Γράμμα από την Κορέα

Το ελεγχόμενο από το κράτος πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μεταδίδει πως η πιο πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της χώρας έγινε για να ενισχυθούν οι συνολικές πυρηνικές δυνατότητες της Βόρεας Κορέας.

Η πυρηνική δοκιμή δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τον αντιιμπεριαλισμό ή τον σοσιαλισμό. Το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, το οποίο εξελίσσεται σε βάρος του βιοτικού επιπέδου του λαού της, μπορεί μόνο να αυξήσει την ένταση στην περιοχή. Ως σοσιαλιστές που είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή πυρηνικού προγράμματος, δεν υποστηρίζουμε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι η τρίτη πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας ήταν άμεσο αποτέλεσμα των απειλών που δέχεται από τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Το Γενάρη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πέρασε ένα ψήφισμα για να γίνει πιο αυστηρός ο οικονομικός αποκλεισμός της Βόρειας Κορέας, σε απάντηση στην εκτόξευση του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Unha-3. Η Βόρεια Κορέα είναι η μόνη χώρα στην οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει απαγορεύσει να βάλει σε τροχιά δορυφόρο.

Οι κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ απείλησαν τη Βόρεια Κορέα, προειδοποιώντας ότι είναι ανοιχτή η επιλογή για ένα προληπτικό χτύπημα κατά των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Στις αρχές Φλεβάρη, οι δύο χώρες προχώρησαν σε άσκηση προσομοίωσης πυρηνικού χτυπήματος με στόχο στη Βόρεια Κορέα, στην Ανατολική Θάλασσα, μεταξύ Κορέας και Ιαπωνίας.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Γιουνγκ Σάε-Χιουν, πρώην Υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ “πρακτικά ανάγκασαν [τη Βόρεια Κορέα] να προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή”.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους καταδίκασαν την πυρηνική δοκιμή. Ωστόσο, οι ΗΠΑ είναι η χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο του κόσμου και το μόνο κράτος που έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο σε πραγματικό πεδίο μάχης. Μόνο η κυβέρνηση Ομπάμα έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει τουλάχιστον έξι γύρους πυρηνικών δοκιμών.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας καταδίκασαν τα δύο μέτρα και σταθμά των μεγάλων δυνάμεων.

Η πρώτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας το 2006 έγινε αφού η κυβέρνηση Τζορτζ Μπους την είχε καταδικάσει ως ένα από τα “προπύργια της τυραννίας”. Οι ΗΠΑ επέβαλαν ένα αυστηρό εμπάργκο. Η κυβέρνηση του Ομπάμα απέρριψε το αίτημα της Βόρειας Κορέας για διάλογο και επέβαλε μια σειρά από επιπλέον περιορισμούς και πιέσεις κάτω από το σύνθημα της “στρατηγικής υπομονής”.

Τα πυρηνικά και οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας είναι “τέρατα” που δημιούργησε ο ίδιος ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Η δαιμονοποίηση της Βόρειας Κορέας είναι κομμάτι της στρατηγικής για τη διατήρηση της ηγεμονίας του στην Ανατολική Ασία.

Σκιάχτρο

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός χρησιμοποιεί την απειλή της Βόρειας Κορέας και ως σκιάχτρο για να κρατάει υπό τον έλεγχό του τους συμμάχους του στην Ανατολική Ασία. Οι ηγέτες της Νότιας Κορεάς, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας είναι έτοιμοι να απαντήσουν στην πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας με ακόμη αγριότερο εμπάργκο.

Μιλάνε ακόμη και για την προοπτική αλλαγής καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα. Οι ΗΠΑ θεωρούν την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας ως χρυσή ευκαιρία για να ενισχύσουν το σύστημα αντιπυραυλικής τους άμυνας. Θα πιέσουν τη Νότια Κορέα να συμμετάσχει και επίσημα.

Μια τέτοια πολεμοκάπηλη απάντηση θα χειροτερέψει την αστάθεια της περιοχής. Είναι επίσης πιθανό η Βόρεια Κορέα να απαντήσει με ακόμη μία πυρηνική δοκιμή ή εκτόξευση πυραύλου.

Αυτό τροφοδοτεί τις πυρηνικές φιλοδοξίες των γειτονικών κρατών. Η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε στην Ιαπωνία έχει ανοίξει τη συζήτηση για το δικαίωμα στη συλλογική αυτο-άμυνα. Έχει αποφασίσει να αποκαταστήσει την παραγωγή πλουτωνίου, που ανεστάλη μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, αλλά και να κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου.

Εν μέσω των αντιπαραθέσεων, υπήρξε και κάποιος διάλογος. Η αμερικάνικη ηγεσία νιώθει την ανάγκη να κάνει “διαχείριση κινδύνου”, κι έτσι υπάρχουν διαπραγματεύσεις κάτω από το τραπέζι μεταξύ των δύο χωρών. Όμως, ακόμη κι αν ο διάλογος ξεκινήσει, είναι πολύ ισχνές οι πιθανότητες πραγματικής προόδου.

Το μοτίβο του διαλόγου μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια είναι αλλεπάλληλες συμφωνίες που έσπασαν λόγω του ότι οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους, προκαλώντας καινούργιες εντάσεις στην περιοχή.

Ο Γιούνγκ-Ικ Κιμ είναι μέλος της οργάνωσης “Όλοι μαζί” της αδελφής οργάνωσης του ΣΕΚ στη Νότια Κορέα