Πανεργατική και μέσα στη βροχή!

Στην κεφαλή της διαδήλωσης βρίσκονταν οι σχολικοί φύλακες. “Δεν έχει χαθεί τίποτα. Το δρόμο το δείξανε οι συνάδελφοι που περπάτησαν 560 χλμ από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα. Η μόνη λύση είναι ο αγώνας που θα δοθεί στο δρόμο”, μας είπε ο Βασίλης, σχολικός φύλακας”. “Από το πρωί μαζευτήκαμε έξω από το υπουργείο Εμπορίου και βαδίσαμε μέχρι τη Χαλκοκονδύλη που ενωθήκαμε με τις καθαρίστριες του υπ.Οικονομικών”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Κώστας Πίττας από τη γ.γ. Βιομηχανίας, με τους εργαζόμενους των υπουργείων να ακολουθούν.

Ενα από τα πιο μαχητικά μπλοκ της διαδήλωσης ήταν αυτό που σχημάτισαν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Οι ίδιες που το προηγούμενο βράδυ είχαν κυνηγήσει τους τροϊκανούς από το υπουργείο.

Το σύνθημα “Φοιτητές Εργατιά μια φωνή και μια γροθιά” γέμιζε τη Σταδίου από τα μαζικά μπλοκ των απεργών διοικητικών του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, που διαδήλωναν μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους. Μαζικό ήταν και το μπλοκ δασκάλων και καθηγητών. “Σήμερα διαδηλώνουμε κατά χιλιάδες γιατί θέλουμε να στείλουμε ένα απλό μήνυμα. Ότι η μάχη που ξεκινήσαμε, ενάντια στη διάλυση της δημόσιας Παιδείας, ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις, δεν τελείωσε”, δήλωσε η Ντίνα Γκαρανέ από τη Γ' ΕΛΜΕ. “Έχουμε μπροστά μας συνελεύσεις και θα ξαναβγούμε με πιο δυνατά απεργιακά βήματα”.

Παρά τη συμπλήρωση σχεδόν 11 μηνών επιστράτευσης, το παρών έδωσαν και οι εργαζόμενοι του Μετρό. Όπως καταγγέλλει το σωματείο, οι εργαζόμενοι του Μετρό διαδήλωσαν χωρίς να γίνει έστω στάση εργασίας, καθώς η ηγεσία της ΓΣΕΕ αρνήθηκε να τους καλύψει νομικά. Με τα πανώ τους διαδήλωσαν η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, σωματεία των ΟΤΑ, τα σωματεία του ΙΓΜΕ, Μισθωτών Τεχνικών, Βιβλιοϋπάλληλων, ΣΕΦΚ κ.α

Ψυχική Υγεία

Με μπροστάρηδες τους εργαζόμενους στα ψυχιατρεία και την Ψυχική Υγεία διαδήλωσε το μπλοκ της Υγείας στην κορυφή του οποίου βάδισε το πανό του Συντονισμού Νοσοκομείων, Επιτροπών Αγώνα και Υγειονομικών. Όπως μας ανέφερε η πρόεδρος του σωματείου του ΨΝΑ Δαφνί, Μένια Λουκέρη: “2500 ασθενείς που εξετάζονται και εισάγονται στο Δαφνί θα πεταχτούν στο δρόμο.

Το ίδιο και 25000 περιστατικά που περιθάλπτονται στα εξωτερικά του ιατρεία. Οι ΜΚΟ αναλαμβάνουν την ψυχική Υγεία της χώρας. Μιλάμε για ξεπούλημα. Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας ενάντια σε αυτή την πολιτική που εξαθλιώνει κάθε μέρα την Υγεία και τους πολίτες”.

Μαζί με τη Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, μια μέρα πριν την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο. “Συγκλονιστική, τεράστια, πετυχημένη διαδήλωση και η βροχή διόλου δεν ενδιαφέρει τον εργαζόμενο”, δήλωσε με ενθουσιασμό η σκηνοθέτρια και παρουσιάστρια των πολιτιστικών γεγονότων του Ραδιομεγάρου, Κατερίνα Παλιού. Η Άννα Τσινίκα, από τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στη σημασία της γενικής απεργίας. “Η σημερινή απεργία είναι μια σημαντική προσπάθεια αντίδρασης. Καμία απεργιακή κινητοποίηση δεν θα πρέπει να μείνει αστήριχτη. Ίσα ίσα που θα πρέπει να την αδράξουμε και να την αξιοποιούμε όσο μπορούμε με μεγαλύτερη ορμή και μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου”.

