Νοσοκομεία: Απεργούμε όλοι μαζί - Ψηφίζουμε Ενωτικό Kίνημα Ανατροπής

Μεγάλη ανταπόκριση συναντούν στις περιοδείες τους, οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή και τα συνεργεία του Νυστεριού και της Εργατικής Αλληλεγγύης, που βοηθούν στην προσπάθεια για ενίσχυση της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ στις 21/2 για νέο ΔΣ της Ένωσης και για αντιπροσώπους στην ΟΕΝΓΕ. Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή είναι το κοινό κατέβασμα της Πρωτοβουλίας Γένοβα - Νυστέρι, της ΑΡ.Σ.Ι και πολλών ανεξάρτητων γιατρών που πρωτοστατούν στη μάχη ενάντια στα κλεισίματα των νοσοκομείων, στις περικοπές και τα σχέδια των μνημονίων και της τρόικας για διάλυση του Ε.Σ.Υ.

Ο Γιώργος Τσιρώνης, ειδικευόμενος παθολόγος και υποψήφιος στις εκλογές, μας μίλησε για την προσπάθεια του Ενωτικού Κινήματος στο Θριάσιο και το Ιπποκράτειο:

“Στο Θριάσιο που δουλεύω είμαστε 7 υποψήφιοι με το Ενωτικό Κίνημα. Είναι κόσμος που ήταν στις απεργίες και στο κίνημα με την επίσχεση που κάναμε στο νοσοκομείο. Οργανώνουμε ταυτόχρονα και τη γενική απεργία στις 20/2 και τη συμμετοχή στις εκλογές. Είναι η πρώτη φορά σε αυτό το νοσοκομείο που ψηφοδέλτιο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς έχει τόσο κόσμο. Μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στις περιοδείες που έχουμε κάνει. Στην τελική ευθεία δίνουμε τα ρέστα μας γιατί θέλουμε πραγματικά να αλλάξει το σκηνικό και στην ΕΙΝΑΠ και να ανοίξει ο δρόμος για ένα νοσοκομειακό κίνημα με τους γιατρούς στην πρώτη γραμμή. Το ίδιο και στο Ιπποκράτειο που το Νυστέρι έχει παράδοση από τα προηγούμενα χρόνια και βλέπουμε μεγάλη ανταπόκριση. Τα ψηφοδέλτια των κυβερνητικών δυνάμεων της Τρόικας σε σύγκριση με τα προηγούμενα το 2009 είναι πολύ μικρότερα σε αριθμό υποψηφίων. Από την άλλη τα ψηφοδέλτια της αριστεράς είναι μεγαλύτερα και ιδιαίτερα αυτό του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή με 116 υποψηφίους τη στιγμή που κανένα δεν ξεπερνάει τους 50.”

Η Ευγενία Κουνιάκη μας δίνει τις εντυπώσεις της, από την παρέμβαση στην Πολυκλινική: “Στην Πολυκλινική στην Πειραιώς υπάρχει το ζήτημα να μειωθούν οι κλίνες, να περικοπούν οι κλινικές, τα εργαστήρια κλπ. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αυτές τις μέρες.

Ανταπόκριση

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις παράλληλα με την προσπάθεια για την ενίσχυση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή. Και το Νυστέρι και την ΑΡΣΙ, τα ξέρουν από το προηγούμενο διάστημα και υπάρχει πολύ θερμή ανταπόκριση από το πιο προχωρημένο κομμάτι των γιατρών που έχει δώσει τους αγώνες και είναι πιο πολιτικοποιημένο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό και ενάντια στις περικοπές.”

