Απεργιακά συλλαλητήρια: “Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί”

Η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με συνδικάτα όπως η ΠΟΣΠΕΡΤ, το σωματείο εργαζόμενων Ιντρακόμ, της απεργιακής επιτροπής Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, το Συντονιστικό σωματείων και συνδικαλιστών νοσοκομείων, την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν και τη Συρία, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον Συντονισμό της Αντιεξουστικής Κίνησης με το Δίκτυο και δεκάδες χιλιάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες, βάδισαν με πορεία από το Σύνταγμα προς τα κεντρικά Γραφεία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, με κεντρικό σύνθημα “ο Παύλος ζει! Τσακίστε τους Ναζί”.

Ηδη από την προηγούμενη μέρα η 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ είχε αντιφασιστικό τόνο. Τόσο οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών που πήραν το λόγο αλλά κυρίως ο ίδιος ο κόσμος που διαδήλωσε μαζικά, δεν έκρυβε την οργή του απέναντι στην κυβέρνηση που σκοτώνει τις θέσεις εργασίας και καλύπτει τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Η αντιφασιστική απεργία ήταν γεγονός.

Από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 25/9 άρχισε να πλημμυρίζει το Σύνταγμα όπου είχε οριστεί το ραντεβού των συνδικάτων. Τα πανό της ΚΕΕΡΦΑ παρατάχθηκαν στα λουλουδάδικα, προετοιμάζοντας τον κόσμο που κατέφθανε στο Σύνταγμα να εκφράσει την οργή του απέναντι στην κυβέρνηση και τους φασίστες με μια δυναμική πορεία προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

«Είμαι μαύρος και εγώ και όλη η οικογένειά μου και θα μπορούσα να είναι στόχος της Χρυσής Αυγής, αλλά σήμερα ήρθα στην πορεία για να δηλώσω ότι δεν φοβάμαι», μας είπε ο Μάικ, μαθητής στο Ελληνογαλλικό σχολείο. «Στο σχολείο μου είμαστε παιδιά με διαφορετική καταγωγή, αλλά όλοι οι συμμαθητές μου ξέρουμε πολύ καλά τι είδους συμμορία είναι η Χρυσή Αυγή. Τώρα πια μετά τη δολοφονία έμαθαν πολλοί περισσότεροι ποιος είναι ο ρόλος της. Και τώρα έχουμε πολύ μεγαλύτερη δύναμη να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να τους τιμωρήσει για όσα εγκλήματα έχουν κάνει.».

«Μετά τη δολοφονία ενός νεαρού είναι καθήκον της νέας γενιάς και των μαθητών να δείξουν ότι αντιδρούν στο φασισμό για να μην υπάρξουν και άλλα θύματα στο μέλλον», μας είπε ο Σταύρος Τσαντές από το Καλλιτεχνικό Γέρακα. «Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτοί που φτιάξανε την Χρυσή Αυγή θα είναι οι ίδιοι που θα τη διαλύσουν. Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε να τους εξαφανίσουμε. Όχι μόνο να τεθούν εκτός νόμου αλλά να εξαφανίσουμε και τις ιδέες τους. Και φυσικά θα πρέπει να συνεχίσουμε το απεργιακό μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση για να διεκδικήσουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Εμείς κάθε χρόνο κατεβαίνουμε στο δρόμο για τα πιο απλά πράγματα. Να έχουμε δωρεάν μεταφορά, να έχουμε καθηγητές. Φέτος είναι ακόμα χειρότερα. Έχουμε απολύσεις, διαθεσιμότητες, συγχωνεύσεις, καταργήσεις σχολείων και άρα είναι επείγον να τα σταματήσουμε όλα αυτά».

Δήμοι

Δίπλα στη νεολαία και οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ ΟΤΑ κρατώντας τις αντιφασιστικές πικέτες της Ομοσπονδίας τους. «Το φίδι του φασισμού που το θρέψανε, το γιγαντώσανε και τώρα κανείς δεν ξέρει δήθεν το πώς και το γιατί, πρέπει να χτυπηθεί παντού και πρώτα απ’ όλα στους χώρους εργασίας γιατί αυτό το μόρφωμα το πρώτο και το μόνο που θέλει είναι να χτυπήσει τον εργαζόμενο, τον αγωνιστή και το συνδικαλιστικό κίνημα», μας είπε η Δέσποινα Τουλουμτζίδου, εργαζόμενη στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη. «Είναι μια αυταπάτη και μια φενάκη να νομίζουν ακόμη και σήμερα κάποιοι που αποκαλύφθηκαν ότι είναι αντισυστημικό κόμμα. Είναι βασική συνιστώσα των μνημονίων και της κυβέρνησης».

