Αντιφασιστικές γειτονιές

Παρελάσεις

Παρελάσεις οργής απέναντι στα μνημόνια και τις τρόικες, ενάντια στους φασίστες, αλλά και δυναμικής συμπαράστασης στους εργαζόμενους και την νεολαία της Κύπρου ήταν αυτές που πραγματοποιήθηκαν την 25η Μάρτη σε όλη την Ελλάδα.

Μπορεί ο Παπούλιας να πραγματοποίησε άλλη μια πριβέ παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο στο Γαλάτσι, στη Ν. Φιλαδέλφεια, στο Βύρωνα, στη Ν.Σμύρνη, στου Ζωγράφου, στο Ελληνικό, στο Περιστέρι και το Αιγάλεω, στην Ν. Ιωνία, στο Χαλάνδρι, αλλά και στο Κερατσίνι παντού βγήκαν αντιμνημονιακά πανό, μοιράστηκαν χιλιάδες προκηρύξεις και φωνάχτηκαν συνθήματα ενάντια στις τρόϊκές και τα μνημόνια. Στον Πειραιά τα μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ αφού δέχτηκαν πρώτα τις “ψαχτικές” των μπάτσων έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και έκαναν παρέλαση καταχειροκροτούμενοι από τον κόσμο.

Και πανελλαδικά όμως οι εικόνες είχαν την ίδια δυναμική. Από την Θεσσαλονίκη που κυριάρχησαν τα πανό συμπαράστασης στην Κύπρο μέχρι τα Γιάννενα, την Τρίπολη, την Καλαμάτα, στη Λαμία, στη Βέροια και το Βόλο ακούστηκαν συνθήματα και βγήκαν πανό ενάντια στις μνημονιακές επιθέσεις.

Σην Πάτρα η αστυνομία επιτέθηκε στους φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς για να δείξουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο Αθηνά. Εκατοντάδες φοιτητές ξεχύθηκαν στους δρόμους στο Μεσολόγγι και στον Πύργο, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό μετατρέποντας τις παρελάσεις σε διαδηλώσεις.

Από τις πιο σημαντικές και αυθόρμητες αντιδράσεις ήταν οι αντιφασιστικές φωνές και δράσεις όπου εμφανίστηκαν οι νεοναζί της Χ.Α. Τα κραξίματα που δέχτηκαν από τον κόσμο στην Καστοριά, η επίθεση της αστυνομίας στους φοιτητές και τα μέλη του ΚΚΕ στην Κοζάνη που γιούχαραν την αντιπροσωπεία των φασιστών που πήγαν να καταθέσουν στεφάνι, το κυνηγητό του νεοναζί βουλευτή Κορινθίας Μπούκουρα στην Περαχώρα και το Λουτράκι είναι ίσως τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Στην Περαχώρα μια γιαγιά στην αρχή και αργότερα όλο το χωριό έκραξε τον νεοναζί υπενθυμίζοντάς του πως στην περιοχή η πλειοψηφία των κατοίκων είναι απόγονοι ανταρτών που έδωσαν την ζωή τους ενάντια στους Ναζί. Στο Λουτράκι, μόλις ακούστηκε το όνομά του Μπούκουρα εξαγριωμένος κόσμος προσπάθησε να του πάρει το στεφάνι. Αμέσως οι μπράβοι του και οι μπάτσοι που τον ακολουθούσαν έπεσαν πάνω στον κόσμο ενώ αυτός προστατευμένος συνέχιζε να κλωτσάει κόσμο τριγύρω του. Λίγο αργότερα οι μπάτσοι συνέλαβαν δυο αντιφασίστες. “ Σε έναν τόπο που έχει υποφέρει από το ναζισμό, είναι πρόκληση η παρουσία νεοναζί οπουδήποτε”, τονίζεται στην ανακοίνωση της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κορίνθου που καλούσε σε συμπαράσταση προς τους δυο συλληφθέντες αντιφασίστες που την ώρα που η Ε.Α. πήγαινε στο τυπογραφείο πέρναγαν αυτόφωρο.

Κυριάκος Μπάνος


Χαριλάου

Κινητοποίηση με εξόρμηση και πορεία στη Χαριλάου πραγματοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ με αφορμή την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής σε λαϊκές της περιοχής (Χαριλάου – Μαρτίου).

Στην τελευταία συνέλευση που πραγματοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ μιλήσαμε σχετικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την προσπάθεια που κάνουν οι ναζί να πατήσουν πόδι στην περιοχή και αποφασίσαμε να καλέσουμε σύσκεψη για την οργάνωση αντιφασιστικής κινητοποίησης.

Εκτός από την ΚΕΕΡΦΑ στην κινητοποίηση πήραν μέρος αγωνιστές από το συνεταιριστικό παντοπωλείο “Άλλος τόπος”, ενώ στην πορεία βρέθηκαν και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αντιφασίστες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πορεία που ξεκίνησε από την συμβολή των οδών Μαρτίου και Δελφών, έφτασε μέχρι την Χαριλάου πέρασε πίσω από το γήπεδο του Άρη και κατέληξε στην λαϊκή της Γρηγορίου Ε', όπου λίγες εβδομάδες πριν τόλμησαν να πατήσουν το πόδι τους οι χρυσαυγίτες.

Μοιράσαμε εκατοντάδες προκηρύξεις για την Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά και καλούσαμε τον κόσμο να δώσουμε όλοι μαζί συνέχεια στην πανελλαδική κινητοποίηση του Σαββάτου 30 Μάρτη με την διαδήλωση στο άγαλμα Βενιζέλου στις 2μμ.

