Από τη Μανωλάδα ώς τους Καθηγητές, ενώνουμε, δυναμώνουμε τις αντιστάσεις

Ο Μαρξισμός είναι μια συγκλονιστική εμπειρία για μένα. Ποτέ δεν περίμενα ότι μέσα σε τόσο λίγο χρόνο θα μπορούσα να ακούσω τέτοια θέματα και να καλύψω τις γνώσεις μου σε όλα αυτά που τόσες απορίες είχα και που τόσο εμπεριστατωμένα ακούστηκαν. Είμαι κατασυγκινημένη από όλες τις συζητήσεις. Ειδικά η συζήτηση για τη δολοφονία του Λαμπράκη ήταν άκρως συγκινητική και κατατοπιστική. Αλλά και όλα τα άλλα θέματα με τελευταίο για το αν η Αριστερά μπορεί να κυβερνήσει, η τοποθέτηση του συντρόφου Γκαργκάνα από το ΣΕΚ είναι παράδειγμα για το πώς μπορεί κάποιος με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς να θίγει τον άλλο, να πει αυτά που πρέπει, εκεί που πρέπει. Νιώθω συγκλονισμένη.

Ρίτα Τσιάτσιου, συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος


Πρώτη φορά στο φεστιβάλ του Μαρξισμού και με δυο λέξεις μπορώ να περιγράψω το τετραήμερο σαν κάτι πραγματικά συγκλονιστικό. Πέρα από τους εισηγητές, το τετραήμερο σου προτείνει να μπεις κι εσύ στη κουβέντα, να προσφέρεις. Μου έμεινε πολύ η συζήτηση για το κίνημα ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, μου άρεσε επίσης πολύ η συζήτηση για την κόντρα με το σεξισμό αλλά και η συζήτηση για την μάχη ενάντια στην καταπίεση των ομοφυλόφιλων.

Αφροδίτη Αλ Άσαντ, φοιτήτρια ΤΕΙ Αθήνας


Πρώτη φορά στο Μαρξισμό, πραγματικά δίνει απαντήσεις σε πολλές απορίες, δίνει όρεξη για τη συνέχεια των αγώνων. Μου έμεινε ιδιαίτερα η συζήτηση για τον Τρότσκι και τη Διαρκή Επανάσταση. Αλλά και για την Ισπανία του '36. Το φεστιβάλ δίνει τις ιδέες, δίνει ελπίδα και προοπτική ότι μπορούμε να νικήσουμε.

Δημήτρης Καρατζάς, φοιτητής στο Ρέθυμνο


Tο τετραήμερο είχε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις και θέτει ένα πολύ καλό πολιτικό υπόβαθρο σε πράγματα που δεν έχουμε ξανακούσει ούτε σε κανάλια ούτε σε άλλα φεστιβάλ άλλων αριστερών οργανώσεων και ρευμάτων που έχω παρακολουθήσει. Μου άρεσε πολύ η συζήτηση για τη γυναικεία απελεύθερωση και σαν εισήγηση και σαν συζήτηση, ήταν τρομερή. Μου άρεσε επίσης πολύ η κουβέντα για τη δολοφονία του Λαμπράκη. Η μαρτυρία του ανθρώπου που ήταν μπροστά ήταν συγκλονιστική, οι ομιλητές το έθεσαν και σε ιστορικό και σε πολιτικό επίπεδο, τι σήμαινε για τις μετέπειτα εξελίξεις. Επίσης, το αν ο Β' ΠΠ ήταν αντιφασιστικός, γιατί ήξερα σε ιστορικό πλαίσιο τι παίχτηκε τότε, αλλά δεν το είχα σκεφτεί ποτέ από αυτή τη σκοπιά. Εχω αποκτήσει γνώσεις και θέλω πράγματικά να δω, μέσα από τη δική μου παρέμβαση, αν όλα όσα άκουσα θα φέρουν αποτελέσματα στο κίνημα.

Έλενα, φοιτήτρια Επιστήμης Υλικών Πάτρας


Eίμαι μόλις τρεισίμισι μήνες μέλος στο ΣΕΚ, έρχομαι πρώτη φορά στο Μαρξισμό. Πιστεύω ότι είναι ένα πολύτιμο φεστιβάλ για το κίνημα που γεννιέται. Δίνει γνώση πάνω στην ιστορία και σε θέματα που απασχολούν όλο τον κόσμο σήμερα, ώστε να πάρουμε δύναμη και να συνεχίσουμε μαχητικά για να ρίξουμε το σύστημα. Μου άρεσε η συζήτηση για την τέχνη, για το πώς μπορεί να εκφράσει το κίνημα και να δώσει κι αυτή παραπάνω ώθηση. Αλλά και για το Λαμπράκη, για την Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Εύα Καραναστάση, φοιτήτρια Φιλολογίας Ρεθύμνου