Διακήρυξη-κάλεσμα για τη διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση, 5-6 Οκτώβρη 2013, Αθήνα

Πριν οχτώ μήνες ήταν ο Πακιστανός εργάτης Σαχζάτ Λουκμάν που έχανε τη ζωή του, μαχαιρωμένος από Χρυσαυγίτες στα Πετράλωνα. Τώρα η καμπάνα χτυπάει για όλους: τα παραστρατιωτικά τάγματα εφόδου των νεοναζί, με τις μαύρες μπλούζες και τις παραλλαγμένες σβάστικες, προχωράνε πλέον σε δολοφονικά χτυπήματα ενάντια σε αριστερούς, αναρχικούς, κομμουνιστές, συνδικαλιστές, ομοφυλόφιλους και αντιφασίστες. Την ίδια στιγμή, η οικονομική καταστροφή που αποτελεί το υπόβαθρο της ανάδυσης του φασισμού γίνεται όλο και βαθύτερη. Όσοι πίστευαν σε μια γρήγορη επιστροφή στην ομαλότητα που αντικειμενικά θα ξεφούσκωνε τη Χρυσή Αυγή διαψεύδονται. Οι σημαντικότερες προκλήσεις δεν είναι πίσω μας. Είναι μπροστά μας.

Οι ευθύνες της δεξιάς κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, που συγκυβερνά με τη σκιά του σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες. Ξέρουμε πως οι ιστορικές αναλογίες μπορούν συχνά να είναι αποπροσανατολιστικές. Αλλά, η κρίση που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία μπορεί να συγκριθεί μονάχα με αυτή της δεκαετίας του ’30. Η Χρυσή Αυγή έχει για πρότυπό της το εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα του Χίτλερ. Απέναντι σε αυτήν την απειλή, η κυβέρνηση Σαμαρά σκληραίνει την ακροδεξιά ατζέντα της, κυβερνώντας πλέον με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Μοιάζει να ταλαντώνεται ανάμεσα στις πολιτικές του Ντόλφους στην Αυστρία του Μεσοπολέμου και του Μπρύνιγκ στη Γερμανία της Βαϊμάρης. Ιστορικά, οι πολιτικές αυτές δεν έβαλαν φραγμό στον φασισμό, αλλά του έστρωσαν τον δρόμο.

Εναλλακτική λύση

Ο ρατσισμός έχει γίνει στην Ελλάδα επίσημη κρατική πολιτική: χιλιάδες μετανάστες κλείνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι και για 18 μήνες μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν νόμιμα χαρτιά. Η πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας, αν κάποιος είναι σκουρόχρωμος, είναι επικίνδυνη, είτε εξαιτίας των επιχειρήσεων σκούπα της ΕΛΑΣ με το οργουελιανής έμπνευσης όνομα  "Ξένιος Δίας" είτε εξαιτίας των φασιστικών επιθέσεων της Χρυσής Αυγής. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει την πιστή εφαρμογή των Μνημονίων λιτότητας που επιβάλλει η Τρόικα και καταστέλλει με αγριότητα κάθε κινητοποίηση των εργατικών συνδικάτων και της νεολαίας, της μοναδικής δηλαδή δύναμης που μπορεί να προσφέρει μια συλλογική εναλλακτική λύση στην άβυσσο της κρίσης. Η κυβέρνηση πριονίζει έτσι τα θεμέλια των ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αίμα και θυσίες, με την ανατροπή της Χούντας των συνταγματαρχών και τους αγώνες της Μεταπολίτευσης.

Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτή την έκκληση δεν πιστεύουμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Έχουμε δει στην πράξη – για την ακρίβεια έχουμε ενεργητικά διαμορφώσει – τη δύναμη που μπορεί να δώσει διαφορετική τροπή στο σήμερα απέναντι στη φασιστική απειλή, σε αντίθεση με τη δεκαετία του ’30. Οι τεράστιες αντιφασιστικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν έπεσαν από τον ουρανό: έχουν πίσω τους μια επίμονη και πολύχρονη αντιφασιστική και αντιρατσιστική δράση, στις γειτονιές, στους χώρους, σε μεγάλες κινητοποιήσεις όπως αυτή της 19 Γενάρη. Είναι αυτό το κίνημα που ελέγχει τους δρόμους, όχι τα ναζιστικά τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Η πιο ελπιδοφόρα εξέλιξη των τελευταίων μηνών είναι η ανάδυση ενός μαχητικού αντιρατσισμού με υποκείμενο τους ίδιους τους μετανάστες, από τους εργάτες γης της Μανωλάδας και την εξέγερση των κρατούμενων της Αμυγδαλέζας μέχρι τα παιδιά δεύτερης γενιάς που διεκδικούν την ιθαγένεια.

