Αντικαπιταλισμός στη Βαρσοβία

Πετυχημένο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το Αντικαπιταλιστικό Φεστιβάλ που οργάνωσε η Εργατική Δημοκρατία, αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Πολωνία, από τις 19 μέχρι τις 21 Απρίλη στην Βαρσοβία. Σε όλη την πόλη γίνονταν εκδηλώσεις με αφορμή τα 70 χρόνια από την εξέγερση των Εβραίων στο Γκέτο.

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω όλο το Φεστιβάλ και να συμμετέχω ως ομιλητής σε τρεις από τις συζητήσεις, όπου πραγματικά το ενδιαφέρον για το τι γίνεται στην Ελλάδα ήταν μεγάλο.

Η πρώτη συζήτηση, την Παρασκευή 19/4, ήταν αφιερωμένη στην εξέγερση στο Γκέτο και τη μάχη ενάντια στη φασιστική απειλή σήμερα. Ομιλητής ήταν και ο καθηγητής Μιχάλ Γκλοβίνσκι, ο οποίος έζησε τον εφιάλτη του Γκέτο ως παιδί. Τελικά, κατάφερε να διαφύγει και να κρυφτεί από Πολωνούς Αντιστασιακούς.

Το Σάββατο 20/4 έγινε συζήτηση για την Ελλάδα, την κρίση και την αντίσταση. Πήραν το λόγο πολλοί από τους παρευρισκόμενους, ενώ έγιναν πολλές ερωτήσεις για την αριστερά, τις απεργίες, την προοπτική για αριστερή κυβέρνηση. Ενδεικτικό ήταν ότι ορισμένοι γνώριζαν λεπτομέρειες για την κατάσταση της αριστεράς και τη συζήτηση που υπάρχει εδώ. Η συζήτηση συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα στο θέμα «Το μέλλον της αριστεράς» με ομιλητές και από άλλες αριστερές οργανώσεις και πρωτοβουλίες.

Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο αφού έγιναν συζητήσεις για την Ρόζα Λούξεμπουργκ, για την αντίσταση στις περικοπές, για την μάχη ενάντια στο σεξισμό και τις διακρίσεις, για την γεωπολιτική κατάσταση σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη.

Η Εργατική Δημοκρατία κέρδισε πέντε νέα μέλη, ενώ δεκάδες άφησαν τα στοιχεία τους για περαιτέρω επικοινωνία από διαφορετικές πόλεις της Πολωνίας.