Βρετανία: Αντίσταση στην ισλαμοφοβία

Οι ρατσιστές του EDL (Ένωση Αγγλικής Άμυνας) προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δολοφονία του στρατιώτη που έγινε στο νότιο Λονδίνο την περασμένη βδομάδα, προκαλώντας ένα κύμα ρατσιστικών επιθέσεων μίσους κατά των μουσουλμάνων. Επιθέσεις σε τζαμιά, σε μαγαζιά μεταναστών, σε ανυποψίαστους περαστικούς, ενώ σε κάποιες περιοχές προσπάθησαν να οργανώσουν και συγκεντρώσεις για να ξεσπάσουν όλοι μαζί σε ρατσιστική βία.

Αυτή η κατεύθυνση δεν έχει την πηγή της μόνο στις συμμορίες του EDL, αλλά και πιο ψηλά. Ο βασικός πολιτικός συντάκτης του BBC λίγο μετά τη δολοφονία είπε πως “ο δράστης φαίνεται μουσουλμάνος”. Ενώ η κυβέρνηση της Δεξιάς είναι πολύ χαρούμενη με την επικαιρότητα να μεταφέρεται από τη λιτότητα και την κρίση εντός του Συντηρητικού Κόμματος στα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και στην “εθνική ενότητα”.

Η κίνηση Unite Against Fascism και ολόκληρο το αντιφασιστικό κίνημα της Βρετανίας δεν έχουν αφήσει αναπάντητες τις προκλήσεις. Ένα κύμα μαχητικών διαδηλώσεων για απομόνωση των φασιστών και των ρατσιστών εξελίσσεται σε ολόκληρη τη χώρα. Το SWP (το αδελφό κόμμα του ΣΕΚ) εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση καλώντας σε αντιρατσιστικό συναγερμό, τονίζοντας επίσης ότι “οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές αλλεπάλληλων βρετανικών κυβερνήσεων δεν πρέπει να ξεχαστούν. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στον 'πόλεμο κατά της τρομοκρατίας' τα τελευταία 12 χρόνια... Χρειαζόμαστε ενότητα ενάντια στο ρατσισμό και ενότητα ενάντια στη Δεξιά κυβέρνηση.”