Η Δήμητρα Τζάκου συμμετέχει στις περιοδείες στο ΚΑΤ και μας καταθέτει τη δική της εμπειρία: “Στο ΚΑΤ αυτή τη στιγμή η ΠΑΣΚΕ έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα κι αυτό φαίνεται τόσο στις συνελεύσεις όσο και στις περιοδείες που κάνουμε. Υπάρχει η δυναμική για την αντικαπιταλιστική αριστερά να πάρει ένα μεγάλο ποσοστό σε αυτές τις εκλογές. Νομίζω ότι η αντικαπιταλιστική αριστερά έχει μεγάλο κύρος. Εκτιμάται η δουλειά που γίνεται για να οργανώνονται οι απεργίες και γι’ αυτό το ΚΑΤ έχει δώσει το παρών με δικό του πανό στις κινητοποιήσεις. Υπάρχουν υποψήφιοι μέσα από το ΚΑΤ και δίνουμε τη μάχη να είναι επιτυχημένο το κατέβασμα του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή.”

Για την παρέμβαση στο Ασκληπιείο της Βούλας μας μίλησε ο Μάνος Νικολάου:

“Στο Ασκληπιείο της Βούλας έχουν γίνει αγώνες με επισχέσεις και με απεργίες που συμμετείχαν οι γιατροί και ενημέρωναν τον κόσμο μοιράζοντας φυλλάδια στις πύλες. Υπάρχει στο νοσοκομείο ένα κομμάτι γιατρών που έχει οργανώσει τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση. Σε αυτό το κομμάτι απευθυνόμαστε για το Ενωτικό Κίνημα, μοιράζοντας το Νυστέρι κι ενημερώνοντας τόσο για το ψηφοδέλτιο όσο και για την πανεργατική απεργία. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν ανήκουν κάπου πολιτικά, ψάχνονται και υπάρχει μεγάλο κενό στην οργάνωση από τα αριστερά στο Ασκληπιείο. Είναι μια ευκαιρία με τις εκλογές, να ανοίξει η συζήτηση για το τι σημαίνει αντικαπιταλιστική αριστερά και το πως οργανώνει τη μάχη ενάντια στις περικοπές και τα κλεισίματα.”

Ο Χρίστος Αργύρης, ειδικευόμενος γιατρός και υποψήφιος με το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή μας δίνει τη δική του εικόνα:

“Συμμετείχα σε εξορμήσεις τόσο στο Αγλ. Κυριακού, όσο και στο Γεννηματά που δουλεύω. Οι περισσότεροι θυμούνται από τις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις που κάναμε και συμφωνούν ότι αυτό το ψηφοδέλτιο είναι το πιο μαχητικό και το πιο αγωνιστικό. Εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και κόσμος που στις βουλευτικές ψήφισε Συριζα, θα ψηφίσει ΑΡΣΙ και Νυστέρι γιατί εμάς βλέπει να κινούμαστε χρόνια.

Περιοδία

Πολύ καλή εικόνα υπάρχει στο Αγλ. Κυριακού, όπου είχαμε πρωτοστατήσει στο να φτιαχτεί η επιτροπή αγώνα, με συμμετοχή τόσο γιατρών όσο και άλλων εργαζομένων του νοσοκομείου και στην οποία το Νυστέρι έχει μεγάλο κύρος. Στην περιοδεία που κάναμε, υπήρχε κόσμος που έλεγε ότι θα μας στηρίξει. Στο Γεννηματά επικρατεί κλίμα οργής και προσπαθούμε εκτός από τις εκλογές, αυτή η οργή να εκφραστεί και με μαζική συμμετοχή στην γενική απεργία.

Επιτυχία του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στις εκλογές αυτές, θα σημάνει ότι θα έχουμε πλέον μια Ομοσπονδία και ένα Συνδικάτο που θα παίρνουν πρωτοβουλίες που θα βοηθάνε τις κινητοποιήσεις, τις απεργίες, τις καταλήψεις. Ακριβώς αυτό που δεν κάνει τόσο καιρό ο πολιτευτής της Δεξιάς και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ο Τσούκαλος.

Θα σημάνει μια δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά που θα παίρνει πρωτοβουλίες, που θα ενώνει τις μάχες. Μια συνδικαλιστική ηγεσία που θα ξεδιπλώνει τους αγώνες και δεν θα το ρίχνει στην αναμονή και στην οικονομία δυνάμεων.”