H άποψή μας: Νέο Μνημόνιο αυτοί - Ενωμένοι για την ανατροπή εμείς

Την Κυριακή 21 Απρίλη συνεδρίασε στην Αθήνα το Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος με τη συμμετοχή εκλεγμένων αντιπροσώπων από τους τοπικούς πυρήνες. Η Μαρία Στύλλου παρουσίασε την κεντρική εισήγηση και ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Από κάτω μπορείτε να διαβάσετε τα βασικά σημεία της εισήγησης και παρεμβάσεις.


Η βόμβα της Κύπρου έχει προκαλέσει πανικό σε όλες τις συνόδους των διεθνών οργανισμών. Η εαρινή σύσκεψη του ΔΝΤ και της ΠΤ, όπως και οι G20 δεν μπόρεσαν να πουν τίποτα για το μέλλον που διαγράφεται μπροστά τους. Το ρίσκο που έχουν μπροστά τους είναι να αποδειχθεί ότι αυτό που συνέβη στην Κύπρο ήταν απλώς μία παρωνυχίδα.

Ανησυχία

Στην ΕΕ οι τράπεζες κάθονται πάνω σε ένα βουνό από χρέη επιχειρήσεων. Κάθε κανόνι στην οικονομία -και η ύφεση σημαίνει ότι θα έχουμε πολλά κανόνια- μπορεί να τραβήξει μαζί του στην κατάρρευση μια σειρά από μεγάλες τράπεζες. Υπάρχει ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα όχι μόνο των “υπερχρεωμένων” χωρών αλλά όλης της ΕΕ. Το Γενάρη προέβλεπαν ανάκαμψη και τώρα προβλέπουν καταρρεύσεις τραπεζών. Τα κράτη και οι κυβερνήσεις, μετά την προσπάθεια που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται σήμερα σε πολύ πιο αδύναμη θέση να στηρίξουν ή να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πιάσει δουλειά, προσπαθώντας να αναθερμάνουν την οικονομία, στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη. Έτσι ανοίγει όμως το ρίσκο για νέες φούσκες και πληθωρισμό. Η παγκόσμια οικονομία, περιλαμβανομένης της Κίνας, βρίσκεται σε κατάσταση απόγνωσης.

Είναι απαραίτητο να ξεκινάμε τη συζήτηση από αυτή την αφετηρία, γιατί χωρίς αυτήν, ούτε η πολιτική αστάθεια, ούτε η σημασία των μαχών που δίνει το εργατικό κίνημα είναι κατανοητές. Δεν λειτουργούν οι μέθοδοι αντιμετώπισης της κρίσης, ούτε η δημοσιονομική πειθαρχία, ούτε το τύπωμα νέου χρήματος. Γι' αυτό βλέπουμε πολιτική κρίση. Στη Γαλλία ο Σαρκοζί συζητάει να ξανακατέβει στις εκλογές, με τη δημοτικότητα του Ολάντ να καταρρέει μέσα σε λίγους μήνες. Στην Ιταλία ξαναβγάλανε πρόεδρο το Ναπολιτάνο, ο Μπερσάνι παραιτήθηκε και κανείς δεν είναι σίγουρος αν θα ξαναπάνε σε εκλογές ή θα στηθεί μια συγκυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος και Μπερλουσκόνι.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς κατάρρευσης. Μπορεί να μην καταρρεύσει άμεσα, αλλά μπορεί να καταρρεύσει κάθε στιγμή. Θέλουν να περάσουν το νομοσχέδιο σκούπα με απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις μέσα στη βδομάδα. Όμως έχουν χάσει τον έλεγχο των κομμάτων τους. Το νομοσχέδιο για τη ναυτιλία δεν πέρασε. Το προηγούμενο μνημόνιο πέρασε με 153 και τα μέτρα για την παιδεία με 148. Ακόμη κι αν περάσουν το νέο νομοσχέδιο, δεν ξέρουν αν θα το εφαρμόσουν.

Εκτός από τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις, η κρίση έχει απλωθεί μέσα στα κόμματα. Οι φοιτητικές εκλογές επιβεβαίωσαν ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να πέφτει με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Η ΔΗΜΑΡ έχει υποστεί δύο διασπάσεις και όλοι περιμένουν καινούργιες διαρροές στελεχών. Ο Σαμαράς έλεγε ότι αν καβατζάρει τον Ιούνη, το Σεπτέμβρη όλα θα πάνε καλά. Τώρα ξέρουν ότι ακόμη κι αν σωθούν τον Ιούνη, ο Σεπτέμβρης θα είναι χειρότερος.