Το κίνημα αυτό πρέπει να βαθύνει, να απλωθεί, να συντονιστεί. Για να τα πετύχει όλα αυτά, πρέπει πρωτα και κύρια να συζητήσει: τη στρατηγική του, τις τακτικές του, τις πρωτοβουλίες του, τη δράση του. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε ότι η συμμετοχή στην Αντιφασιστική Συνάντηση που οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ στις 5-6 Οκτώβρη στην Αθήνα ξεπερνάει τα όρια μιας μεμονωμένης οργάνωσης. Καλούμε αντιφασίστες και αντιφασίστριες από όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν στις συνελεύσεις της 5ης Οκτώβρη. Ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε φίλους και συντρόφους από όλον τον κόσμο στη Διεθνή συνάντηση της επόμενης μέρας. Προτείνουμε πανευρωπαϊκό συντονισμό με κλιμάκωση σε μια κοινή διεθνή κινητοποίηση στις 22 Μάρτη του 2014. Συντονιζόμαστε σε άμεσα βήματα δράσης κατά του φασισμού και της ρατσιστικής Ευρώπης-φρούριο.

Από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις, έχουμε την "πολυτέλεια" να ακούμε καθαρότερα από κάθε άλλον στην Ευρώπη τους τριγμούς ενός συστήματος που τη στιγμή της μεγαλύτερης κρίσης του απειλεί να ξαναγεννήσει τα τέρατα του 20ού αιώνα. Σας περιμένουμε στην Αθήνα στις 5-6 Οκτώβρη, για να εξασφαλίσουμε ότι στη μεγαλύτερη μάχη της εποχής μας δεν θα κερδίσει η απελπισία, αλλά η ελπίδα.

Υπογράφουν

1. Πέτρος Κωνσταντίνου (συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. Διώκεται με την κατηγορία της "διασποράς ψευδών ειδήσεων" για την αντιρατσιστική και αντιφασιστική του δράση).

2. Τζαβέντ Ασλάμ (ηγετικό μέλος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα. Διώχτηκε από το ελληνικό κράτος σε συνεργασία με την χούντα του Μουσάραφ με ψευδείς κατηγορίες, για τις οποίες αθώωθηκε).

3. Σπύρος Μαρκέτος (ιστορικός, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διώκεται για "δουλεμπόριο ανθρώπων" γιατί συνόδευσε Σομαλή πρόσφυγα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης).

4. Μπάμπης Κουρουνδής (δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Διώκεται μαζί με τον Σπύρο Μαρκέτο γιατί συνόδευσε Σομαλή πρόσφυγα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης).

5. Κώστας Παπαδάκης (δικηγόρος, μέλος ΚΕΔΔΕ. Έχει αναλάβει πλήθος υποθέσεων υπεράσπισης μεταναστών, ανάμεσά τους αυτή της μετανάστριας συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα).

6. Κώστας Αρβανίτης (δημοσιογραφος).

7. Μωυσής Λίτσης (δημοσιογράφος, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ).

8. Μαργαρίτα Παπαμηνά (δασκάλα, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Χανίων. Διώκεται από τους νεοναζί για το πέταγμα αρχι-στελέχους της Χρυσής Αυγής στη θάλασσα).

9. Ευγενία Κουνιάκη (δικηγόρος. Δραστηριοποιείται σε κινήσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων και έχει αναλάβει υποθέσεις δολοφονικών φασιστικών επιθέσεων, όπως αυτή κατά της χρυσαυγίτισσας Σκορδέλλη στον Άγιο Παντελεήμονα).

