Η «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ» ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ - Φορολογήστε τους πλούσιους!

Διόλου τυχαία, ένας από τους πρώτους που έτρεξαν να στηρίξουν την μεταρρύθμιση του Παπακωνσταντίνου ήταν ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο υπουργός του Βατοπεδίου και των δομημένων oμολόγων της εποχής του Καραμανλή. ΄Το φορολογικό νομοσχέδιο΄, δήλωσε, ΄βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση... Ήταν άλλωστε κι αυτό κάτι που είχα ξεκινήσει ως υπουργός και δεν ολοκληρώθηκε δυστυχώς ποτέ...΄.

Τα φορολογικά βάρη πέφτουν στην Ελλάδα, δεκαετίες τώρα, σχεδόν αποκλειστικά στις πλάτες των φτωχών, των εργατών, των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων. Οι πλούσιοι -οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι κάθε λογής ΄επενδυτές΄- παραδοσιακά εξαιρούνται πρακτικά, από κάθε φορολογία. Το νομοσχέδιο του Παπακωνσταντίνου όχι μόνο συνεχίζει αλλά και διευρύνει αυτή την προκλητική παράδοση.

Προκλητικές φοροαπαλλαγές

Το πιο προκλητικό παράδειγμα είναι η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων. Τη δεκαετία του 1960 και του 1970 τα κέρδη των ΄νομικών προσώπων΄ φορολογούνταν με τους ίδιους συντελεστές που φορολογούνταν και τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Ο ανώτατος συντελεστής - ο συντελεστής των μεγάλων εισοδημάτων ήταν 60%. Οι μεταρρυθμίσεις του ΄νεοφιλελευθερισμού΄ επέβαλλαν μέσα στις επόμενες δεκαετίες χωριστούς συντελεστές για τα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα.

Αυτού του είδους οι φορολογικές «μεταρρυθμίσεις» ξεκίνησαν με τον Μάνο στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη πριν από είκοσι περίπου χρόνια και συνεχίστηκαν από τις κυβερνήσεις του Σημίτη. Αλλά η αποκορύφωση ήταν στην πενταετία του μικρού Καραμανλή.

Η Νέα Δημοκρατία βρήκε τον Μάρτη του 2004 τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης των κερδών στο 35%. Τον Οκτώβρη κατέβασε ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε την σταδιακή του μείωση, μέσα σε τρία χρόνια στο 25%. Το νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ισχυρίζεται ότι θα φορολογήσει τα ΄υψηλά εισοδήματα΄ και τους ΄κατέχοντες΄ προβλέπει την μείωσή του μέσα στα επόμενα χρόνια στο 20%. Απορεί κανείς γιατί έτρεξε να το στηρίξει ο Αλογοσκούφης;

Ο Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι με τη νέα μεταρρύθμιση καταργείται η ΄αυτοτελής φορολόγηση΄ που επέτρεπε σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να πληρώνουν για μεγάλα κομμάτια των εισοδημάτων τους πολύ μικρούς φόρους. Οι εφημερίδες που στηρίζουν τα μέτρα (δηλαδή όλες οι εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας) προβάλλουν ξανά και ξανά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για τα εισοδήματα από μερίσματα -για το κομμάτι των κερδών που οι μεγάλες επιχειρήσεις αποφασίζουν να μοιράσουν στους μετόχους τους- και τον (δανεισμένο από τον Ομπάμα) ειδικό συντελεστή 90% με το οποίο θα φορολογηθούν τα μπόνους των Γκόλντεν Μπόιζ των τραπεζών, για να υποστηρίξουν ότι τα μέτρα είναι δίκαια. Αλλά δεν λένε κουβέντα για τους εφοπλιστές ή τις παράκτιες εταιρείες που, με βάση τους νόμους της Χούντας, εξαιρούνται από κάθε φορολογία. Η απάντηση που έδωσε, λίγες μέρες μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτώβρη ο Χάρης Βαφειάς, ένας από τους πιο ΄δυναμικούς΄ νέους εφοπλιστές στην Ελλάδα στον δημοσιογράφο της εφημερίδας ΄Πρώτο Θέμα΄ είναι χαρακτηριστική. Στην ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση προσπαθήσει να φορολογήσει τα κέρδη των ναυτιλιακών επιχειρήσεων ο Βαφειάς απάντησε προκλητικά:

«Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα το κάνει. Δεν μπορεί σε μια τόσο άσχημη οικονομική συγκυρία να φορολογήσει τη μόνη βιομηχανία που φέρνει στη χώρα συνάλλαγμα 17 δισ. ευρώ και δίνει δουλειά σε χιλιάδες ναυτικούς και υπαλλήλους γραφείων...

Αν δεν είναι φήμη και συμβεί, τότε θα σημάνει την καταστροφή για την ελληνική ναυτιλία. Οι εταιρείες διαχείρισης, οι management companies, υπάγονται στον Νόμο 89 και βάσει του Συντάγματος δεν φορολογούνται. Δεν έχει να κάνει με το ποια σημαία κυματίζει στα πλοία της κάθε εταιρείας. Ακόμη και ξένη σημαία να έχουν, οι εταιρείες αυτές δεν φορολογούνται. Εάν αλλάξει το καθεστώς, τότε θα αναγκαστούν οι Έλληνες εφοπλιστές -και όχι μόνο- να φύγουν στο εξωτερικό και να πάνε στο Μονακό, στην Κύπρο ή τη Σιγκαπούρη, για παράδειγμα, όπου θα είναι οι εταιρείες τους αφορολόγητες».

