Κάτω τα χέρια από τα Νοσοκομεία

Ενδεικτικό του αναβρασμού που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία ήταν το μαζικό συλλαλητήριο των υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ και της 6ωρης στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ. Με συμμετοχή πάνω από 2000 εργαζομένων δόθηκε μια πρώτη μαζική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης που βάζει επιτακτικά στις συνδικαλιστικές ηγεσίες την ανάγκη για συνέχεια και κλιμάκωση.

“Η σημερινή μας συγκέντρωση δείχνει τη δύναμη που μπορεί να συγκρουστεί με την πολιτική της διάλυσης που θέλει να επιβάλει η συγκυβέρνησης και η τρόικα. Αυτή η δύναμη είναι εδώ, δε θα σταματήσει, έχει να κλιμακώσει. Οσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι σταθεροποίησαν την κατάσταση, η αλήθεια είναι ότι είναι πιο αποσταθεροποιημένη και δε ξέρουν πώς θα λύσουν τα αδιέξοδά τους. Είναι αδύναμοι, η δύναμη είναι με τη δική μας μεριά. Οπως σε κάθε νοσοκομείο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις, μπορούμε να κλιμακώσουμε με πρώτο σταθμό τη πρωτομαγιά με πανεργατική απεργία. Κλιμακώνοντας απεργιακά, να τους ανατρέψουμε”, είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείο Αγ.Σάββας, στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση.

Το παρών έδωσαν εργαζόμενοι από το Ασκληπιείο της Βούλας, το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, το Λαϊκό Νοσοκομείο, το Γεννηματα, το ΕΛΠΙΣ, τον Αγ. Σάββα, το Δρομοκαΐτιο, το Θριάσιο, το Αμ. Φλέμινγκ, το Αγ.Όλγα, το ΓΟΝΚ, το Δαφνί, τον ΟΚΑΝΑ, αλλά και το Νοσοκομείο του Αγρινίου.

Οι διαδηλωτές των νοσοκομείων ενώθηκαν με απεργούς του δημόσιου τομέα, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλ.Κλαυθμώνος και πορεύτηκαν προς τη Βουλή.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν την ίδια μέρα σε πολλά μέρη της Ελλάδας. “Δεκάδες εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης συγκεντρωθήκαμε στην υγειονομική περιφέρεια” μας μετέφερε ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός και μέλος του Δ.Σ της ΕΝΙΘ. “Σημαντική ήταν η παρουσία εργαζομένων από το ΨΝΘ και το Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων. Μάλιστα μετά από κάλεσμα αρκετοί απεργοί ενώθηκαν με τους 5μηνίτες συμβασιούχους του ΕΣΠΑ που πραγματοποιούσαν στάση εργασίας και συγκέντρωση. Ήταν η συνέχεια των κινητοποιήσεων μετά και τη μεγάλη διαδήλωση της προηγούμενης βδομάδας, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι από το ΑΧΕΠΑ, το Γεννηματά, το Ιπποκράτειο αλλά κι από νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης, του Διδυμότειχου και την Ξάνθης, διαδηλώσαμε από τον Κόμβο της Ευαγγελίστριας μέχρι την Περιφέρεια.”

Εντυπωσιακή ήταν η συγκέντρωση και η διαδήλωση στην Πρέβεζα, όπου χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργαζομένων του νοσοκομείου.


Το νοσοκομείο μας έχει αφεθεί στην τύχη του, είναι ένα στάδιο πριν το κλείσιμο. Παρότι ο υπουργός έλεγε ότι δεν κλείνει το Πατησίων, η παθολογική και η καρδιολογική είναι αυτή τη στιγμή κλειστές. Ενα νοσοκομείο χωρίς αυτά τα τμήματα είναι κλειστό.

Το σχέδιο τους είναι σαφώς η υποβάθμισή του, που δε θα κάνει εφημερία, θα είναι κάτι σαν παράρτημα στο Αγία Ολγα, να δουλεύει μόνο η χειρουργική κλινική. Για μας αυτό είναι η αρχή του κλεισίματος, γιατί σκέτη χειρουργική δεν στέκεται. Το σημείο του νοσοκομείου είναι φιλέτο για κάθε ιδιώτη, ό,τι πρέπει για να πουληθεί. Είμαστε εδώ και τρία χρόνια στο δρόμο, προσπαθούμε με κάθε τρόπο, με κινητοποιήσεις, με συναντήσεις με τους υπεύθυνους που μας κοροϊδεύουν όπως φαίνεται.

Ο κόσμος είναι με το μέρος μας, γιατί αν κλείσει ένα νοσοκομείο δεν είναι κακό μόνο για τους εργαζόμενους είναι για όλη τη γειτονιά. Ολοι πρέπει να είναι με τα νοσοκομεία. Σε λίγο ο κόσμος δε θα έχει ούτε γιατρό, θα πεθαίνει αβοήθητος. Είναι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί. Με κάθε τρόπο πρέπει να συνεχίσουμε, να πιέζουμε και να φωνάζουμε. Πλήττεται όλη η κοινωνία, αλλά η υγεία είναι αγαθό αδιαπραγμάτευτο. Είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό που πρέπει να διαφυλάξουμε.

Στράτος Τσελάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων


Στο Ασκληπιείο Βούλας έχει ξεκινήσει η ιστορία με τις επιτροπές ελέγχου, υπάρχει προσπάθεια με απόφαση συνέλευσης να το σταματήσουμε, αλλά ήδη έχει μπει σε διάφορους χώρους. Το αποτέλεσμα μετά τη διαμαρτυρία μας στο διοικητή είναι να δούμε τι περίπου κοιτάει και πραγματικά κοιτάει τα πάντα.

Παραβιάζοντας ακόμα και προσωπικά δεδομένα κοιτάει τι άδειες μπορεί να έχει πάρει ένας εργαζόμενος μέχρι και εξετάσεις ασθενών διαγνωσμένες μάλιστα που παραβιάζει το ιατρικό απόρρητο, πληρότητα στα τμήματα, τις εισπράξεις στα ταμεία, τα πάντα και τα ωράρια για λόγους τρομοκρατίας.

Επιδιώκουν την κατηγοριοποίηση των εργαζομένων και των νοσοκομείων με στόχο συγχωνεύσεις, απολύσεις, κλεισίματα νοσοκομείων και τμημάτων. Προσπαθούμε να το παλέψουμε με συμμετοχή του κόσμου από τα κάτω και ενημέρωση, με δυνατές γενικές συνελεύσεις, με προσπάθειες να ξεπερνάμε από κάτω το γραφειοκρατικό συνδικαλισμό που μας πάει στο γκρεμό.

Χρειάζεται να καταλάβουμε όλοι τι σημαίνει η επίθεση, να έχει ο κόσμος μια δυο νίκες και να αποκτήσει περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Έτσι θα ανοίξει και ο δρόμος να μπορέσει να δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα που να ενώσει όλη την εργατική τάξη κι όχι μόνο αποκομμένα τα νοσοκομεία ή τον κάθε κλάδο, γιατί έτσι μπορεί να πετύχουμε και πραγματικές ανατροπές λύνοντας και πολιτικά το ζήτημα και στο επίπεδο των αιτημάτων

Δημήρης Γαρδικλής, νοσηλευτής Ασκληπιείο Βούλας