Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μπορούν να βγουν νικητες

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, γιατί είναι στριμωγμένη στα σχοινιά. Το έκτρωμα που λέγεται Δ(Ν)Τ δεν μπορούσε να δουλέψει με τίποτε, όσο οι εργαζόμενοι είχαν το Ραδιομέγαρο στα χέρια τους κι όσο εξέπεμπαν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα. Ο Σαμαράς πιστεύει ότι με την εισβολή των ΜΑΤ θα μπορέσει να ξεφύγει από το αδιέξοδο που βρίσκεται. Στο χέρι τους είναι να τον διαψεύσουν ξανά.

Το έχουν κάνει πολλές φορές δείχνοντας αντοχές και δυνάμεις που κανένας δεν περίμενε. Τον Ιούνη με το «μαύρο» στην ΕΡΤ δεν πήγανε σπίτι τους, αλλά ξεκίνησαν να λειτουργούν το κανάλι υπό τον έλεγχό τους. Τον Ιούλη με την προκήρυξη θέσεων για την ΔΤ, μεγάλο κομμάτι συναδέλφων αρνήθηκε να συνθηκολογήσει και συνέχισαν. Τον Αύγουστο κράτησαν στις πιο δύσκολες συνθήκες το πρόγραμμα και τον αγώνα κόντρα στις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι δεν θα αντέξουν.

Τον Σεπτέμβρη έγιναν αιχμή στο απεργιακό μέτωπο που ξεδιπλώθηκε ενάντια στην κυβέρνηση, με κέντρο τους καθηγητές και τις απολύσεις στο δημόσιο. Ξανά και ξανά η ΕΡΤ όχι μόνο άντεχε αλλά και κατάφερνε να γίνεται έμπνευση για όλους τους κλάδους που παλεύουν. Ολοι λένε «να το κάνουμε όπως η ΕΡΤ» και αυτό τρομοκρατεί τον Σαμαρά και τους υπουργούς του.

Αυτόν τον άθλο μπόρεσαν και τον φέρανε σε πέρας γιατί είχαν την στήριξη όλης της κοινωνίας. Τα μηνύματα αλληλεγγύης όλους αυτούς τους μήνες τούς έδιναν δύναμη. Η αλληλεγγύη που έβλεπαν σε όλες τις διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις που συμμετείχαν το ίδιο. Το είδαν πάλι τώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι έτρεξαν την Πέμπτη στην Αγ. Παρασκευή για να στηρίξουν τον αγώνα με το πανό του σωματείου τους και με απόφαση για στάση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν για να ξεπεράσουν τη νέα δοκιμασία.

Τα ΜΑΤ μπορεί να κατέλαβαν το Ραδιομέγαρο αλλά δεν μπορούν να βάλουν σε λειτουργία τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. Η καθημερνή παρουσία στην Αγ. Παρασκευή και η περιφρούρηση του Ραδιομεγάρου, με συμμετοχή σωματείων, ομοσπονδιών και συλλογικοτήτων, μπορεί να εξασφαλίσει ότι κανένας απεργοσπάστης απο τη ΔΤ δεν θα μπει μέσα για να δουλέψει. Με την πραγματοποίηση αντίστοιχων πολιτιστικών γεγονότων με αυτά που λάμβαναν χώρα μέσα στο Ραδιομέγαρο και, γιατί όχι, τη διοργάνωση μιας μεγάλης συναυλίας αντίστοιχης με αυτήν στις 11/9 για τους 3 μήνες αγώνα.

Απεργίες σε όλα τα ΜΜΕ

Μαζί με την περιφρούρηση του Ραδιομεγάρου χρειάζεται τα σωματεία του κλάδου των ΜΜΕ να βγουν ξανά σε απεργία για την ΕΡΤ. Αυτό που έκαναν για λίγες μέρες τον Ιούνη είναι αναγκαίο να γίνει ξανά τώρα και ακόμη πιο οργανωμένο. Απεργία σε όλα τα ΜΜΕ, για να μην δουλεύει ούτε η ΔΤ ούτε κανένας από τους καναλάρχες και τους εκδότες που ποντάρουν στο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Επιμένουμε για την ανάγκη Πανεργατικής Απεργίας για την ΕΡΤ αλλά και για όλους τους κλάδους που αγωνίζονται όπως οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες, οι εκπαιδευτικοί. Ηδη το πρώτο βήμα γίνεται και την Πέμπτη 14/11 υπάρχει προσπάθεια για απεργία και διαδήλωση, οργανωμένη από τα κάτω μετά από συντονισμό των σωματείων που κάλεσε η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου. Αυτά τα βήματα χρειάζεται να γενικευτούν και να κλιμακωθούν μετά την πορεία του Πολυτεχνείου.

Λύση είναι η συνέχιση του αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, για πάνω από ένα χρόνο, οι απολυμένοι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Αθήνας έγιναν η καρδιά του εργατικού κινήματος συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις και συνδέοντας τον αγώνα τους με όλες τις μάχες που ξέσπασαν. Κατάφεραν στο τέλος να βγουν νικητές ανατρέποντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αναγκάζοντας την κυβέρνηση Παπανδρέου να τα επανακρατικοποιήσει.

Η συνέχεια και ο συντονισμός στη δράση μπορούν να φέρουν την νίκη και όχι λύσεις επαγγελματικής αποκατάστασης με “συνεταιριστικές επιχειρήσεις”, τύπου Εφημερίδας των Συντακτών, όπως προτείνει μερίδα των εργαζομένων. Παρόμοια μοντέλα θα μπορούσαν να έχουν μπει σε εφαρμογή σε οποιοδήποτε κρίσιμο σταυροδρόμι του αγώνα, ανακόπτοντας την πορεία της μάχης που έχει στριμώξει για τα καλά την κυβέρνηση.

Κι από αυτή τη δοκιμασία οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μπορούν να βγουν ξανά νικητές.