10. Δημήτρης Λιβιεράτος (ιστορικός του εργατικού κινήματος, αγωνιστής της Αντίστασης ενάντια στους Ναζί).

11. Μάκης Καβουριάρης (πανεπιστημιακός, αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος).

12. Κατερίνα Θωίδου (δημοσιογράφος στην εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη. μέλος ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας. Διώκεται για "συκοφαντική δυσφήμηση", με πρωτοβουλία δικηγόρου έμμισθου σε βουλευτή της Χρυσής Αυγής).

13. Τάκης Ζώτος (δικηγόρος, μέλος ΚΕΕΡΦΑ. Έχει αναλάβει την πολιτική αγωγή στην υπόθεση του δολοφονημένου Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν).

14. Βασίλης Κουκαλάνι (σκηνοθέτης της αντιρατσιστικής παράστασης "Μια γιορτή στου Νουριάν”).

15. Θανάσης Καμπαγιάννης (δικηγόρος, συγγραφέας του βιβλίου "Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό σήμερα").

16. Γεωργία Μαυραγάνη (σκηνοθέτης, συμμετέχει στην Κίνηση Μαβίλη).

17. Τζεμαλή Μηλιαζίμ (δάσκαλος στην Κομοτηνή, μέλος ΚΕΕΡΦΑ. Θύμα φασιστικής επίθεσης στη διάρκεια αντιφασιστικής εξόρμησης, της οποία ο φυσικός αυτουργός διαφεύγει).

18. Ειρήνη Φωτέλλη (εργαζόμενη στην ΕΡΤ).

19. Ναζίμ Μαχμούτ (Πακιστανός εργάτης, μέλος ΚΕΕΡΦΑ Περιστερίου. Θύμα φασιστικής επίθεσης, διώκεται για "σωματική βλάβη" και "οπλοκατοχή").

20. Ρεζά Γκολαμί (Ένωση Ενωμένων Αφγανών στην Ελλάδα).

21. Γιώργος Τσαμούρης (μέλος ΚΕΕΡΦΑ Ζωγράφου. Θύμα φασιστικής επίθεσης, για την οποία οι δράστες έχουν καταδικαστεί).

22. Αμπντούλ Σαφίρ (μετανάστης από το Πακιστάν, πρώην κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας).

23. Αντώνης Αλφιέρης (μέλος Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά).

24. Κώστας Καταραχιάς (γιατρός, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Αγίου Σάββα. Συμμετείχε με την ιατρική του ιδιότητα σε δράσεις ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις "αιμοδοσίες" της Χρυσής Αυγής).

25. Ζαννέτα Λυσικάτου (φοιτήτρια, μέλος ΚΕΕΡΦΑ Αλεξανδρούπολης. Συμμετείχε στις κινητοποιήσεις ενάντια στη FRONTEX και το τείχος του Έβρου).

26. Χριστίνα Λαδά (δασκάλα. Πήρε ενεργά μέλος στην αντιφασιστική καμπάνια που ακύρωσε το προγραμματισμένο πανελλαδικό "φεστιβάλ" των ναζί της Χρυσής Αυγής στην Καλαμάτα).

27. Θανάσης Διαβολάκης (εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά. Συμμετέχει στο αντιφασιστικό κίνημα του Πειραιά).

28. Ράνια Νενεδάκη (δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου).

29. Δημήτρης Πολυχρονιάδης (δάσκαλος, δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου).

30. Πάνος Γκαργκάνας (διευθυντής της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη, που έχει καλύψει εκτεταμένα όλες τις κινητοποιήσεις του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος και διώκεται από φασίστες για "συκοφαντική δυσφήμηση").

31. Κατίνα Σηφακάκη (αγωνίστρια της Αντίστασης στους Ναζί τη δεκαετία του 1940, αντιφασίστρια, 97 χρόνων).

32. Μαρία Στύλλου (εκδότρια του περιοδικού "Σοσιαλισμός από τα κάτω").

33. Γιάννης Σηφακάκης (Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο. Πήρε ενεργά μέρος στην καμπάνια αποκάλυψης των απαγωγών των Πακιστανών μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο το 2005. Το τηλέφωνο του έπεσε θύμα υποκλοπής. Η υπόθεση ακόμα εκκρεμεί).