Δεν περιμένουμε πού θα καταλήξουν οι εσωτερικοί τους καβγάδες. Η δύναμη που τους έχει φέρει μέχρι εδώ είναι το εργατικό κίνημα και η Αριστερά.

Έχουμε μπροστά μας την Πρωτομαγιά και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μεγάλη μάχη. Μετά από πολλά χρόνια η κυβέρνηση έριξε το γάντι και απειλεί μια πολιτική κατάκτηση της εργατικής τάξης. Δεν θα τους περάσει. Αναγκάσαμε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να καλέσουν απεργία παρότι ήθελαν να το αποφύγουν. Τώρα πρέπει να οργανώσουμε την επιτυχία της με τη δύναμη όλων των προηγούμενων πανεργατικών απεργιών, αλλά και με τη δύναμη των αγώνων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες. ΟΣΕ, ΠΝΟ, Νοσοκομεία, εκπαιδευτικοί, οι ταξιαρχίες της εργατικής τάξης έδειξαν πόσο δυνατές είναι. Οι ναυτεργάτες έφτασαν να κάνουν απεργίες υπό επιστράτευση και προς το παρόν να κερδίζουν.

Οργανώνουμε

Οργανώνουμε σε πανελλαδικό επίπεδο, από την Αλεξανδρούπολη ως τη Μανωλάδα, όπου υπάρχει εργατική τάξη. Το Πάσχα δεν θα μας εμποδίσει. Εμείς οργανώνουμε τις δικές μας γιορτές και τις δικές μας μάχες. Ακόμη κι αν έχουν περάσει το νομοσχέδιο από τη βουλή, η Πρωτομαγιά θα είναι η μέρα που το εργατικό κίνημα θα απαντήσει ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Κατεβάζουμε τους χώρους μας, οργανώνουμε απεργιακές επιτροπές που θα βάλουν στόχο να γίνει η μεγαλύτερη απεργία και θα βάλει παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Η Μανωλάδα δείχνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε την Πρωτομαγιά με διαφορετικό τρόπο από κάθε άλλη φορά. Οι αριστεροί του Πύργου νιώθουν την αυτοπεποίθηση να οργανώσουν την Πρωτομαγιά μαζί με τους αγρεργάτες. Αυτό σημαίνει η μία μάχη να ενισχύει την άλλη. Έφτασε αυτός ο βάρβαρος δολοφόνος, ο Δένδιας, να συναντάει τους μετανάστες, να τους υπόσχεται άσυλο και να στέλνει την αστυνομία να συλλαμβάνει τους φίλους της, τους επιστάτες. Αναγκάστηκαν να αφήσουν την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας. Απελευθερώθηκαν τρεις κρατούμενοι που μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κόντρα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ένας εκ των οποίων θα είναι ομιλητής στο Μαρξισμό. Η μάχη που δώσαμε στις 19 Γενάρη έχει τροφοδοτήσει κινήματα σε πανελλαδικό επίπεδο που στριμώχνουν την κυβέρνηση και τους φασίστες.

Χρειαζόμαστε μια Αριστερά που να κατανοεί αυτές τις συνδέσεις και να οργανώνει. Οι φοιτητικές εκλογές έδειξαν ότι η στροφή αριστερά συνεχίζεται και μάλιστα όχι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς την αντικαπιταλιστική Αριστερά και το ΚΚΕ. Είναι μια ένδειξη της ριζοσπαστικής πολιτικοποίησης μέσα στη νεολαία. Πέφτουν έξω όσοι νομίζουν ότι οι ιδέες έχουν μείνει στάσιμες. Δεν κρίνεται η κατάσταση ούτε από τους συμβιβασμούς του Τσίπρα ούτε από τον τοίχο που δημιουργεί ο Κουτσούμπας.

Η αντικαπιταλιστική Αριστερά έχει παίξει τεράστιο ρόλο για να φτάσουμε ως εδώ. Στις οικονομικές, συνδικαλιστικές και πολιτικές μάχες. Η συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα είναι σημαντικός σταθμός. Πρέπει να κάνουμε το παν ώστε αυτή η συζήτηση να εκφραστεί μέσα στη συνδιάσκεψη, ώστε να έχει τα απαραίτητα αποτελέσματα και οργανωτικά οφέλη.

