ν. Πατησίων, Φορείς και πρωτοβουλίες κατοίκων της περιοχής. Στη συναυλία συμμετέχουν τα συγκροτήματα: ΦUCKΑ, Δημήτρης Καρούσος, MC YINKA, BOXCAR BETTY και άλλα σχήματα και καλλιτέχνες της γειτονιάς.


Εργατοτεχνίτες ΥΠΠΟ

Συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα οι εκλογές του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργατοτεχνιτών ΥΠΠΟ. Από τις 24 εώς τις 26 Οκτώβρη ψηφίζουν οι εργαζόμενοι της Αθήνας στα γραφεία του σωματείου (Διοσκούρων, Πλάκα) 08:00 - 17:00.

Στo ψηφοδέλτιο της Αντικαπιταλιστικής Πρωτοβουλίας Εργατοτεχνιτών (ΑΠΕ)-Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνσης (ΕΑΚ) για το ΔΣ Συλλόγου Εργατοτεχνιτών ΥΠΠΟ και την ΠΟΕΥΠΠΟ συμμετέχουν ο Αντώνης Φώσκολλος, μαρμαροτεχνίτης ΥΣΜΑ, ο Θεόφιλος Σαλτσίδης, τεχνίτης εκμαγείων ΤΑΠΑ, ο Παναγιώτης Νότης Γιαννουλάτος, εργατοτεχνίτης ΚΣΤ ΕΠΚΑ, ο Μιχάλης Μάκης Ξιδέρης, εργατοτεχνίτης Κ ΕΠΚΑ.


Σχολεία

Οι μαθητές στην πλατεία Κλαυθμώνος την Τρίτη 23/10

Μαζική και με ιδιαίτερο παλμό ήταν η κινητοποίηση για το θέμα των μεταφορών των μαθητών και τις περικοπές στην Παιδεία που οργάνωσαν την Τρίτη 23 Οκτώβρη μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς από την Ανατολική και τη Δυτική Αττική, καθώς και από όλα τα Μουσικά Σχολεία της Αττικής.

Η συγκέντρωση παρά τη βροχή πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια έγινε πορεία με πολλά συνθήματα προς το Υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή. «Με λιμουζίνες όλα τα λαμόγια και οι μαθητές σχολείο με τα πόδια» ήταν το ευφάνταστο σύνθημα που ακουγόταν περισσότερο μαζί με το «Δεν είμαστε αλήτες που κλείνουν τα σχολεία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία».

Είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις τις προηγούμενες μέρες. Την Παρασκευή 19/10 έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το Σάββατο έγινε εξόρμηση ενημέρωσης στην πλατεία στο Μοναστηράκι.

Ο Σπύρος Κουλούρης μάς μίλησε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης της Παρασκευής για τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί «Η σημερινή διαδήλωση είναι στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που έχουν αποφασίσει οι Σύλλογοι Γονέων των Μουσικών Σχολείων στην Αττική μαζί με τους μαθητές και τα δεκαπενταμελή τους συμβούλια. Αυτή τη στιγμή με την πολιτική των περικοπών της κυβέρνησης έχουν αποκόψει τα παιδιά από το δικαίωμα στη μόρφωση διότι αυτά τα σχολεία είναι διαδημοτικά. Μεταφέρονται εκεί οι μαθητές με μεταφορικά μέσα που μέχρι τώρα έκλειναν συμβάσεις με ιδιωτικά γραφεία ταξιδιών. Το πάγιο αίτημα ήταν πάντα ένας δημόσιος φορέας μεταφοράς των μαθητών. Αυτό δεν έγινε και σήμερα επικαλούνται τους γνωστούς λόγους περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες. Aυτή τη στιγμή στο δρόμο έχουν βρεθεί μαζί τα ΑμΕΑ και οι μαθητές των Μουσικών που δεν έχουν αυτή τη στιγμή πρόσβαση στα σχολεία».

