“Εργατιά, αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά”

Σε μια συμβολική αλλά γεμάτη σημασία εξόρμηση, το Δ.Σ. του σωματείου μαζί με 30 επιστρατευμένους εργαζόμενους στο Μετρό ταξίδεψαν, την Παρασκευή 1 Φλεβάρη, μέχρι το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια έξω από τη Λάρισα για να δείξουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών. Ενθουσιώδη υποδοχή επιφύλαξαν οι πάνω από 300 αγρότες που βρέθηκαν εκεί φωνάζοντας “Εργατιά αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά”.

“Ήρθαμε να δείξουμε την συμπαράστασή μας στον αγώνα σας. Είμαστε δίπλα σας, όπως είμαστε δίπλα σε όλους όσοι είναι στους δρόμους σήμερα διεκδικώντας την επιβίωσή τους. Όταν την 3η, 4η μέρα που μας απειλούσαν από παντού κάποιος είπε πως κατεβαίνουν οι αγρότες στην Αθήνα, πήραμε θάρρος. Παρά τα ψέματα της κυβέρνησης, εσείς πρέπει να συνεχίσετε την κινητοποίησή σας. Ξέρουμε πως ο κοινός μας αγώνας είναι δύναμη. Είσαστε από τους πιο δυναμικούς κλάδους και από τις τελευταίες ελπίδες του κόσμου για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να τους πετάξουμε”, τόνισε καταχειροκροτούμενος κατά την διάρκεια της υποδοχής ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζόμενων στο Μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος, ο οποίος λίγο αργότερα έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση “δεν μας υποτάξανε, θα μας βλέπουν συνέχεια στο δρόμο. Μας επιτάξανε, δεν μας υποτάξανε. Και αφού αυτοί θέλουν να μας πετάξουν στο δρόμο, τους υπογράφουμε πως θα μας βλέπουν στο δρόμο συνέχεια”.

“Ευχαριστούμε το σωματείο του Μετρό για την παρουσία του σήμερα εδώ. Και εμάς μας δίνουν δύναμη αφού ο αγώνας μας είναι κοινός και τα προβλήματα είναι κοινά”, είπε κατά την διάρκεια της υποδοχής ο Βαγγέλης Μπούτας, εκπροσωπώντας τους αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας. Όπως εξήγησε οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα χαράτσια και οι φόροι, η διάλυση της υγείας και η κατάργηση στην ουσία του ΟΓΑ, η έλλειψη φαρμάκων, η διάλυση της δημόσιας παιδείας που καταδικάζει την αγροτική οικογένεια σε μεγαλύτερα έξοδα για σπουδές, η υποδούλωση στις εταιρίες λιπασμάτων και σπόρων και η σκλαβιά στις τράπεζες (το 80% φτάνει η υποθηκευμένη γη στην ιδιωτικοποιημένη Αγροτική που χάρισαν στον Σάλλα), έχουν διαλύσει τον μικρομεσαίο αγρότη.

“Όλες αυτές οι επιθέσεις είναι κοινές για όλους μας. Δεν ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο μόνο για εμάς, αλλά για όλους. Και για τις άνεργες οικογένειες στις πόλεις. Και κοινός είναι και ο τρόπος που προσπαθούν να μας αντιμετωπίσουν. Με την τρομοκράτηση και τα ψέματα. ΜΑΤ στο Μετρό, ΜΑΤ και εδώ. Προσπαθούν να σπιλώσουν τους αγωνιστές όπως ο Σταματόπουλος. Και εμένα μου λένε πως είμαι μεγαλοαγρότης, ενώ σε όλη μου την ζωή έχω λίγες δεκάδες στρέμματα.

Η κοινή συμμαχία των μικρομεσαίων αγροτών με τους εργαζόμενους είναι αυτή που θα αναδείξει το ποιοι είναι οι ληστές. Αυτοί που είναι στις λίστες. Αυτοί είναι που μάζεψαν το χρήμα και το έβγαλαν έξω. Ποιος έκανε συσσώρευση κεφαλαίων τόσα χρόνια; Ο εργάτης ή ο μικρός αγρότης; Και τώρα οι εταιρίες θέλουν να μας πάρουν τα χωράφια και τους εργαζόμενους να τους έχουν με 400 ευρώ. Έχουμε κοινά αιτήματα, για αυτό είναι κοινός ο αγώνας και στην τελική ευθεία θα είμαστε νικητές. Γιατί έχουμε το δίκιο. Ούτε με ΜΑΤ, ούτε με επιστράτευση, ούτε με εκτελέσεις -όπως παλιότερα- δεν θα κάμψουν το φρόνημα του λαού”, υπογράμμισε ο Βαγγέλης Μπούτας.

Δόγμα

Αμέσως μετά σε μια συμβολική κίνηση όλοι μαζί οι αγρότες και οι “επιστρατευμένοι εργαζόμενοι” του Μετρό, όπως έγραφαν και τα μεγάλα πορτοκαλί γράμματα στις μπλούζες που φόραγαν οι εργάτες και μοίρασαν και στους αγρότες, με τρία τρακτέρ εμπροσθοφυλακή να μαρσάρουν και να σφυράνε δαιμονισμένα έφτασαν μέχρι μπροστά στις κλούβες των μπάτσων, δείχνοντας πως η καταστολή είναι το κοινό δόγμα της τρικοματικής κυβέρνησής Σαμαρά που αντιμετωπίζει ολόκληρη την κοινωνία με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Όμως δεκάδες είναι τα μπλόκα που ξεφυτρώνουν πανελλαδικά. Από τον Έβρο, στην Ορεστιάδα και τις Φέρες, σε ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα, όπως στον Λευκώνα Σερρών, στην Κουλούρα Ημαθίας (που την Δευτέρα 4/2, στο πλευρό των παραγωγών βρέθηκαν οδηγοί ταξί και αστικών λεωφορείων), στα διόδια Αιγινίου στην Πιερία, στον κόμβο Πετραλώνων και στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, στην Ήπειρο, στην Δυτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και φυσικά στην Στερεά και την Θεσσαλία, εξελίσσεται μια μικρή εξέγερση. Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών βρίσκονται στους δρόμους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, όμως πλέον είναι ξεκάθαρο πως τους κοροϊδεύει. Μπορεί τα ΜΑΤ κατά μήκος της εθνικής οδού να κρατάνε προς το παρόν το δρόμο ανοιχτό. Όμως τα μπλόκα μεγαλώνουν, όπως και η οργή των αγροτών.