Το πανό της ΠΟΣΠΕΡΤ, ακολουθούσαν η ΚΕΕΡΦΑ και η Ένωση Μεταναστών Εργατών, με συμμετοχή εργατών γης από τη Μανωλάδα. “Είμαστε εδώ στη γενική απεργία, εμείς που φάγαμε τα σκάγια, γιατί ζητάμε να πάρουμε όλοι νόμιμα χαρτιά”, μας είπε ο Χαν Λίντο εργάτης γης από τη Μανωλάδα. “Πέντε παιδιά δικά μας είναι στη φυλακή. Ζητάμε να αφεθούν ελεύθεροι και όλα τα παιδιά να πάρουν χαρτιά και να αποζημιωθούν για την επίθεση. Ακόμα περιμένουμε το δικαστήριο”. Πίσω από την ΚΕΕΡΦΑ και τα πανό του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ.

“Σε δεκάδες χώρους δουλειάς ο κόσμος απήργησε σήμερα το πρωί, διαδήλωσε κατά δεκάδες χιλιάδες παρά τη ματαίωση της ΓΣΕΕ. Είναι μια πετυχημένη αφετηρία των νέων αγώνων που έχουμε να δώσουμε απέναντι στο νέο μνημόνιο, των προϋπολογισμό και τις περικοπές” ήταν τα λόγια του Τάσου Αναστασιάδη, συντονιστή της ΣΕΑ και διωκόμενου στην υπόθεση της εφημερίδας μας.


Από το Ηράκλειο ως την Αλεξανδρούπολη

Ογκώδεις και δυναμικές ήταν οι απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, στις 6 Νοέμβρη.

Στη Θεσσαλονίκη, η διαδήλωση ξεκίνησε από το ΕΚΘ στο οποίο έφτασαν με προσυγκέντρωση από την Αγία Σοφία τα απεργιακά μπλόκ της ΟΛΜΕ και οι φοιτητικοί σύλλογοι. Μαζικά συμμετείχαν οι απεργοί του ΟΑΣΘ, που βρίσκονταν στην κεφαλή της πορείας. Ακολουθούσαν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ), οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3, οι σχολικοι φύλακες, οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο και στην Coca cola.

Η Αλεξάνδρα Σιαφάκα μάς μεταφέρει: “Εντυπωσιακό ήταν το μπλόκ του συνδικάτου κλωστοϋφαντουργίας και πλεκτικής όπου οι γυναίκες εργαζόμενες με πολύ παλμό φωνάζανε συνθήματα σε όλη την διάρκεια της διαδήλωσης: 'Απ’ την Θεσσαλονίκη το λέμε καθαρά, κάτω τα χέρια από την εργατιά'. Κατά την διάρκεια της διαδήλωσης πολλοί αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη και στήριξαν τα κείμενα υπογραφών της εργατικής αλληλεγγύης ενάντια στην χρυσαυγίτικη δίωξη”.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, το συλλαλητήριο συγκέντρωσε όλα αυτά τα κομμάτια εργαζομένων - όπως οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι νοσοκομειακοί, η ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου, το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων, την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, το ΣΥΡΙΖΑ. “Η μαζική συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης 6/11, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, ότι ακόμα και τα ρέστα τους να παίζουν με σκοπό την αποκλιμάκωση δεν μπορούν να σταματήσουν την δυναμική αυτού του κόσμου. Οι μέρες της συγκυβέρνησης είναι λίγες”, μας είπε ο Πέτρος Μπίγκος.

Στο Ρέθυμνο η πορεία πέρασε μπροστά από την Περιφέρεια και το νοσοκομείο σε συμπαράσταση στους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν δώσει μεγάλες μάχες το προηγούμενο διάστημα ενάντια στο κλείσιμό του. Οργανωμένο παρών έδωσαν η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου, οι φοιτητικοί σύλλογοι της Ψυχολογίας και του Παιδαγωγικού, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΚΕΕΡΦΑ. Μαζική, παρά τη συνεχή βροχή ήταν η απεργιακή συγκέντρωση και στα Χανιά.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο και στην πόλη των Ιωαννίνων. Όπως μας μετέφερε η Γιούλη Καραγιαννάκου: “Τον τόνο έδιναν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις όπως οι εκπαιδευτικοί, η ΕΡΑ, τα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι της νομαρχίας και φυσικά οι διοικητικοί του πανεπιστημίου με σύνθημα ‘η ιστορία γράφεται με ανυπακοή, 45 μέρες απεργοί’”.

Στην Αλεξανδρούπολη “η συγκέντρωση στην πανεργατική απεργία ήταν μεγαλύτερη από την προηγούμενη φορά, με το σύλλογο φοιτητών Ιατρικής, την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και κόσμο από το δήμο, την εκπαίδευση, το νοσοκομείο και αλλού να διαδηλώνει ενάντια στην κυβέρνηση της φτώχειας και του ρατσισμού” μας μετέφερε η Ζαννέτα Λυσικάτου.