Κάλυμνος

Ανταπόκριση από τις κινητοποιήσεις στην Κάλυμνο μας έστειλε ο Λεωνίδας Κοκκόλης, καθηγητής από τη Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου. «Με δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν οι μαθητές και οι γονείς του 3ου Γυμνασίου Καλύμνου, όπου από την Δευτέρα 22/10 αρχίζουν κατάληψη, στην απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου να κλείσει το ένα από τα τρία τμήματα της Γ΄ τάξης του σχολείου.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων στην εκπαίδευση μέσω της συρρίκνωσης των δαπανών άρα και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον δεν κατάφεραν με τα συσσίτια να πείσουν αρκετούς αναπληρωτές των 600 ευρώ να έρθουν στην περιοχή με αποτέλεσμα δεκάδες κενά ακόμα και τώρα να μην μπορούν να καλυφθούν, βρήκαν την εύκολη λύση: κλείνουμε κανένα τμήμα και οι εκπαιδευτικοί που περισσεύουν καλύπτουν τα υπάρχοντα κενά! Δηλαδή με έναν σμπάρο δύο τριγώνια. Και φυσικά αυτό δεν είναι το τέλος αφού η συγκεκριμένη διαταγή ήρθε και στα άλλα δύο γυμνάσια της περιοχής, αν και προς το παρόν εκεί παραμένει ανενεργή, ενώ ο υπουργός παιδείας έχει ήδη εξαγγείλει την συγχώνευση 1500 σχολείων για την επόμενη χρονιά.

Εμείς ως Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κινητοποιηθήκαμε αμέσως από την πρώτη στιγμή. Πέρα από την σχετική ανακοίνωση καταγγελίας κινητοποιήσαμε συναδέλφους, γονείς και μαθητές στην πανεργατική στις 18/10, όπου και στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου οι μαθητές ήταν εκεί με πανό και διάβασαν και σχετική ανακοίνωση, ενώ ο σύλλογος του 3ου Γυμνασίου αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή στην απεργία. Επίσης επικοινωνήσαμε με την ΟΛΜΕ για συμπαράσταση όπου και θα τεθεί το ζήτημα στην συνεδρίαση στις 23/10, ενώ παράλληλα ζητήσαμε και την στήριξη των τοπικών σωματείων της Καλύμνου.

Τέλος σε συνάντηση που είχαμε με τον σύλλογο γονέων του σχολείου αποφασίσαμε την μαζική παρουσία μας στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα γίνει την Δευτέρα 22/10 όπου και θα ζητήσουμε να βγεί απόφαση στήριξης στον αγώνα μας, την παρουσία στα τοπικά κανάλια με σκοπό την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, ενώ η ΕΛΜΕ αποφάσισε να προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας 11πμ με 2μμ τοπικά στην Κάλυμνο και πορεία στην περιοχή του Χωριού όπου και βρίσκεται το 3ο Γυμνάσιο».


Η Πανεργατική 18/10 ήταν συγκλονιστική

Πάτρα

"Η πιο μαζική πανεργατική απεργία των τελευταίων χρόνων". Αυτή είναι κατά κοινή ομολογία η αποτίμηση της απεργίας της 18ης Οκτωβρίου με κεφαλή της πορείας τα σωματεία του δήμου, πίσω τους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ, τον συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, την ΕΛΜΕ, τις λαϊκές συνελεύσεις. Φοιτητικό μπλοκ με πάνω από 1000 άτομα, μαθητικά μπλοκ αλλα και εκατοντάδες κόσμου να στηρίζουν τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ.

Η πορεία ξεκίνησε με καταγγελία του προέδρου του ΕΚΠ σε μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, εργαζόμενο στους δήμους για διάσπαση της διαδήλωσης επείδη ανακοίνωσε την κλασική διαδρομή και ξεκίνησε πορεία μόνος του μαζί με την ΠΑΣΠ προς το λιμάνι. Οι υπόλοιποι διαδηλωτές ακολούθησαν τα σωματεία γιουχάροντας τον πρόεδρο και πετώντας του καφέδες. Οι τοποθετήσεις που έγιναν στη συγκέντρωση από εργαζόμενους έδιναν τον τόνο κλιμάκωσης αλλά και πάλης ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Η εικόνα από την πόλη είναι ότι οι δυο συγκεντρώσεις (Σωματείων και ΠΑΜΕ) σχεδόν ενώθηκαν! Το επόμενο ραντεβού για μας είναι να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε τη διαδήλωση της 28ης Οκτωβρίου που θέλουμε να είναι ίδιας μαζικότητας!

Χριστίνα Γραμμένου


Γιάννενα

Από τις μεγαλύτερες απεργιακές διαδηλώσεις που έχουν γίνει ποτέ στα Γιάννενα, με κοντά επτά χιλιάδες διαδηλωτές στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και ακόμα χίλιους στο ΠΑΜΕ, ήταν αυτή της πανεργατικής απεργίας της 18ης Οκτώβρη.