Λευτέρης Αραμπατζής


Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, συγγραφέας μεταξύ άλλων του βιβλίου “Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό σήμερα” και η Ίλσα Μανέ, πρόεδρος του συλλόγου Αλβανών Φοιτητών ήταν ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα “Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά”, που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ Φιλαδέλφειας στον χώρο της Λαϊκής Συνέλευσης της περιοχής την Παρασκευή 22/3.

Ο Θανάσης έκανε μια εκτενή ενημέρωση των συνεπειών της άρσης ακόμα και αυτού του περιορισμένου δικαιώματος στην ασυλία που έδινε ο νόμος Ραγκούση, ενώ αναφέρθηκε και στα πολιτικά δεδομένα αυτής της επίθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ η Ίλσα μίλησε περισσότερο για τα πρακτικά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των μεταναστών της δικής της γενιάς που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

Πρόκειται για φοιτητές στην ηλικία των 20 που παρόλο που σπούδασαν και συνεχίζουν να φοιτούν σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, πολλοί μάλιστα γεννήθηκαν εδώ, χρειάζονται ανανέωση της άδειας παραμονής κάθε χρόνο. Οι δυσκολίες ακόμα και με τον προηγούμενο καθεστώς ήταν πολύ μεγάλες ωστόσο πλέον θα είναι αδύνατο να πάρουν ιθαγένεια με αποτέλεσμα να χρειάζεται να βρουν δουλειά κατ' ευθείαν μετά τις σπουδές αλλιώς θα θεωρούνται παράνομοι και απειλούνται ακόμα και με απέλαση.

Η κουβέντα που ακολούθησε ήταν πάρα πολύ πλούσια. Ο Βασίλης Τουμπέλης εξήγησε πως στο ζήτημα της ιθαγένειας θα έπρεπε να ενώνεται ολόκληρη η αριστερά αφού είναι χτύπημα στα δικαιώματα του πιο καταπιεσμένου κομματιού των εργαζόμενων και καταφανής προσπάθεια από την μεριά της κυβέρνησης να διαιρέσει την εργατική τάξη.

Μια μαθήτρια που ήρθε στην εκδήλωση εξήγησε πως βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την Ιλσα δεν έχει ιθαγένεια και πλέον είναι σχεδόν αδύνατον να βγάλει. Μια καθηγήτρια μίλησε με προσωπικές ιστορίες για τα ζητήματα μεταναστών και τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν στα σχολεία. Με το τέλος της εκδήλωσης δώσαμε ραντεβού και για την ημέρα της παρέλασης στην Ν. Φιλαδέλφεια ώστε να μοιράσουμε αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό υλικό.

Γιώργος Ράγκος


Πετράλωνα

Γύρω στα 40 άτομα πήρα μέρος στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων-Ταύρου την Τετάρτη 20/3 με ομιλητές τους Σταμάτη Νικολάου, πρόεδρο της Ε' ΕΛΜΕ, το Νίκο Μουμούρη, διαμερισματικό σύμβουλο του 3ου διαμερίσματος με την “Ανοιχτή πόλη”, το Διονύση Μυλωνά, αντιπρόεδρο της Ένωσης Γονέων του 3ου διαμερίσματος και τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο Σταμάτης Νικολάου τόνισε πως μετά την επιτυχία της 21 Μάρτη η μάχη συνεχίζεται. Η τοπική ΕΛΜΕ κινητοποιήθηκε σε διάφορες περιπτώσεις τον τελευταίο καιρό όπως για να υπερασπίσει τους μαθητές στο ΕΠΑΛ του Μεταξουργείου που μαθητές μέλη της ΚΝΕ που μοίραζαν υλικό στην είσοδο δέχτηκαν επίθεση από τον διευθυντή του σχολείου. Χρειάζεται ακόμα πιο δραστήρια εμπλοκή των συλλόγων γονέων με την μάχη για την Ιθαγένεια. “Υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες γονείς στα σχολεία. Πρέπει να βρούμε αυτόν τον κόσμο, να τον οργανώσουμε και να δώσουμε αυτή τη μάχη μαζί”, τόνισε ο Διονύσης Μυλωνάς.

Με την σειρά του ο Νίκος Μουμούρης τόνισε τα σημαντικά πολιτικά και οργανωτικά προχωρήματα που έχουν επιτευχθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα με την ΚΕΕΡΦΑ στην ηγεσία του αντιρατσιστικού/αντιφασιστικού κινήματος και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ακόμα μεγαλύτερης συνεργασίας όσο το δυνατόν πλατύτερων δυνάμεων στην κατεύθυνση ενός μεγάλου αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού μετώπου. Από την πλευρά του Πέτρου Κωνσταντίνου τονίστηκε πως είναι μεγάλη η ανάγκη για ένα πλατύ μέτωπο, όμως χρειάζονται και πολιτικές αιχμές.

Στην συζήτηση που ακολούθησε αίσθηση έκανε η τοποθέτηση ενός εργαζόμενου από την Αλβανία που εξήγησε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1990, οι δυο μεγάλες κόρες του έχουν καταφέρει να βγάλουν χαρτιά αλλά υπάρχουν ακόμα προβλήματα με την μικρότερη κόρη του που πηγαίνει στο δημοτικό σχολείο. Ο ίδιος τόνισε την αναγκαιότητα να κινητοποιηθούν οι κοινότητες των μεταναστών. “Νόμοι υπάρχουν. Δεν έχουμε αυταπάτες πως όλα αυτά θα εφαρμοστούν χωρίς την ανάπτυξη ενός κινήματος που να τα επιβάλει” τονίστηκε σε μια άλλη τοποθέτηση. Με το τέλος της πετυχημένης εκδήλωσης πολύς κόσμος χρεώθηκε υλικά, ενώ βγήκε ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων και εξορμήσεων για τις 30 Μάρτη.

Γιάννης Μαραβελάκης