Απεργιακή διαδήλωση Πέμπτη 14/11, 12μμ στα Προπύλαια αποφάσισε η σύσκεψη των σωματείων

Τη συζήτηση άνοιξαν η Ειρήνη Φωτέλλη, εργαζόμενη της ΕΡΤ και μέλος του Δ.Σ του ΠΣΥΠΕΡΤ και η Ιωάννα Λούβρου, εκ μέρους της απεργιακής επιτροπής του ΕΚΠΑ.

“Χρειαζόμαστε απεργιακή στήριξη. Τα πρωτοβάθμια σωματεία να σπρώξουν για γενική απεργία για την ΕΡΤ μεσοβδόμαδα κι αν οι ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ δεν βγάλουν απεργία να κηρύξουν τα πρωτοβάθμια” είπε στην εισήγησή της η Ειρήνη Φωτέλλη, η οποία τόνισε επίσης την ανάγκη για διαρκή περιφρούρηση του Ραδιομεγάρου, με συμμετοχή των σωματείων, προκειμένου να μην μπουν οι της ΔΤ, αλλά και να διαφυλάσσεται η εκπομπή του δελτίου ειδήσεων από τη λεωφ. Μεσογείων, όπως γινόταν μέχρι και το Σάββατο.

Η Ιωάννα Λούβρου ενημέρωσε για την απόφαση του δικαστηρίου που έβγαζε την απεργία παράνομη για τυπικούς λόγους, αλλά όχι καταχρηστική τονίζοντας ότι: “Φτάσαμε ως εδώ μετά από 9 εβδομάδες. Η συνέχιση της απεργίας είναι μονόδρομος”.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι από σωματεία του Τύπου, της εκπαίδευσης, της Υγείας, του ιδιωτικού τομέα, των ΟΤΑ, των σχολικών φυλάκων, του θεάματος και των υπουργείων.

Την πρόταση να ξαναρχίσει γύρος εκδηλώσεων συμπαράστασης για την ΕΡΤ σε γειτονιές και χώρους δουλειάς, έθεσε ο Νάσος Μπράτσος, εργαζόμενος στην ΕΡΤ και μέλος του Γ.Σ της ΠΟΕΣΥ, ενώ την ανάγκη για πίεση προς τις ηγεσίες των ομοσπονδιών του Τύπου να καλέσουν επαναλαμβανόμενες απεργίες έβαλε η Γιάννα Σακελλαρίου μέλος του Δ.Σ της ΠΟΕΠΤΥΜ.

Συνελεύσεις

Ο Γρηγόρης Καλομοίρης από το Δ.Σ της ΑΔΕΔΥ, πρότεινε να γίνουν συνελεύσεις σε όσα περισσότερα σωματεία με παρουσία εργαζομένων από ΕΡΤ και ΑΕΙ, με πρόταση για απεργία την Πέμπτη, ενώ κοινή εκδήλωση φοιτητών, απεργών από τα ΑΕΙ κι εργαζομένων της ΕΡΤ, στο τριήμερο του Πολυτεχνείου, πρότεινε φοιτητής από το φοιτητικό σύλλογο του Βιολογικού.

Την υπόσχεση για τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια να βγει απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη και στα νοσοκομεία έδωσε ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας του σωματείου του Αγ. Σάββα και μέλος του συντονισμού των νοσοκομείων.

Αρκετοί από τους ομιλητές επιτέθηκαν στις συνδικαλιστικές ηγεσίες τόσο για την απουσία τους από τη σύσκεψη, όσο και για τη γενικότερη απαθή στάση τους απέναντι στις επιθέσεις, τονίζοντας ωστόσο τη δυνατότητα για επιτυχή συντονισμό από τα κάτω κι ανάληψη δράσης, όπως έδειξε και το απεργιακό συλλαλητήριο της 6/11.

Η σύσκεψη κατέληξε σε απόφαση η οποία καλεί όλα τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να προχωρήσουν την Πέμπτη 14 Νοέμβρη στην πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης, “με όποιο τρόπο μπορέσει το κάθε σωματείο, και απεργιακής συγκέντρωσης την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Απαιτούμε από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ την προκήρυξη γενικής πανεργατικής απεργίας την ίδια μέρα”, αναφέρει η ανακοίνωση της σύσκεψης. Επίσης γίνεται κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου, καθώς και για νέα σύσκεψη συντονισμού την Πέμπτη 14/11, 6μμ στα Προπύλαια.

Tην ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να καλέσει στάση εργασίας την Πέμπτη 14/11 (12-3μμ) και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Παράλληλα, συναυλία με τη “Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θοδωράκης”, συνδιοργανώνουν στο Πολυτεχνείο, το απόγευμα της Πέμπτης 14/11, οι απεργοί του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και η επιτροπή εορτασμού της 17ης Νοέμβρη.

Στάση εργασίας 12μμ μέχρι τέλος ωραρίου και κάλεσμα στη συγκέντρωση και από την ΑΔΕΔΥ