Στη συγκέντρωση των συνδικάτων με πανό συμμετείχαν το ΕΚ, οι εργάτες στο μέταλλο, οι εργαζόμενοι και στα δύο νοσοκομεία με μεγαλύτερο μπλοκ του Χατζηκώστα, οι εργαζόμενοι στις δομές ψυχικής υγείας, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι πανεπιστημιακοί, οι διοικητικοί των πανεπιστημίων, οι εργαζόμενοι στο Praktiker. Ακόμα οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, οι μηχανικοί του δημοσίου, πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι στους οποίους είχαν γίνει γενικές συνελεύσεις για τις εκλογές στα συμβούλια διοίκησης και πώς τις μπλοκάρουμε και είχε συζητηθεί η συμμετοχή στην απεργία, κάποια ταξί και φορτηγά, καθώς και οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς ανάμεσά τους η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΚΕΕΡΦΑ.

Το επόμενο ραντεβού μας είναι η διαδήλωση στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη που θα είναι κρίσιμο να συμμετέχουμε ξανά όλοι και ακόμα περισσότεροι, όπως για παράδειγμα οι κτηνοτρόφοι της Δωδώνης -τη μέρα της πανεργατικής είχαν αποκλείσει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας- που συνεχίζουν την κατάληψη και ο ιδιώτης δεν έχει καταφέρει ακόμα να μπει μέσα.

Αργυρή Ερωτοκρίτου


“Η σημερινή απεργία, όπως και όλες οι υπόλοιπες στέλνει το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ήρθε η ώρα να φύγουν. Ήρθε η ώρα να τελειώνουν τα μνημόνια διότι δεν αντέχουμε άλλο να ζούμε εξευτελιστικά και με μισθούς φτώχειας. Εμείς δεν χρωστάμε πουθενά, αυτοί χρωστάνε και πρέπει να φύγουν. Από κει και πέρα πιστεύω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων, πρέπει να μην μείνουμε μόνο στις 24ωρες αλλά να κλιμακώσουμε με απεργίες διαρκείας. Αυτό το Σάββατο έξω από το κτίριο της ΕΡΤ μία σειρά σωματεία από τους γύρω Δήμους κάνουμε μία κινητοποίηση για να καταλάβουν όλοι ότι η κατάσταση είναι ως εδώ και μη παρέκει. Από την άλλη πιστεύω ότι στις κινητοποιήσεις πρέπει πια εκτός από τους εργαζόμενους να κατεβαίνουν και οι άνεργοι και οι μαθητές και οι συνταξιούχοι όλοι όσοι πλήττονται από τα μέτρα. Πρέπει από δω και πέρα να βγαίνουμε στους δρόμους εκατομμύρια”.

Τάσος Βιρβήλης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βριλησσίων


“Με τα νέα μέτρα δε θα έχουμε μέλλον, γι'αυτό είμαστε σήμερα στο δρόμο. Τα προβλήματα στα σχολεία είναι μεγάλα, παρόλο που όλοι προσπαθούν να μας πουν ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε. Εμείς λέμε ότι όλα τα παιδιά πρέπει να βγούμε στο δρόμο για τα αιτήματά μας, για την παιδεία, για λεφτά για τα σχολεία και όχι για τις τράπεζες. Οι νεοναζί προσπαθούν να κερδίσουν μαθητές, όμως οι αντιφασίστες αντιστεκόμαστε”.

Γιώργος Παπαθεοδώρου, μαθητής 1ο Λύκειο Ζωγράφου


“Παίρνουν μέτρα ενώ οι μόνοι που δε φταίμε είμαστε εμείς. Θέλουν να δουλεύουμε έξι μέρες τη βδομάδα με μισό μισθό και εξαντλητικά ωράρια, έχει καταργηθεί το 8ωρο. Θέλουν να κάνουν απολύσεις με τις εφεδρείες, στα νοσοκομεία λένε να διώξουν 3000 εργαζόμενους σε ένα τόσο ευαίθηστο τομέα όπως είναι της υγείας. Σήμερα η απεργία έχει συμμετοχή, πρέπει όμως να συνεχίσουμε. Εγώ λέω με απεργία διαρκείας, μία μέρα δε φτάνει. Μόνο με απεργία διαρκείας και να κλείσουν καίρια πόστα του νοσοκομείου, χειρουργία, το ακτινολογικό και όλα τα τμήματα που χωρίς αυτά δε λειτουργεί τίποτα”.

Θεοδώρα Κατσούλη, εργαζόμενη στο Αγλαϊα Κυριακού