Ρέθυμνο: Η υπόθεση Αλεξανδρόπουλου δεν έχει κλείσει

Ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέλιος Αλεξανδρόπουλος βρίσκει τραγικό θάνατο στο γραφείο του το 2006 μετά από μοναχικό αγώνα απέναντι στην αναξιοκρατία.

Η δίκη για την υπόθεση έλαβε χώρα στο Ρεθύμνο με κατηγορούμενους για παράβαση καθήκοντος τους διδάσκοντες στο τμήμα Πολιτικής επιστήμης Κρήτης το 2005-2006 Κώστα Λάβδα (τότε αντιπρύτανης και νυν πρόεδρος τμήματος), Δημήτρη Κοτρόγιαννο (τότε πρόεδρος τμήματος), Μαρία Μενδρινού (τότε διευθύντρια μεταπτυχιακού προγράμματος) και του τότε πρύτανης Ιωάννη Παλλίκαρη η οποία έληξε με την αθώωση τους, παρά την καταδικαστική πρόταση της εισαγγελέως για όλους εκτός του Παλλίκαρη. Θεωρούμε ως απόπειρα τρομοκράτησης απέναντί μας τα υβριστικά σχόλια που δεχθήκαμε ως ακροατήριο από το συνήγορο των κατηγορουμένων Σ. Γεωργίου και τους τακτικούς σωματικούς ελέγχους.

«Η υπόθεση των στημένων μεταπτυχιακών» ξεκινά το 2005 όπου διενεργούνται εισαγωγικές εξετάσεις για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος πολιτικής επιστήμης κατά τις οποίες απορρίπτεται από την προεπιλογή ένας εκ των πέντε καλύτερων φοιτητών του τμήματος, γεγονός που πυροδοτεί τις διαμαρτυρίες του προς τους καθηγητές του τμήματος. Ο Αλεξανδρόπουλους ανταποκρίνεται, κι ενώ τα επίμονα αιτήματά του να λάβει τη λίστα αναλυτικής μοριοδότησης των υποψηφίων πέφτουν στο κενό (ενισχύοντας την πεποίθηση ότι δεν υπήρχε η συγκεκριμένη λίστα αλλά δημιουργήθηκε πολύ αργότερα για τις ανάγκες της δίκης) σε συνεργασία με φοιτητές του τμήματος ανακαλύπτει ότι κάποιοι από όσους πέρασαν στην προεπιλογή ήταν μεγαλοστελέχη της ΠΑΣΠ, η οποία υποστήριζε τότε τους κατηγορουμένους και μέλη της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής.

Έτσι ξεκινά μια διαδικασία φίμωσης του Αλεξανδρόπουλου με την παραπομπή του σε πειθαρχικό υπογεγραμμένη από τον Ι. Παλλίκαρη καθώς και την απαγόρευση σε αυτόν από τον Δ. Κοτρόγιαννο να ενημερώσει τους συναδέλφους του για τη δίωξή του σε συνέλευση του τμήματος, μετά τη λήξη της οποίας επέρχεται ο θάνατός του. Διώξεις αντιμετωπίζουν από τους Λάβδα, Κοτρόγιαννο και Μενδρινού ο διαμαρτυρόμενος φοιτητής με τεράστια χρηματική αποζημίωση όπως και η Σουζάνα Παπαδοπούλου (μαθηματικός του Παν. Κρήτης) γιατί υποστήριξε στο πόρισμά της ότι υπήρχε εύνοια.

Για όλους εμάς που η υπόθεση, παρά την απόφαση του δικαστηρίου, δεν έχει κλείσει, ο αγώνας συνεχίζεται.

Πρωτοβουλία ενημέρωσης και δράσης για την υπόθεση του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου

• Περισσότερη ενημέρωση στο ομώνυμο blog