Στην πρωτοπορία της πορείας προς τα γραφεία της Κομαντατούρ και οι εργαζόμενοι της ΠΟΣΠΕΡΤ. “Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δίνουμε σήμερα το παρών για τη δημοκρατία, για τη δουλειά μας, για το μέλλον μας, για τα παιδιά μας», μας είπε ο Μάκης Γίγας, ηχολήπτης στην ΕΡΤ. «Βαλλόμαστε από παντού, χάνουμε δημοκρατικά μας δικαιώματα, ο φασισμός έχει σηκώσει κεφάλι, έχουμε ήδη νεκρούς. Επιβάλλεται να είμαστε στους δρόμους. Στην ΕΡΤ παλεύουμε με τη συμπαράσταση από τον κόσμο καθημερινά στο Ραδιομέγαρο, με τις συναυλίες μας, με το πρόγραμμα που μεταδίδουμε και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Κουράγιο παίρνουμε από τα άλλα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, τους δασκάλους, τους νοσοκομειακούς, τους καθηγητές, τους σχολικούς φύλακες. Μας δίνουν δύναμη, θα παλέψουμε όλοι μαζί και θα κερδίσουμε».

Η μαζικότητα και ο παλμός της πορείας θύμιζε τις πορείες του Πολυτεχνείου έστω κι αν απουσιάζαν τα πανώ του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά όμως η πορεία συνέχισε και μετά την Αμερικάνικη πρεσβεία, μπαίνοντας στην Οδό Μεσογείων. Λίγα μόλις μέτρα πριν από τα κεντρικά γραφεία των δολοφόνων οι παρκαρισμένες κλούβες έκοβαν το δρόμο στους διαδηλωτές. Αντιπροσωπεία της πορείας με συμμετοχή του Παναγιώτη Καλφαγιάννη, προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ και του Πέτρου Κωνσταντίνου, συντoνιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικού συμβούλου Αθήνας ζήτησαν από τους επικεφαλής της ΕΛΑΣ να ανοίξουν το φραγμό προστασίας των νεοναζί και να επιτρέψουν στην πορεία να ολοκληρώσει τη διαδρομή, περνώντας από το αρχηγείο των νεοναζί και να καταλήξει στη Κατεχάκη.

«Το πανεργατικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο θα βαδίσει προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπως έχουμε ανακοινώσει”, είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. “Απαιτούμε να κλείσουν τα γραφεία ορμητήρια της Χρυσής Αυγής, της Κομαντατούρ. Εδώ οργανώνονται όλες οι δολοφονικές επιθέσεις. Εδώ είναι το κέντρο που καθοδήγησε τους δολοφόνους του Π. Φύσσα, τους δολοφόνους του Σαχτζάντ Λουκμάν. Δεν μπορούμε να δεχτούμε κανένα Δένδια, καμία κυβέρνηση να παρεμποδίζουν τη διαδήλωσή μας. Απαιτούμε να ανοίξει ο δρόμος και να ολοκληρωθεί η διαδήλωση του Πανεργατικού Αντιφασιστικού συλλαλητηρίου».

Ό,τι και να λένε

«Θέλουμε να περάσουμε, να φτάσουμε στην Κατεχάκη και να διαδηλώσουμε απέναντι στην Χρυσή Αυγή και την κυβέρνηση”, είπε ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης. “Να διαδηλώσουμε για άλλη μια φασιστική πράξη της κυβέρνησης. Για το κλείσιμο της ΕΡΤ και για το φασιστοκάναλο που έχει φτιάξει στην Κατεχάκη και το φυλάει με αστυνομία. Δε φεύγουμε μέχρι να δικαιωθούμε και να φτάσουμε στην Κατεχάκη. Είναι δικαίωμά μας και θα περάσουμε”. “Η ΥΕΝΕΔ ζει, ζει με τους ναζί” ήταν το σύνθημα που ακούστηκε από τη ντουντούκα και αμέσως μετά η “ΕΡΤ θα μείνει ανοιχτή, ό,τι και να λένε οι κυβερνητικοί”.

