Βόλος: Εκδήλωση ΕΑΑΚ

Tην Παρασκευή 1η Μάρτη πραγματοποιήθηκε στο Βόλο η εκδήλωση ''Από την απόγνωση στη γνώση'' από την ΕΑΑΚ Βόλου με αφορμή το σχέδιο ''Αθηνά'' και τη κρίση στο πανεπιστήμιο. Στην συζήτηση ομιλητές ήταν η Αλεξάνδρα Σιαφάκα, πτυχιούχος ΜΜΕ και ο Παντελής Προμπονάς, μεταπτυχιακός φοιτητής.

Η συζήτηση άνοιξε με την πρώτη ομιλήτρια να αποδομεί το νέο σχέδιο ''Αθηνά'' εξηγώντας τα κριτήρια με βάση τα οποία αυτό εφαρμόζεται και τι σκοπό θα επιτελέσει στην παρούσα συγκυρία στο χώρο της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το κλείσιμο σχολών, οι απολύσεις εργαζομένων, η συγχώνευση τμημάτων κάτω από υπερσυγκεντρωτικές διοικήσεις οικονομικών μάνατζερ είναι μερικά πρώτα δείγματα. Ανέφερε πως ο νόμος αυτός είναι η συνέχεια μιας μακροχρόνιας προσπάθειας από την πλευρά της κυβέρνησης να ρυθμίσει με ιδιωτικοποιήσεις το χώρο της εκπαίδευσης και πως το φοιτητικό κίνημα έχει ρίξει από την καρέκλα του Υπ. Παιδείας όλους όσους προσπάθησαν να προχωρήσουν στην εφαρμογή αντίστοιχων διατάξεων.

Συγκεκριμένα το 2006-07 ανέτρεψε την αναθεώρηση του αρ. 16, μπλόκαρε το νόμο πλαίσιο. Τόνισε ότι με καταλήψεις διαρκείας και απεργίες που θα στρέφονται συνολικά κατά των κυβερνήσεων της λιτότητας θα μπορέσουν οι φοιτητές να δώσουν αυτή τη μάχη νικηφόρα σήμερα. Τέλος, εξήγησε ότι οι φοιτητές χρειάζεται να συνδεθούν με τους εργατικούς αγώνες ενάντια στα μνημόνια και τις επιθέσεις και να βάλουν αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης μέσα στις σχολές.

Ο δεύτερος ομιλητής προχώρησε σε μία εκτενέστερη ανάλυση του νομοσχεδίου και ανέφερε το ρόλο της Ευρωπαικής Ένωσης η οποία δίνει όλες τις κατευθυντήριες γραμμές για την αναδιάταξη των πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Είναι δεδομένο ότι το νέο νομοσχέδιο δημιουργεί ξεκάθαρα ταξικούς φραγμούς στο χώρο της εκπαίδευσης ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος για τους φοιτητές και μειώνοντας δραματικά τις θέσεις των εισαχθέντων. Η εκπαίδευση θυσιάζεται στις ανάγκες της αγοράς και των κεφαλαίων μακριά από της ανάγκες της κοινωνίας σε μια περίοδο που ήδη τίθεται θέμα επιβίωσης για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει μέσα από συνελεύσεις και καταλήψεις διαρκείας το επόμενο διάστημα να δώσει αυτή τη μάχη και να την αναβαθμίσει σε μία μάχη ενάντια στη κυβέρνηση και τα μνημόνια συντονισμένο πανελλαδικά μαζί με όλους τους εργατικούς αγώνες.

Δημήτρης Στεφανάκης, Αρχιτεκτονική Βόλου