Εκλογές στην ΕΣΗΕΑ

Σε εκλογές προχωράει η ΕΣΗΕΑ στις 18 και 19 Ιουνίου, για την εκλογή νέου ΔΣ, εκπροσώπων στους χώρους δουλειάς, πειθαρχικών συμβουλίων και ΔΣ Μορφωτικού Ιδρύματος. Στις εκλογές συμμετέχει η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (ανένταχτοι, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Financial Crimes), που στις εκλογές του 2011 κατάφερε να εξασφαλίσει μια έδρα στο ΔΣ, για πρώτη φορά για σχήμα δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, στην ιστορία του κλάδου.

Η σημερινή αναμέτρηση διεξάγεται κυριολεκτικά σε καμένη γη, καθώς έχουν γίνει μαζικές απολύσεις και αρκετές από αυτές είχαν και το χαρακτήρα συνδικαλιστικών διώξεων, άλλοτε ανοιχτά, άλλοτε «καλυμμένα». Για το εργασιακό τοπίο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναφορές, αφού δεν υπάρχουν «εξαιρέσεις» (παρά την αυταπάτη ορισμένων συνδικαλιστών και την συνειδητή απάτη των μνημονιακών παπαγάλων του χώρου) από τις συνέπειες των μνημονίων, για κανένα κλάδο, μέσα κι έξω από τα ΜΜΕ.

Γενίκευση της μάχης

Εδώ ακριβώς υπάρχει και το κομβικό ζήτημα. Αν και έγινε μεγάλος αριθμός «τοπικών» κινητοποιήσεων σε διάφορα ΜΜΕ, για τα ίδια προβλήματα στο καθένα, υπήρξε συνειδητή προσπάθεια να μην συνολικοποιηθεί ο αγώνας με ενιαία απεργιακή τακτική σε όλα τα ΜΜΕ και με οργάνωση για κλιμάκωσή της. Υπήρξε επίσης συνειδητή επιλογή να μην «συναντηθούν» αυτοί οι αγώνες με την υπόλοιπη κοινωνία που αγωνίζεται, στην οποία η όποια σποραδική συμπαράσταση, άρχιζε και τελείωνε σε κάποιο δελτίο Τύπου, ενώ απεργιακά πάντα απεργούσαμε χώρια - σε άλλη μέρα.

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, βρέθηκε πάντα στην πλευρά που ζητούσε κλιμάκωση, συντονισμό και εξωστρέφεια - ανοίγματα στην κοινωνία. Έδωσε με φυσική παρουσία το παρών σε δεκάδες αγώνες χώρων, στο Κανάλι 1, στον SentraFM, στον 94FM, στην ΕΡΤ, στον ΔΟΛ, κλπ. Είχε το προνόμιο να καταγγελθεί με ανακοίνωση του ΔΣ τον Οκτώβρη του 2012 (και τους ευχαριστούμε για την τιμή) από μια ευκαιριακή πλειοψηφία στο ΔΣ (με κύριο κορμό ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, συν τις παρατάξεις ΚΕΔ και Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι) όταν δημοσιοποίησε το γεγονός των απουσιών - έλλειψης απαρτίας, ώστε να μην παρθεί απόφαση για κινητοποίηση όταν είχε έρθει η Μέρκελ στην Αθήνα («είναι φίλοι μας οι Γερμανοί», που έλεγε και ο Σταρένιος στη σχετική ταινία).

Στο πολιτικό τοπίο της ΕΣΗΕΑ ξεχωρίζουν δύο εξελίξεις: η μία είναι η συγκρότηση συγκυβερνητικού ψηφοδελτίου, με ΝΔ (διασπώντας το παραδοσιακό του ιδρυτή Σόμπολου), ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ που στις προηγούμενες εκλογές, δεν έβγαλε καν έδρα. Εκτός των τρικολόρε μνημονιακών «σωτήρων», αίσθηση έχει προκαλέσει στον κλάδο, το συνεχιζόμενο μπαράζ απολύσεων σε Ριζοσπάστη και 902, με συνέπειες που αν και δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα, οι πρόσφατες εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ (με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ατομικές υποψηφιότητες), δείχνουν ότι μάλλον δεν θα αποφευχθούν και στην ΕΣΗΕΑ.

Διεκδικώντας να τα πάρουμε όλα πίσω (ΣΣΕ, μισθούς, θεσμικά δικαιώματα, κλπ), προφανώς με την μόνη ρεαλιστική προοπτική που το εξασφαλίζει, την ανατροπή αυτών των πολιτικών και των εκφραστών τους, στα πλαίσια ενός ευρύτερου κινήματος ανατροπής, συμμετέχουμε και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Ήδη την προηγούμενη βδομάδα, έγιναν εξορμήσεις διανομής υλικού της Πρωτοβουλίας, σε ΑΠΕ, 984, ΕΡΤ, Ελεύθερο Τύπο, Επενδυτή, Έθνος, Goalnews, Sentragoal, Ημερησία, Ελευθεροτυπία, Εφημερίδα των Συντακτών, STAR, ALPHA TV, Κέρδος, ενώ την ώρα που η εφημερίδα πηγαίνει στο τυπογραφείο, εξελίσσεται η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ.

Νάσος Μπράτσος