Νέα από τους χώρους δουλειάς και τα συνδικάτα

Βιβλίου - Χάρτου

Απεργία στο χώρο του Βιβλίου την Πέμπτη 23 Μάη με συγκέντρωση στις 10.30πμ μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας και πορεία στη Βουλή έχει καλέσει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής.

“Μας είπαν ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και τα πράγματα θα καλυτερέψουν, όταν γίνουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Εννοούσαν ότι θα καταργήσουν όλα όσα με αίμα κατακτήσαμε, δεν θα υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις, κατοχυρωμένα δικαιώματα, θα πηγαίνουμε ένας-ένας, μόνοι απέναντι στους εκβιασμούς του κάθε εργοδότη”, τονίζεται στην ανακοίνωση-κάλεσμα για την απεργία που έβγαλε το σωματείο τονίζοντας πως: “Η Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο του βιβλίου αλλά και σε κάθε κλάδο, είναι ανάγκη και απαίτησή μας. Θα την διεκδικήσουμε μαχητικά, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και όλα τα δοκιμαζόμενα και αντιστεκόμενα κομμάτια της τάξης μας, για το συμφέρον και τη ζωή όλων μας”.


Supermarket EXTRA

Κλιμάκωση του αγώνα με νέα 48ωρη απεργία για την Δευτέρα 20/5 και την Τρίτη 21/5 μέχρι την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου τους ήταν η ομόφωνη απόφαση που πήραν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ EXTRA στο Λαύριο μετά την συγκέντρωση συμπαράστασης που πραγματοποιήθηκε από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.

Την ώρα που η Ε.Α. πήγαινε στο τυπογραφείο επιτροπή εργαζόμενων θα είχε τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας του Λαυρίου και θα ακολουθήσει νέα Γενική Συνέλευση.

“Στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας απαντάμε με αλληλεγγύη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής που έχει δώσει κάλυψη στην κινητοποίηση, καλώντας όλα τα σωματεία και τα εργατικά Κέντρα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς.


ΕΤΕΡ

Δικαιώθηκε και επιστρέφει στην θέση που κατείχε και με τις αποδοχές που λάμβανε στον ραδιοσταθμό ALFA 98,9 ο πρώτος απολυθείς τεχνικός που δεν υπέγραψε ατομική σύμβαση με όρους δυσμενέστερους της ΣΣΕ του κλάδου, όπως αποφάσισε το Μονομελούς Πρωτοδικείο Αθηνών.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΤΕΡ η δικαίωση του τεχνικού που δεν υπέγραψε ατομική σύμβαση είναι μια σημαντική απόφαση που δίνει δύναμη για την συνέχιση του αγώνα για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. “Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους που αντιστέκονται υπερασπιζόμενοι τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και καλούμε τους εργοδότες να σταματήσουν κάθε προσπάθεια εκβίασης των εργαζομένων, επί ποινή απολύσεως, για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με όρους κατώτερους αυτών των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας”, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΤΕΡ.


ΥΠΠΟ

Οι αγώνες που έδωσαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού για να προστατέψουν τους μισθούς, τις θέσεις εργασίας τα εργασιακά τους δικαιώματα αντικατοπτρίστηκαν και στις εκλογές του σωματείου αφού πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση που συσπειρώνει αγωνιστές από την αντικαπιταλιστική και ριζοσπαστική αριστερά, κερδίζοντας την έδρα που έχασε η ΠΑΣΚΕ.

Μάλιστα παρά το τρικ της αλλαγής ονόματος (ΕΑΣΚΕ) και τις προσπάθειας να εμφανιστεί ως αγωνιστική, η ΠΑΣΚΕ έχασε πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων της πέφτοντας στην δεύτερη θέση με λίγους ψήφους διαφορά από την Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) που επίσης είχε μεγάλη άνοδο. Από μία έδρα κέρδισαν η Αριστερή Συσπείρωση, η ΔΑΚΕ (με μεγάλη πτώση επίσης) και η ΔΑΣ (ΚΚΕ).

Ψήφισαν: 1800, Λευκά: 67, Άκυρα: 57

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση 393 ψήφοι, 2 έδρες

ΕΑΣΚΕ (ΠΑΣΚΕ) 374 ψήφοι, 2 έδρες

Αυτόνομη Παρέμβαση 360 ψήφοι, 2 έδρες

Αριστερή Συσπείρωση 208 ψήφοι, 1 έδρα

ΔΑΚΕ 190 ψήφοι, 1 έδρα

ΔΑΣ 160 ψήφοι, 1 έδρα


Βουγιουκλάκειο

Συνέχιση της απεργίας τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα 27/5 και άνοιγμα απεργιακού ταμείου, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην ιδιωτική κλινική Βουγιουκλάκειο.