Θεωρία και πράξη

Το ΣΕΚ έχει κομβικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Η Εργατική Αλληλεγγύη είναι το έντυπο που κάθε βδομάδα κάνει τις συνδέσεις ανάμεσα στις διαφορετικές μάχες, από το πρωτοσέλιδο ως την τελευταία σελίδα. Τίποτα δεν λειτουργεί με αυτόματο πιλότο. Ο κόσμος χρειάζεται πολιτική συζήτηση. Γι' αυτό απευθυνόμαστε με την ΕΑ στους εργατικούς χώρους αλλά και στις πλατείες. Οι πυρήνες μας γίνονται το σημείο όπου συναντάται η θεωρία με την πράξη, όλο το πολιτικό και κοινωνικό μείγμα κάθε γειτονιάς. Χωρίς δράση δεν υπάρχει σοβαρή συζήτηση, χωρίς γενίκευση δεν μπορεί να οργανωθεί η δράση.

Ο Μαρξισμός 2013 θα είναι το αποκορύφωμα αυτών των συνδέσεων. Οι νέοι σύντροφοι περιμένουν με ανυπομονησία. Αντίστοιχα όμως ανυπομονεί και κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, νεολαία που βρίσκεται σε αναζήτηση. Ο κύκλος “Οι άνθρωποι κάνουν την ιστορία” θα θυμίσει σε όλους ότι από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα ήταν οι εργατικές μάχες που κατάφεραν να αλλάξουν τα πράγματα. Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο Μαρξισμό με πλούσια συζήτηση, που θα δώσει έμπνευση σε νέο κόσμο να οργανωθεί και σε παλιότερους να ξαναμπούν στη δράση.


Παρεμβάσεις στο Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ

Η παρέμβαση των μελών του ΣΕΚ στα συνδικάτα φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα, και στο επίπεδο του εργατικού κινήματος και του αντιφασιστικού. Τα αντιρατσιστικά ψηφίσματα, οι εκδηλώσεις και οι δράσεις μέσα στα νοσοκομεία είχαν δημιουργήσει το έδαφος για αυτό που έγινε στην Αμυγδαλέζα με την επίσκεψη της ΟΕΝΓΕ. Εγώ ο ίδιος περίμενα ότι θα μέναμε στην πύλη. Όμως περάσαμε μέσα και ο φόβος ήταν στα πρόσωπα των δεσμοφυλάκων. Φτάσαμε να μοιράζουμε υλικό και να έχουμε Εργατική Αλληλεγγύη μέσα στο στρατόπεδο. Είναι η απόδειξη ότι το εργατικό κίνημα έχει τον πρώτο ρόλο και τη δύναμη ακόμη και στον αντιφασισμό. Δεν είναι θέμα ατομικών πρωτοβουλιών, αλλά συγκροτημένης λειτουργίας των ομάδων του ΣΕΚ στους εργατικούς χώρους.

Κώστας Καταραχιάς, γιατρός


Η μέρα των φοιτητικών εκλογών συνέπεσε με την απεργία της ΕΙΝΑΠ και στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ. Μας έδωσε τρομερό αέρα να μπορέσουμε να συνδέσουμε το φοιτητικό με το εργατικό κίνημα. Η Εργατική Αλληλεγγύη μάς βοήθησε πάρα πολύ γιατί απευθυνόμασταν στον κόσμο των σχολών για να στηρίξει την αντικαπιταλιστική αριστερά, όχι μόνο για τη μάχη ενάντια στο σχέδιο Αθηνά, αλλά για τη σύνδεση με την εργατική τάξη και τη μάχη ενάντια στον καπιταλισμό. Στο Ρέθυμνο αυτή η κατεύθυνση αποκρυσταλλώθηκε και εκλογικά. Ανεβήκαμε σε όλες τις σχολές και πήραμε πρωτιά στην Ψυχολογία. Το μήνυμα είναι ότι με τον ίδιο τρόπο πολιτικής παρέμβασης με την εφημερίδα πρέπει να συνεχίζουμε όλο το χρόνο, κάθε μέρα, όχι μόνο στις φοιτητικές εκλογές. Συνδέοντας τον αντιφασισμό, με τη μάχη ενάντια στη λιτότητα, ενάντια στο ευρώ και την ΕΕ.

