Η πρόκληση Τζιτζικώστα...

Ο περιφερειάρχης της Νέας Δημοκρατίας, που λίγες μέρες νωρίτερα είχε αρνηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης των νεοναζί μετά και τη δολοφονία Φύσσα, επέμεινε στην απόφασή του ακόμα και μετά τις μαζικές αντιδράσεις που προκάλεσε.

Ακόμα και υπουργοί και στελέχη της συγκυβέρνησης αναγκάστηκαν να πάρουν αποστάσεις από τον περιφερειάρχη. Η εξήγησή του ότι εφαρμόζει τον ισχύοντα νόμο του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με τον οποίο “η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι υποχρεωμένη να αποστείλει προσκλήσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο”, δεν κατάφερε να κρύψει την πολιτική του επιλογή στήριξης της ΧΑ.

Οχι τυχαία, ο έκπτωτος, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, τέως περιφερειάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, που έχει εκφράσει δημόσια την άποψη ότι “Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή είναι αδελφά κόμματα”, βρήκε την ευκαιρία να μοστράρει στην εξέδρα των επισήμων.

Μόνο μετά τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε, αναγκάστηκε ο Τζιτζικώστας, στο περιφερειακό συμβούλιο που έγινε μετά την παρέλαση, να στηρίξει ψήφισμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής και του νεοναζισμού. “Η επιμονή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στην πρόσκληση της Χρυσής Αυγής να συμμετάσχει στον εορτασμό για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ήταν μια θρασύδειλη προσβολή στους εκτελεσμένους του Χορτιάτη, στον Παύλο Φύσσα και το Σαχζάτ Λουκμάν, σε όλα τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας”, δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Γιάννης Κούτρας, ζητώντας παράλληλα από το περιφερειακό συμβούλιο να καταδικάσει τη στάση του περιφερειάρχη και από την παράταξή του να τον εγκαλέσει, “Η Χρυσή Αυγή δεν είναι νόμιμο πολιτικό κόμμα, είναι δολοφονική συμμορία νεοναζί, που επί χρόνια οργάνωνε εγκληματικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, συνδικαλιστών και αγωνιστών της Αριστεράς και του αντιφασιστικού κινήματος.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας οφείλει να πάρει θέση και να κηρύξει ανεπιθύμητη τη Χρυσή Αυγή στην Περιφέρεια, όπως έκανε ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Πρέπει επιτέλους να μπει τέρμα στην ανοχή και το χάιδεμα των νεοναζί από τους ενοίκους της δεξιάς πολυκατοικίας τύπου Τζιτζικώστα.

Δεν θα περιμένουμε την επόμενη ναζιστική δολοφονία για να αντιδράσουμε. Απαιτούμε να κλείσουν τα γραφεία – ορμητήρια των δολοφονικών επιθέσεων της Χρυσής Αυγής και απαιτούμε η Περιφέρεια να πάρει απόφαση συμμετοχής στο μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 12 Νοέμβρη που θα συνεχίσει την αντιφασιστική και αντιρατσιστική δράση ενάντια στους νεοναζί και την κυβέρνηση που τους προστατεύει”.