Η κυβέρνηση, φυσικά, δεν το έκανε. Την αυτοτελή φορολόγηση, είπαμε άλλωστε ότι θα καταργήσουμε. Όχι και την αυτοτελή φοροαπαλλαγή -που είναι μάλιστα κατοχυρωμένη όχι μόνο από το νόμο αλλά και από το Σύνταγμα...

Ελλείμματα

Οι προκλητικές αυτές φοροαπαλλαγές είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που έχουν οδηγήσει τα δημόσια οικονομικά στην σημερινή κατάσταση. «Το πρόβλημα βρίσκεται στα έσοδα από άμεσους φόρους...» παραδέχεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου, «τα οποία ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε κοντά σε χώρες, όπως είναι η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, με έσοδα κάτω από 8% του ΑΕΠ από άμεσους φόρους, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 είναι 13%...»

Αυτό το 8% (για την ακρίβεια 7.7%) προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τους φόρους που πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι -και αυτό το παραδέχεται ανοιχτά ο Παπακωνσταντίνου:

«Οι μισθωτοί (με 14.400 Ευρώ μέσο ετήσιο εισόδημα το 2008) είναι αυτοί που σηκώνουν το μεγάλο βάρος. Οι συνταξιούχοι έρχονται δεύτεροι, με 11.800...» Οι έμποροι, οι βιομήχανοι, οι βιοτέχνες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται πιο πίσω. Το συμπέρασμα του υπουργού: «Υπάρχει προφανής ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης».

Στα χαρτιά, φυσικά, μόνο. Γιατί το νομοσχέδιο προσπαθεί να κάνει ακριβώς το αντίθετο: να αναγκάσει αυτούς που πληρώνουν έτσι και αλλιώς τη μερίδα του λέοντος να πληρώσουν ακόμα περισσότερο. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της διαβόητης συλλογής αποδείξεων -με όποιο τρόπο και αν προσπαθεί να τη ντύσει η κυβέρνηση: πρόκειται για μια παράλογη και αδύνατη απαίτηση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μείωση του αφορολόγητου για εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς. Τον στόχο τον αποκαλύπτει και πάλι ο ίδιος ο υπουργός:

«Το 94% των ατομικών εισοδημάτων, που δηλώνονται από φυσικά πρόσωπα, είναι κάτω από 30.000 ευρώ και περισσότεροι από 5.000.000 φορολογούμενοι δηλώνουν ετήσιο ατομικό εισόδημα κάτω από τις 12.000 - το αφορολόγητο, δηλαδή»

5.000.000 ΄νέοι΄ φορολογούμενοι -αυτό και είναι ΄διεύρυνση της φορολογικής βάσης΄.

Συντελεστής 7%

στα κέρδη των τραπεζών!

Το έλλειμμα του δημοσίου έκλεισε τελικά στο 12.8% του ΑΕΠ (31 δισεκατομμύρια Ευρώ) το 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Η κυβέρνηση έχει βάλει σαν στόχο να το μειώσει μέσα στο 2010 τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες κάτω και για να το πετύχει αυτό ετοιμάζεται να εξαπολύσει από τη μια ένα όργιο περικοπών και από την άλλη μια ληστρική φορολογική επίθεση σε βάρος των φτωχών.

Και όμως τα ελλείμματα θα μπορούσαν να καλυφθούν πολύ εύκολα -το μόνο που θα χρειαζόταν θα ήταν μια αντιστροφή της πολιτικής των γενναίων φοροαπαλλαγών που έχουν χαρίσει σε εφοπλιστές, βιομήχανους και τραπεζίτες όλες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων.

Πάρτε για παράδειγμα τις τράπεζες: οι έξι μεγάλες ελληνικές τράπεζες είχαν το 2008 (τη χρονιά που ξέσπασε η κρίση) συνολικά κέρδη 4.8 δισεκατομμύρια Ευρώ. Πόσο φόρο πλήρωσαν;

΄Οι τράπεζες υπολογίζεται ότι πληρώνουν περίπου το 7% των κερδών τους σε φόρους΄ υπολογίζει η Ένωση Λογιστών της Αθήνας (ΕΕΛΠ) -δηλαδή 336 εκατομμύρια όλα και όλα μέσα στο 2008. Με την εφαρμογή απλά και μόνο του 40%, του συντελεστή που προβλέπει για τα φυσικά πρόσωπα το νομοσχέδιο του Παπακωνσταντίνου θα πλήρωναν 1.9 δισεκατομμύρια. Προσθέστε στους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους και τους χρηματιστές και τους εμπόρους και όλα τα άλλα παράσιτα της κοινωνίας -το νούμερο που θα συγκεντρωνόταν θα έφτανε για να καλυφθούν εδώ και τώρα και με το παραπάνω τα ποσά που θέλει να εξοικονομήσει η κυβέρνηση. Με το 60% που ίσχυε παλιότερα θα υπήρχε και πλεόνασμα που θα μπορούσε να καλύψει ένα σωρό από άμεσες ανάγκες -στην υγεία, την παιδεία ή τα κοινωνικά επιδόματα.

Αλλά ο Παπακωνσταντίνου δεν θέλει να φορολογήσει τους πλούσιους. Ούτε ο Παπανδρέου. Ούτε η Κατσέλη. Ούτε οι ΄φίλοι΄ τους στο Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλες. Θέλουν να τα πάρουν από εμάς. Η απάντηση μπορεί να είναι μία: μολών λαβέ! Θα τα πούμε στους δρόμους. Ραντεβού στις 24 Φλεβάρη.