Αλεξάνδρα Κρήτη, φοιτήτρια


Στους δήμους υπάρχει μαζική φυγή με συντάξεις γιατί εξελίσσεται “σχέδιο εκκένωσης”. Όλο αυτόν τον κόσμο τον έχουν αντικαταστήσει με εργαζόμενους από ΜΚΟ. Θέλουν σύγχρονη δουλεία που δουλεύει με πεντάμηνα, τραβάει το λούκι των απορριματοφόρων, του πράσινου και δεν πληρώνεται. Ήρθαν τα παιδιά από τις ΜΚΟ στη συνέλευση και ζητούσαν βοήθεια. Ο δήμαρχος παίρνει τα μπράβο, αλλά όταν του ζητάνε τα δικαιώματα τους λέει: “Δεν φταίω εγώ. Οι εργολάβοι”. Το σωματείο τούς αγνοεί λες και δεν είναι συνάδελφοι. Εμείς τους είπαμε “όταν δεν πληρώνεται ο εργάτης, μία μόνο επιλογή έχει, να κάνει απεργία”. Δεν έχει σημασία η “νομική κάλυψη”. Πάνω στον αγώνα λύνονται όλα. Αποτέλεσμα ήταν ότι ξεκίνησαν μια απεργία δύο μέρες, αποχή το σαββατοκύριακο, και μόνο με την απειλή ότι θα συνέχιζαν τη Δευτέρα, πήραν τα δεδουλευμένα τους. Είχαν αρχίσει οι άλλοι δήμαρχοι να τρομοκρατούνται ότι θα δημιουργηθεί παράδειγμα. Η “Σκουπιδιάρα” έγινε ανάρπαστη. Το μήνυμα είναι ότι και στις πιο σκληρές συνθήκες, η εργατική τάξη έχει τη δύναμη και διψά για οργάνωση και για αγώνα.

Δημήτρης Καλπίδης, εργαζόμενος στο Δήμο Κορυδαλλού


Μετά από πολύ καιρό η ΠΟΕ-ΟΤΑ ξύπνησε και ξεκίνησε μια ενημέρωση για τις επιθέσεις που γίνονται στο πειθαρχικό δίκαιο. Έχουν ξεκινήσει συνεργεία της τρόικας που εκφοβίζουν τους εργαζόμενους, μπαίνουν ξαφνικά στους χώρους εργασίας, μετράνε κεφάλια και φτάνουν να εκφοβίζουν εργαζόμενους που είχαν πάει να πάρουν μια τυρόπιτα. Υπάρχει οργή μέσα στους εργασιακούς χώρους. Από τη μεριά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ, πρέπει να παρεμβαίνουμε καθημερινά, να ενημερώνουμε, να έχουμε παρουσία σε όλες τις συνελεύσεις και να δίνουμε την αγωνιστική προοπτική την οποία η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν πρόκειται να δώσει από μόνη της. Μέσα σε αυτή την προσπάθεια μπορούμε να διαμορφώσουμε συναγωνιστές και συντρόφους. Κόσμος που αναζητά νέους τρόπους αγώνα πρέπει να έρθει στο Μαρξισμό, να ενδυναμωθεί και να βγει πιο ικανός να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται.

Κώστας Φοινινής, εργαζόμενος στο Δήμο Βριλησσίων


Στα Πετράλωνα όλοι οι σύντροφοι έχουν μπει στη μάχη για το Μαρξισμό, όπου και αν παρεμβαίνουν. Έχουμε ήδη 37 κομμένες προσκλήσεις από την περιοχή μας. Από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΚΕΕΡΦΑ, τον κόσμο που συμμετείχε στις τοπικές κινητοποιήσεις, αλλά και με μαζικό άνοιγμα με αφισοκολλήσεις. Οι τοπικοί πυρήνες μπορούν να γίνονται σημείο αναφοράς για ό,τι κινείται στη γειτονιά τους και παντού υπάρχει κόσμος που αναζητά συνολικές απαντήσεις και τρόπους οργάνωσης. Πρόσφατα άνοιξε μια μάχη για το κτιριακό πρόβλημα ενός σχολείου. Οι γονείς μάς ζήτησαν τη στήριξή μας, να βρεθούμε μαζί στην πύλη την ώρα που τα παιδιά θα έκαναν αποχή. Γνωρίσαμε πολύ κόσμο και βάλαμε την πρόταση να απλωθεί το ζήτημα στα Πετράλωνα με τοπική διαδήλωση και απεύθυνση στο κοινοτικό συμβούλιο. Κέρδισαν ότι θα γίνουν έργα μέσα στο Πάσχα.

Ελεάνα Τσώλη, εργαζόμενη