Όχι απολύσεις στο ΔΟΛ

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Τρίτη 26/3 το απόγευμα, έξω από τα γραφεία του οργανισμού στη Μιχαλακοπούλου συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, για την ανάκληση των απολύσεων των δύο εργαζομένων, της Στέλλας Μαλθακού και της συνδικαλίστριας Γιάννας Σακελλαρίου.

Τη συγκέντρωση οργάνωσε η εργασιακή επιτροπή του ΔΟΛ μαζί με τους απολυμένους και τη στήριξη της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Εν τω μεταξύ, η εργοδοσία του ΔΟΛ, ο Ψυχάρης και οι φίλοι του, όχι μόνο επιμένουν στις συνδικαλιστικές διώξεις, αλλά έφτασαν στο σημείο να επιστρατεύσουν κάθε μέσο, από απεργοσπάστες, δικαστήρια, μέχρι και τα ΜΑΤ, προκειμένου να κατασταλεί η απεργία τις προηγούμενες ημέρες. Παρ'όλα αυτά, η απεργία που ξεκίνησε την Παρασκευή 15/3 κράτησε μέχρι και την Πέμπτη 22/3, ξεσηκώνοντας μεγάλη συμπαράσταση από μια σειρά σωματεία και συλλόγους εργαζομένων. Δεν ήταν όμως ανάλογη η στάση των ηγεσιών των συνδικαλιστικών ενώσεων στα ΜΜΕ. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε προκήρυξή τους οι Financial Crimes:

“Προκηρύσσουν απεργία στον ΔΟΛ, αλλά δεν κάνουν καμία προσπάθεια να την οργανώσουν για να νικήσει. Η εργοδοσία αξιοποιώντας τα δικαστήρια βγάζει παράνομες καθημερινά τις απεργίες, με αποτέλεσμα να τυπώνονται ΤΑ ΝΕΑ και αντί τα σωματεία μας να κλιμακώσουν καλώντας τις Ομοσπονδίες να προκηρύξουν απεργίες συμπληρωματικές, κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Αντί να απλώσουν το ζήτημα των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων σε όλο τον κλάδο για να πολιτικοποιήσουν το ζήτημα, το κρατάνε περιορισμένο στον ΔΟΛ. Αντί για κλιμάκωση προωθούν την αποκλιμάκωση μια που η πλειοψηφία πρότεινε στάση εργασίας 8πμ έως 3μμ για την Πέμπτη 21 Μάρτη. Η πρόταση που κατέθεσε η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για να προτείνει η Ένωση να καλέσει η ΠΟΕΣΥ απεργία όταν βγει παράνομη η απεργία στην ΕΣΗΕΑ πήρε μία ψήφο. Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, με διάφορες δικαιολογίες κωφεύει στην πρόσκληση για να καλέσει σε απεργία. Τα τεχνικά σωματεία δεν κάνουν καμία προσπάθεια να μπλοκάρουν το τύπωμα του απεργοσπαστικού φύλλου που καθημερινά τυπώνει ο Ψυχάρης.”

Ο ρόλος των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι να βγάζουν απλά μια ανακοίνωση για απεργία κι αυτό ακόμα να δυσκολεύονται να το κάνουν. Είναι να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, έξω από τις πόρτες της επιχείρησης όταν οι απεργοσπάστες επιτίθενται σε απεργούς.

Πρώτοι

Όταν με τον τσαμπουκά πάνε να τυπώσουν τα ΝΕΑ ή το ΒΗΜΑ και να σπάσουν την απεργία, να είναι οι πρώτοι που θα δώσουν τη μάχη στα τυπογραφεία. Να απλώνουν τον αγώνα και στα υπόλοιπα μαγαζιά του κλάδου, καθώς η τακτική του Ψυχάρη για απόλυση των μαχητικών εργαζομένων, δεν αποτελεί εξαίρεση ή προσωπικό βίτσιο.

Το άπλωμα της μάχης σε όλα τα ΜΜΕ είναι εφικτό, τη στιγμή που στο ΣΚΑΪ οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται ενάντια στις απολύσεις, στον Πήγασο ο Μπόμπολας εκβιάζει τους εργαζόμενους είτε να δεχτούν μειώσεις στους μισθούς είτε 170 απολύσεις, στην ΕΡΤ οι απεργίες συνεχίζονται ενάντια στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εντάσσει τους εργαζόμενους στο ενιαίο μισθολόγιο, καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις και μειώνει τους μισθούς έως και 45%.

Από την πλευρά τους οι Financial Crimes και η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης στην οποία συμμετέχουν, δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για την κλιμάκωση μέχρι τη νίκη. Από την καθημερινή μαζική παρουσία στις περιφρουρήσεις, στο πλευρό των απεργών, που πολλές φορές έφταναν μέχρι τη φυσική σύγκρουση με τους απεργοσπάστες διευθυντές και μεγαλοδημοσιογράφους, μέχρι και την προπάθεια η μάχη ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις του Ψυχάρη να απλωθεί και σε άλλους χώρους.

Την Πέμπτη 21/3, κλιμάκιο των απεργών του ΔΟΛ μαζί με μέλη της ΣΕΑ, πραγματοποίησαν εξόρμηση – ενημέρωση στο τυπογραφείο ΙΡΙΣ, απ'όπου βγαίνουν τα έντυπα του ΔΟΛ. Ανάλογες εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν στην ΕΡΤ, στην Ελευθεροτυπία και στην Εφημερίδα των Συντακτών. Η υπόθεση των συγκεκριμένων απολύσεων έφτασε μέχρι και το συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Αλεξανδρούπολη με κατάθεση ψηφίσματος συμπαράστασης. Δεκάδες ήταν οι χώροι όπου με πρωτοβουλία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς έφτασε το μήνυμα της απεργίας.

Παρά τα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία από τη μια και η απροθυμία των συνδικαλιστικών ηγεσιών από την άλλη, ο αγώνας για να παρθούν πίσω οι απολύσεις συνεχίζεται μέχρι τη νίκη.