Η κυβέρνηση όμως έβαλε την προστασία των γραφείων της εγκληματικής οργάνωσης πάνω από το δικαίωμα στη διαδήλωση. Η ηγεσία της ΕΛΑΣ, χωρίς τη παρουσία εισαγγελέα απαγόρευσε τη συνέχιση της πορείας, ενώ τα ΜΑΤ άρχισαν να πετούν δεκάδες χειροβομβίδες κρότου λάμψης και καπνογόνα για να διαλύσουν τη πορεία, και να καταδιώκουν τους διαδηλωτές. “Για άλλη μια φορά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Δένδιας, απαγορεύοντας τη διαδήλωση έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της συνεργασίας κυβέρνησης Σαμαρά και νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Κάτω από τη πίεση της μαζικής αντιφασιστικής δράσης αναγκάζεται να υπόσχεται πάταξη των ταγμάτων εφόδου, ενώ στη πράξη θέλει να κερδίσει ανάσα ζωής για τη νεκροζώντανη κυβέρνηση, που παραπαίει ανάμεσα στην εργατική αντίσταση στις απολύσεις και το αντιφασιστικό κίνημα που δεν την αφήνει σε χλωρό κλαρί. Θέλει να διασώσει τις ρατσιστικές πολιτικές και τα Μνημόνια που σπέρνουν τη φτώχεια.Το αντιφασιστικό κίνημα δεν υποχωρεί σε ψεύτικες υποσχέσεις για λύση από τα πάνω της φασιστικής απειλής, από τους ίδιους που τους άνοιξαν το δρόμο”, ανακοίνωσε η ΚΕΕΡΦΑ αμέσως μετά την πορεία.

Κατερίνα Θωίδου


Σε όλη την Ελλάδα

Απεργιακή αντιφασιστική έκρηξη έγινε την περασμένη Τετάρτη σε όλη την Ελλάδα.

Πάνω από 3.000 κόσμος διαδήλωσε στη Θεσσαλονίκη. Όπως μας περιγράφει η Αλεξάνδρα Σιαφάκα από την ΚΕΕΡΦΑ: «η συγκέντρωση που κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο και η ΕΔΟΘ ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου όπου είχε στηθεί και εξέδρα. Έγιναν ομιλίες εκπροσώπων του ΕΚΘ, της ΕΔΟΘ, των εκπαιδευτικών, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια έγινε πορεία που κατευθύνθηκε στην Εγνατία, στο Άγαλμα Λαμπράκη στην Τσιμισκή και πήγε προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου τα ΜΑΤ είχαν μπλοκάρει το δρόμο. Η διαδήλωση συνέχισε προς την παραλία και ξαναγύρισε πάλι στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Τεράστιο μπλοκ είχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ενώ μαζική ήταν και η παρουσία των εκπαιδευτικών. Επίσης δυναμικά μπλοκ είχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, ενώ συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι της ΕΤ 3 με το πανό τους. Η πορεία ξεσήκωσε όλη την πόλη αφού για δύο ολόκληρες ώρες οι δρόμοι δονούνταν από τα αντιφασιστικά συνθήματα. Κόσμος ερχόταν συνεχώς στο μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ, άρπαζε τις σημαίες και τις πικέτες μας. Επίσης σημαντική ήταν και η συμμετοχή των μαθητών που σε πολλά σχολεία έχουν ξεκινήσει καταλήψεις και οργάνωσαν την επόμενη μέρα μαζί με συλλόγους γονέων μια πολύ δυναμική πορεία που κατέληξε στο υπουργείο».

Και στα Γιάννενα το πανεργατικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Τετάρτης είχε μεγάλη συμμετοχή. “Η συγκέντρωση ξεκίνησε το απόγευμα από την Περιφέρεια και κατευθύνθηκε στους δρόμους της πόλης”, μας είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου. “Μπροστά μπήκε το πανό των Σωματείων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που έγραφε 'Έξω οι Φασίστες από τα Σωματεία-Εργατικοί Αγώνες διαρκείας και ακολουθούσαν τα πανό της ΕΛΜΕ, του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικού, του 2ου ΕΠΑΛ, της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες μέρες γεμίζουμε το αντιφασιστικό πούλμαν που θα κατέβει στην Αθήνα για να συμμετέχει στη Διήμερη Αντιφασιστική Συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ”.

Γραφεία

«‘Να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής’ και ‘Ούτε στον Έβρο ούτε πουθενά’, φώναξαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι στην αντιφασιστική πορεία της περασμένης Τετάρτης στην Άλεξανδρούπολη», μας είπε η Ζαννέτα Λυσικάτου. «Η συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τα ΕΑΑΚ, η ΚΕΕΡΦΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ και αντιεξουσιστές ξεκίνησε από την πλατεία Δημαρχείου και μετά συνέχισε με πορεία στους δρόμους της πόλης, καθώς η αστυνομία είχε φράξει τα γραφεία της Χρυσής Αυγής».

“Πάνω από 1.500 εργαζόμενοι και αντιφασίστες διαδήλωσαν στα Χανιά και στο πανεργατικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο που τοπικά καλούσαν το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο και η ΚΕΕΡΦΑ, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στην ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής και στην κυβέρνηση που τους καλύπτει”, μας περιγράφει ο Ειρηναίος Μαράκης. “Η πορεία κινήθηκε στο κέντρο της πόλης και πέρασε κάτω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου τα προστάτευε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που μέσα σε μια εβδομάδα πορεία εργαζομένων πέρασε κάτω από τα γραφεία των νεοναζί αποδεικνύοντας ότι τα Χανιά ήταν, είναι και θα είναι μια πόλη αντιφασιστική.

