ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2013: Ενα πλούσιο πρόγραμμα

Στο τετραήμερο του Μαρξισμού θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για πολλές από τις δραματικές εξελίξεις που συγκλονίζουν όλους και όλες μας το τελευταίο διάστημα.

Η Βοστώνη θύμισε τη Νέα Υόρκη των “Δίδυμων Πύργων” και ο Ομπάμα βρίσκεται στο σημείο που βρέθηκε ο Μπους πριν από 12 χρόνια. Στον Μαρξισμό 2013 ο Άλεξ Καλλίνικος από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας μιλάει για τον “Ιμπεριαλισμό σημερα”.

Την ίδια στιγμή, οι εθνικιστικές κραυγές των Σαμαράδων και των Καμμένων για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) και τα αποθέματα φυσικού αερίου οξύνουν τους ανταγωνισμούς στη γειτονιά μας. Ο Ρόνι Μαργκόλις από το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Τουρκίας θα είναι μαζί με τον Κώστα Πίττα από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο στη συζήτηση “ΑΟΖ και ανταγωνισμοί στη Μεσόγειο”.

Ο χαρακτήρας της κρίσης που έχει χτυπήσει παγκόσμια εξακολουθεί να είναι πεδίο έρευνας και αναζήτησης για το κίνημα που παλεύει τις επιθέσεις. Σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλλει η συζήτηση “Νεοφιλελευθερισμός και τράπεζες – ένα ξεχωριστό στάδιο;” με ομιλητές το Σταύρο Μαυρουδέα πανεπιστημιακό-οικονομολόγο, τον Κώστα Σαρρή δημοσιογράφο και μέλος των Financial Crimes και τον Παναγιώτη Σωτήρη πανεπιστημιακό-μέλος της ΑΡΑΝ και της ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Καθώς η κρίση στην Κύπρο επιβεβαιώνει το αδιέξοδο των μνημονιακών πολιτικών, έρχονται στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης οι εναλλακτικές προτάσεις της Αριστεράς. Ο Αλέκος Αλαβάνος από το “Σχέδιο Β” και ο Ντίνος Αγιομαμίτης από την οργάνωση Εργατική Δημοκρατία της Κύπρου θα συμμετέχουν μαζί με τον Πάνο Γκαργκάνα, διευθυντή της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη στη συζήτηση “Η Αριστερά μετά την Κύπρο”.

Η συζήτηση για την προοπτική της Αριστεράς, μετά και τη θεαματική της άνοδο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, θα συνεχιστεί στην κουβέντα “Μπορεί η Αριστερά να κυβερνήσει;”. Θα μιλήσουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ο Άγγελος Χάγιος από το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Πάνος Γκαργκάνας.

Το φάντασμα της εργατικής αντίστασης των τελευταίων χρόνων που με τις 25 πανεργατικές, τις δεκάδες κλαδικές απεργίες διαρκείας, τις καταλήψεις χώρων δουλειάς και τις πλατείες οδήγησε σε κατάρευση τρεις κυβερνήσεις, ακολουθεί το Σαμαρά και τα στηρίγματά του. Ο Νίκος Φωτόπουλος πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η Γιάννα Σακελλαρίου απολυμένη συνδικαλίστρια από το ΔΟΛ, ο Βασίλης Συλλαϊδής μέλος ΔΣ του ΕΚΑ και του Σωματείου Εργαζομένων Ιντρακόμ και ο Τάσος Αναστασιάδης από τη Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης θα μιλήσουν για την προοπτική που έχει “Το εργατικό κίνημα ενάντια στα Μνημόνια” μετά και το νέο πανεργατικό ραντεβού της Πρωτομαγιάς.

Για ν' αντιμετωπίσουν την εργατική και νεολαϊστικη αντίσταση, οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με αποκορύφωμα τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν ξαμολήσει αστυνομία και δικαστές στη μεγαλύτερη εκστρατεία καταστολής από την εξέγερση του Δεκέμβρη το 2008. Στη συζήτηση “Κρατική καταστολή – η δημοκρατία σε κίνδυνο;” μιλούν ο Κώστας Παπαδάκης μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων στην Αθήνα, ο Δημήτρης Σαραφιανός δικηγόρος-μέλος της ΑΡΑΣ και της ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, η Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ και ο Μπάμπης Κουρουνδής, μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη.

Η δολοφονική επίθεση στους μετανάστες εργάτες της Μανωλάδας ταρακούνησε όλη τη χώρα δείχνοντας πόσο επείγον είναι να βάλουμε τέλος στις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και τις φασιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής. Στο ερώτημα “Τι φταίει για το ρατσισμό;”, απαντήσεις θα δώσουν ο Δημήτρης Ζώτος δικηγόρος-μέλος της Συτνονιστικής Επιτροπής ΚΕΕΡΦΑ, ο Δημήτρης Χριστόπουλος από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Έντμοντ Γκούρι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλβανικών συλλόγων Ελλάδος και η Κατερίνα Θωίδου, δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη.

Οι επιθέσεις στην Αριστερά, η καταστολή, οι ρατσιστικές πολιτικές, η πριμοδότηση των νεοναζί θυμίζουν το 1963 και τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη από φασίστες στη Θεσσαλονίκη με την κάλυψη της τότε κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η επέτειος θα εορταστεί στο Μαρξισμό με τη συζήτηση “50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη” και ομιλητές το Δημήτρη Λιβιεράτο, ιστορικό του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, το Μιχάλη Λυμπεράτο, ιστορικό-συγγραφέα και τη Μαρία Στύλλου, υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού “Σοσιαλισμός από τα κάτω”.

Από τις ιστορικές συζητήσεις για το κίνημα στην Ελλάδα δε θα μπορούσε να λείπει η προηγούμενη φορά που η εργατική τάξη και η Αριστερά στη χώρα μας βρέθηκαν τόσο κοντά στη πηγή της επαναστατικής ανατροπής. Γιατί τελικά δεν ήπιαν νερό θα μας το εξηγήσουν ο Προκόπης Παπαστράτης πανεπιστημιακός και ο Λέανδρος Μπόλαρης συγγραφέας, στην κουβέντα “Αντίσταση και Εμφύλιος – η χαμένη επανάσταση”.

Από την Ελλάδα μέχρι την Ινδία και από την Αίγυπτο μέχρι τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, εκατομμύρια γυναίκες απεργούν ενάντια στις επιθέσεις της κρίσης, διαδηλώνουν ενάντια στην καταπίεση του συστήματος, παλεύουν για την απελευθέρωση. Η Μαρία Στύλλου μιλά για τις “Γυναίκες ενάντια στο σεξισμό και το σύστημα”.