Συνέντευξη με τη Σούλα Γεωργακοπούλου, γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Ν.Ιωνίας

Νέα προσπάθεια για απολύσεις στους δήμους επιχειρείται από τη μεριά της κυβέρνησης, αυτή τη φορά μέσω της κατάργησης των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Η νέα αυτή προσπάθεια απολύσεων έρχεται μόλις 6 μήνες μετά την ηρωική αντίσταση που πρόβαλαν οι εργαζόμενοι στους δήμους στις διαθεσιμότητες – απολύσεις του Μανιτάκη. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις σε μια σειρά δήμους. Στάση εργασίας προγραμματίζεται την Πέμπτη 6/6 στο Δήμο Βύρωνα, ενώ με πανό και συνθήματα υποδέχτηκαν δημοτικοί υπάλληλοι από όλη την Ελλάδα, τον υπ. Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη και τον υφ. Ανάπτυξης Κ. Βιρβιδάκη στα Γιάννενα όπου έλαβε χώρα το συνέδριο της ΚΕΔΕ. Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τη Σούλα Γεωργακοπούλου, γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Ν.Ιωνίας, για τη νέα αυτή επίθεση.

-Αντιμετωπίζετε μια νέα επίθεση με την κατάργηση των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικάιου.

-Αυτή η κολώνια κρατάει χρόνια. Εμείς εδώ και πάρα πολλά χρόνια θεωρούμε ότι τα νομικά πρόσωπα πρέπει να περάσουν στις υπηρεσίες του δήμου. Βέβαια οι δημοτικές αρχές για τους δικούς τους λόγους, αυτό δεν το ήθελαν. Η δικαιολογία της σημερινής δημοτικής αρχής ήταν ότι διατηρώντας τα νομικά πρόσωπα, κρατάνε σε ενεργή κατάσταση και κάποιους πολίτες μέσω της συμμετοχής τους στα συμβούλια. Συν το ότι κρατούσαν πιο ευέλικτη την οικονομική τους λειτουργία. Τώρα η κυβέρνηση λέει ότι με το πολυνομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση θα περάσει κι ένας καινούργιος νόμος που θα δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα, υποσκελίζοντας για άλλη μια φορά τους δημάρχους και καταργώντας για άλλη μια φορά την τοπική αυτοδιοίκηση, με υπουργικές αποφάσεις τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικάιου (ΝΠΔΔ), να μετατρέπονται σε ιδιωτικού δικάιου (ΝΠΙΔ) και τα ΝΠΙΔ να κλείνουν. Ενώ μέχρι τώρα μόνο με απόφαση του κάθε δημοτικού συμβουλίου συστήνονταν, καταργούνταν ή μετατρέπονταν είτε ΝΠΔΔ, είτε ΝΠΙΔ. Η κυβέρνηση τους ευνουχίζει για άλλη μια φορά και προχωράει ουσιαστικά στο κλείσιμό τους.

-Τι σημάινει αυτό για εργαζόμενους και δημότες;

-Αυτό σημαίνει απόλυση για τους εργαζόμενους. Μέχρι τώρα ο κώδικας των δημων και κοινοτήτων έλεγε ότι στην περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει να καταργήσει ένα νομικό πρόσωπο, έστω και ιδιωτικού δικαίου, οι εργαζόμενοι περνούσαν στο δήμο. Αυτό τώρα με τον καινούργιο νόμο δεν ισχύει. Με το κλείσιμο του ΝΠΙΔ, οι εργαζόμενοι απολύονται. Άρα έχουμε απολύσεις όσο αφορά τους εργαζόμενους κι όσο αφορά τους δημότες, χάσιμο όλων των υπηρεσιών και των παροχών. Μιλάμε για ΚΑΠΗ (όχι στη Ν.Ιωνία αλλά σε άλλους δήμους), παιδικούς σταθμούς, πνευματικά κέντρα, αθλητικούς οργανισμούς, δημοτικές βιβλιοθήκες κλπ.

-Ποιά ήταν η εξέλιξη στο Δήμο της Ν.Ιωνίας;

-Μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης 120 εργαζομένων στο δήμο μας και της διακοπής των παροχών, η δημοτική αρχή μας δήλωσε πως αν και δεν αλλάζει θέση για τη διατήρηση των νομικών προσώπων ως έχουν, θα εκτελέσει ό,τι αποφασίσουν οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους ζητούσαν το πέρασμά τους στο δήμο. Μέσα από ένα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη, το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία υπερψήφισε το πέρασμα των εργαζομένων στο δήμο. Δυστυχώς στο παρα μισό είχαμε την αλλαγή στάσης των συντρόφων του ΚΚΕ, οι οποίοι ενώ μέχρι την Τετάρτη ήταν μαζί με όλους τους εργαζόμενους μια μέρα μετά δήλωσαν ριζικά αντίθετοι με το πέρασμα των εργαζομένων στο δήμο. Παρά την απόφαση του δημ. Συμβουλίου, η μάχη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας δεν έχει τελειώσει. Αν δεν ενωθούμε όλοι μαζί, εργαζόμενοι, δήμαρχοι δημότες να βγούμε στους δρόμους, να ξεσηκωθούμε και να τους στείλουμε στο διάολο, για τίποτα δεν είμαστε σίγουροι.

Η Σ. Γεωργακοπούλου μίλησε στο Στέλιο Μιχαηλίδη