H άποψή μας: Βαδίστε μαζί μας!

«Εμείς μειώσαμε τους τόκους που πληρώνει το ελληνικό δημόσιο για το χρέος», έκραξε αυτό το τρίο στούτζες. Σοβαρά; Και πού τα βρήκατε τα λεφτά για εκείνο το κατόρθωμα που λεγόταν PSI, αν όχι λεηλατώντας τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, των Πανεπιστήμιων, ακόμα και των Νοσοκομείων; Πόσοι συνταξιούχοι και πόσα νέα παιδιά πρέπει να υποφέρουν, ακόμα και να πεθάνουν, για να έχουν τέτοιες «επιτυχίες» οι Τρόικες εξωτερικού και εσωτερικού;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε το πεζοδρόμιο να επαναστατήσει, αλλά ο λαός δεν ανταποκρίθηκε», καυχήθηκε ο Σαμαράς, για να καλωσορίσει ειρωνικά τον Τσίπρα στις θέσεις της ΝΔ υπέρ του Ευρώ. Αλήθεια;

Ξημερώματα

Τότε γιατί τα ΜΑΤ κυνηγάνε καθημερινά τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών για να μπορούν να μπαινοβγαίνουν οι εκπρόσωποι της Τρόικας; Γιατί τα ΜΑΤ μπήκαν ξημερώματα στο Ραδιομέγαρο και χιλιάδες άνθρωποι κάνουν αυθόρμητα τους συνειρμούς με το Πολυτεχνείο του 1973; Όσο πιο πολύ τσαμπουκαλεύεται ο Σαμαράς, τόσο πιο πολύ θυμίζει τον Ζουρνατζή της Χούντας λίγο πριν πεταχτεί στα σκουπίδια της ιστορίας.

Τότε, πριν από 40 χρόνια, ο αστικός κόσμος έψαχνε μια «ομαλή διέξοδο» από την κρίση της στρατιωτικής δικτατορίας. Σήμερα, ψάχνουν μια «ομαλή διέξοδο» από το φαύλο κύκλο του χρέους και των μνημόνιων. Τότε, η οργή των εργατών και της νεολαίας ξέσπασε εκρηκτικά με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και σημάδεψε όλα τα σαράντα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ακόμα πασχίζουν οι Βορίδηδες και οι Γεωργιάδηδες να ξηλώσουν αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν «υπερβολικό συνδικαλισμό», «υπερβολική ανοχή στην ανομία». Το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» τους στοιχειώνει όλα αυτά τα χρόνια.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να εμπνέει σήμερα την αντίσταση στις σύγχρονες βαρβαρότητες του καπιταλισμού. Η φετινή πορεία του Πολυτεχνείου δεν θα είναι «μόνο» ένας φόρος τιμής στα σαραντάχρονα του Νοέμβρη ’73. Θα είναι και μια οργισμένη διαδήλωση ενάντια στους νεοναζί δολοφόνους και τους προστάτες τους, θα είναι και μια παλλαϊκή στήριξη για τις εργατικές αντιστάσεις που επιμένουν απεργιακά σε όλα τα μέτωπα της εργατικής τάξης. Και βέβαια θα είναι μια επιβεβαίωση ότι η επαναστατική αριστερά που αναδείχθηκε μέσα από την εξέγερση είναι πάντα εδώ, δύναμη στήριξης του κινήματος για να ανατρέψουμε Τρόικες, μνημόνια, νεοναζί και το σύστημα που τα γεννάει. Βαδίστε μαζί μας.