Πορτογαλία: “Μυρίζει αλλαγή και επανάσταση”

Σχεδόν 800 χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν τους δρόμους της Λισαβόνας το Σάββατο 2 Μάρτη. Την ίδια στιγμή διαδηλωτές έβγαιναν σε άλλες 20 πόλεις της Πορτογαλίας, ανεβάζοντας το συνολικό πλήθος σε ενάμισι εκατομμύριο, πάνω από 10% του πληθυσμού της χώρας.

Ο κόσμος βγήκε εξοργισμένος κατά της λιτότητας και απαίτησε να παραιτηθεί η δεξιά κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλιο. Τη διαδήλωση την είχαν καλέσει τα μεγάλα συνδικάτα της χώρας, μαζί με το κίνημα “Fuck Τρόικα”. Μετά τη διάσωση των τραπεζών το 2011, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη γνωστή μας Τρόικα έχει επιβάλει μέτρα άγριας λιτότητας.

Τα τελευταία δύο χρόνια είναι χρόνια ύφεσης και εξελίσσεται το τρίτο στη σειρά. Η ανεργία έχει φτάσει σε ύψη ρεκόρ, με τη μεγαλύτερη μετανάστευση Πορτογάλων προς το εξωτερικό από τη δεκαετία του '60 και έπειτα. Δίπλα σε αυτά έχουν προχωρήσει σε απότομες αυξήσεις στους φόρους και σε περικοπές των επιδομάτων.

Όμως η κυβέρνηση προετοιμάζεται να περικόψει ακόμα 4 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ παρακαλάει την Τρόικα να της δώσει λίγο χρόνο ακόμη για τη μείωση του ελλείμματος. Αυτές τις μέρες η Τρόικα πραγματοποιεί τον έβδομο έλεγχό της για το κατά πόσο εφαρμόζεται το πρόγραμμα λιτότητας.

Ο θυμός μεγαλώνει. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, διαδηλώσεις μεγαλύτερες του ενός εκατομμυρίου ανάγκασαν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μια ξαφνική αύξηση στις κρατήσεις των εργαζομένων για τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα σήμαινε στην πράξη μείωση μισθών.

1974

Ήταν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην Πορτογαλία μετά την επανάσταση που ανέτρεψε τη δικτατορία το 1974. Τώρα, μετά από μόλις έξι μήνες, το ρεκόρ ξαναέσπασε.

Αγωνιστές από την Πορτογαλία δίνουν την εικόνα ότι οι διαδηλώσεις ήταν όχι μόνο μεγαλύτερες, αλλά και πιο οργανωμένες, με μπλοκ πολλών διαφορετικών χώρων που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης να κατεβαίνουν με το μοντέλο των “κυμάτων” που ακολουθούν και οι Ισπανοί διαδηλωτές.

Έτσι, οι νοσηλευτές και οι γιατροί βάδισαν μαζί ενάντια στις περικοπές στην υγεία, φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί σχημάτισαν ένα μπλοκ εκπαίδευσης, οι συνταξιούχοι που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις τους έφτιαξαν το δικό τους μπλοκ.

Ταυτόχρονα, έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα το πνεύμα της επανάστασης του 1974. Πριν από μερικές βδομάδες, διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο και διέκοψαν τον Κοέλιο, τραγουδώντας την Γκράντολα, το τραγούδι που έδωσε το σήμα για το στρατιωτικό κίνημα με το οποίο ξεκίνησε η επανάσταση. Και άλλοι πολιτικοί είχαν την ίδια αντιμετώπιση.

Το πλήθος της Λισαβόνας τραγούδησε όλο μαζί την Γκράντολα το Σάββατο: “Είμαι συγκλονισμένος. Δεν έχω δει τόσο πολύ κόσμο μαζί εδώ και πάρα πολλά χρόνια”, λέει ο Κάρλος Μέντες, ένας από τους διαδηλωτές που τραγούδησαν μέσα στο Κοινοβούλιο. “Τώρα μυρίζει γύρω μας αλλαγή και επανάσταση”. Ο Αρμένιο Κάρλος, γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CGTP, είπε πως η κυβέρνηση “έχει γίνει πρόβλημα που εμποδίζει τη λύση” απέναντι στην κρίση και “δεν έχει καμιά πολιτική και ηθική νομιμοποίηση να συνεχίσει να κυβερνά”.