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Αγοράς όπου στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των καθηγητών με το τοπικό συγκρότημα της Οκτάβας, που διοργάνωνε η τοπική ΕΛΜΕ, και είχε εξίσου μαζική συμμετοχή από εργαζόμενους και μαθητές. Στο συλλαλητήριο με τα πανό τους συμμετείχαν ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Ταξική Πορεία και η αναρχική κατάληψη Ρόζα Νέρα”.

“Στο Ηράκλειο η αντιφασιστική πορεία των συνδικάτων συγκέντρωσε πάνω από 1000 άτομα. Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια έγινε πορεία όπου μπροστά μπήκε το πανό των εκπαιδευτικών και στη συνέχεια ακολουθούσε το πανό της κατάληψης του Βιολογικού, της ΚΕΕΡΦΑ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΜΛ-ΚΚΕ. Η πορεία για πρώτη φορά δεν ακολούθησε την κλασική διαδρομή βγήκε στον πεζόδρομο της Δαιδάλου όπου ξεσήκωσε κυριολεκτικά όλη την πόλη”, μας είπε η Έλενα Τζίκα.

“Με τη μαζική συμμετοχή του Φοιτητικού Συλλόγου του πανεπιστημίου Ρεθύμνου που βρίσκεται σε κατάληψη, πραγματοποιήθηκε πορεία και στο Ρέθυμνο”, μας είπε ο Δημήτρης. “Με πανό συμμετείχε επίσης η ΕΛΜΕ και η ΚΕΕΡΦΑ Ρεθύμνου. Η πορεία έκανε το γύρο της πόλης φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα”.

“Ανοιχτή αντιφασιστική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης έγινε την Τετάρτη, μέρα πανεργατικής αντιφασιστικής απεργίας”, μας είπε ο Τζεμαλί. “Την εκδήλωση οργάνωσαν και συμμετείχαν η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων, η ΚΕΕΡΦΑ και η Ανοιχτή Επιτροπή Ενάντια στις Απολύσεις και τα Κλεισίματα. Στήθηκε οθόνη στην πλατεία όπου προβάλλονταν αντιφασιστικά ντοκιμαντέρ, ενώ από τη μικροφωνική διαβάζονταν οι καταγγελίες των συνδικάτων απέναντι στη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής και ανάμεσα έπαιζαν τα τραγούδια του Παύλου Φύσσα”.


Καλαμάτα

Mε μεγάλη επιτυχία έγινε Δευτέρα 23/9 αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην πόλη της Καλαμάτας. Για άλλη μια φορά μετά την πορεία της προηγούμενης Τετάρτης η πόλη πλημμύρισε από αντιφασίστες που θέλουν να βάλουν φρένο στους δολοφόνους της ΧΑ.

Η πορεία ήταν πολύ μεγάλη σε όγκο και παλμό, κινήθηκε στο κέντρο της πόλης και έκανε στάση κάτω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στελέχη της οποίας βρίσκονται μέσα στο κτίριο φρουρούμενοι από την αστυνομία και τα ΜΑΤ.

Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν: «Το αίμα του Παύλου δεν θα ξεχαστεί, τσακίστε τους φασίστες και τη Χρυσή Αυγή», «Ο Χρυσαυγίτης είναι το πιο πιστό σκυλί του κάθε εργολάβου και κάθε εφοπλιστή». «Ψωμί παιδεία ελευθερία, έξω οι φασίστες από τα σχολεία»

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου είχαν Σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ ενώ συμμετείχαν η Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας,ο Σύλλογος Εκπ/κων ΠΕ Μεσσηνίας, φοιτητές των πανεπιστημίων της Πόλης, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας στην οποία συμμετέχουν άτομα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΥΡΙΖΑ και άλλους χώρους της Αριστεράς, καθώς και άλλοι φορείς. Επίσης συμμετείχαν και πολλοί μαθητές.

Η πορεία έκλεισε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας με τους πάνω από 1.000 διαδηλωτές να τραγουδούν το “Πότε θα κάνει ξαστεριά”.

Η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας έχει αρχίσει τις συνελεύσεις και τις διαδικασίες για την οργάνωση του 2ου Αντιφασιστικού Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ που θα γίνει στις 12 και 13 Οκτώβρη και αναμένεται να είναι πιο μαζικό από πέρσι μια και το πλαισιώνουν ακόμα περισσότερα σωματεία και φορείς. Θα στείλουμε και από την Καλαμάτα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση των ρατσιστών που κάνει πλάτες στους δολοφόνους της ΧΑ ότι έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε!

Χριστίνα Λαδά