“Μπαίνουμε στην τέταρτη εβδομάδα απεργίας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Αν κάνουμε πίσω τώρα θα χάσουμε”, μας είπε ο Βασίλης, εργαζόμενος στο Βουγιουκλάκειο. “Διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας, καλύτερες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής καθώς και ΣΣΕ στο επίπεδο του 2009 κι όχι με τη μείωση 35% – 40%, που προτείνει η εργοδοσία. Είμαστε όλοι οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι και η συμπαράσταση από κόσμο και σωματεία της περιοχής είναι εντυπωσιακή.”

Πορεία αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16/5 στο Αιγάλεω. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας, τα σωματεία των νοσοκομείων Αττικό και Λοιμωδών Αγίας Βαρβάρας καθώς και οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Αιγάλεω - Χαϊδαρίου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΜΕ. Η πορεία κατέληξε στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΕΟΠΥΥ στο Αιγάλεω, ο οποίος είναι υπό κατάργηση, σαν ένδειξη συμπαράστασης στον δημόσιο τομέα υγείας που πλήττεται σε ολόκληρη την δυτική Αθήνα.

“Είναι κυνική η στάση της εργοδοσίας να αφήσει απλήρωτους για εννέα μήνες τους εργαζόμενους. Αντίθετα τις δεκαετίες που τα αφεντικά συσσώρευαν κέρδη δεν μοιράστηκαν τίποτα με τους εργαζόμενους. Χρειάζεται να χτίσουμε κοινό μέτωπο εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με τους άνεργους, με τον λαό” μας δήλωσε ο Μιχάλης Ρίζος, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στο Αττικό νοσοκομείο, ενώ ο Παντελής Βαϊνάς από τo Διδασκαλικό Σύλλογο Αγίας Βαρβάρας - Αιγάλεω τόνισε πως “οι σημερινές εικόνες των απλήρωτων εργαζομένων του Βουγιουκλάκειου είναι εικόνες από το προσεχές άμεσο μέλλον στον δημόσιο τομέα. Όλοι οι χώροι που πλήττονται πρέπει να σπάσουν στον δρόμο τις επιθέσεις και τις πολιτικές των μνημονίων”.

Οι εργαζόμενοι στο Βουγιουκλάκειο βρίσκονται καθημερινά έξω από την κλινική περιφρουρώντας την απεργία. Με την αποφασιστικότητα από τη μεριά τους και τη συμπαράσταση όλων, πολιτική και υλική με την ενίσχυση του απεργιακού ταμείου, είναι ένας αγώνας που μπορεί και πρέπει να νικήσει.

Κ.Π.



Ικαρία: Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία


Επιτυχής ήταν η συγκέντρωση που διοργάνωσε το βράδυ της Κυριακής 19 Μάη στον Κάμπο Ικαρίας, η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία.

Ήταν μια από τη σειρά συγκεντρώσεων που γίνονται στα χωριά της Ικαρίας, με στόχο τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Παρασκευής 7 Ιουνίου έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 12 το μεσημέρι. Για το λόγο αυτό συγκεντρώνονται και χρήματα, ώστε να βοηθηθεί η συμμετοχή, σε όσους χρειάζονται αυτές τις μνημονιακές εποχές ενίσχυση, αφού άλλωστε η συλλογική δράση επιβάλλει και συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Το νοσοκομείο Ικαρίας αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα συγχωνευτεί με αυτό της Σάμου και με κινητοποιήσεις ανακοινώθηκε ότι θα αρθεί η συγχώνευση, αλλά τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί.

Τη συζήτηση άνοιξαν από την πλευρά των εργαζόμενων στο νοσοκομείο Ικαρίας, οι Σωτήρης Δρούλιας και Σωτήρης Λέγγας. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Έγινε παρουσίαση ενός χρονικού των γεγονότων και δώθηκαν παραδείγματα για τα αποτελέσματα που δίνει ο συνεχής αγώνας.

Από την πλευρά του ο (επιστρατευμένος) πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ικαρίας - Φούρνων (η ΕΛΜΕ συμμετέχει στην επιτροπή αγώνα) Χρήστος Δάμαλος, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι σε όλες τις χώρες που πήγε το ΔΝΤ έγιναν τα ίδια, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται για "τοπικό πρόβλημα", αλλά για συνολική πολιτική επιλογή.

Οι συγκεντρώσεις στα χωριά συνεχίζονται και παράλληλα ενημερώνεται και η ικαριακή παροικία της Αθήνας, ώστε η συγκέντρωση της 7ης Ιουνίου να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή της 31 Γενάρη. Στη συγκέντρωση θα πάρουν μέρος και εργαζόμενοι από άλλα επαρχιακά νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Νάσος Μπράτσος