Το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα: Απ’ τον Πειραιά στη Θεσσαλονίκη

Τη συγκέντρωση άνοιξε με την ομιλία του ο Αντώνης Αλφιέρης εκ μέρους της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά. Στη συνέχεια ο Θανάσης Διαβολάκης, Δημοτικός Σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόνισε ότι η νυχτερινή εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ δείχνει το φόβο της κυβέρνησης απέναντι στο κίνημα που αντιπαλεύει την πολιτική της. «Αυτός ο φόβος τούς έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια να εξαπολύσουνε τη νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής στους δρόμους. Δεν τους αφήσαμε. Ένα ολόκληρο κίνημα δεν τους άφησε να οργανώνουν επιθέσεις σε μετανάστες και αγωνιστές, απαίτησε να κλείσουν τα γραφεία της νεοναζιστικής συμμορίας, και ανάγκασε το σύστημα και την κυβέρνηση να μαζέψει λίγο τα μαντρόσκυλα που είχε εξαπολύσει. Εμείς που τους περιορίσαμε μέχρι τώρα, εμείς και θα τους εξαφανίσουμε ολοκληρωτικά», τόνισε.

Στη συνέχεια η Κατερίνα Θωίδου από την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας αφού θύμισε τα εγκλήματα που έχουν κάνει οι νεοναζί στον Πειραιά, τόνισε ότι το αντιφασιστικό κίνημα χρειάζεται να συνεχίσει οργανωμένα δίνοντας τον τόνο στην φετινή πορεία του Πολυτεχνείου αλλά και παλεύοντας ενωμένο μαζί με τους μετανάστες κόντρα στην κυβέρνηση των ΜΑΤ, της φτώχειας, της ανεργίας και του ρατσισμού. Κάλεσε επίσης στα επόμενα μεγάλα ραντεβού του αντιφασιστικού κινήματος, στη δίκη της Εργατικής Αλληλεγγύης και στη δίκη των δολοφόνων του Σαχζάντ Λουκμάν. Ο Μανώλης Σαρρής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να ριζώσει στις γειτονιές του Πειραιά έχοντας την πλήρη υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και των ΜΜΕ και πρότεινε «σε κάθε γειτονιά, χώρο εργασίας, σχολείο, να δημιουργήσουμε επιτροπές ενάντια στο φασισμό. Μόνο ένα πλατύ και ρωμαλέο κίνημα μπορεί να μπει φραγμός στη δράση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και την πολιτική της ΝΔ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο μετανάστες και 1,5 εκατομμύριο άνεργοι. Όλοι μαζί να βάλουμε τέλος στο φασισμό και τα μνημόνια».

Μετά τις ομιλίες οι συγκεντρωμένοι έκαναν ένα δυναμικό κατέβασμα από τον κεντρικό πεζόδρομο του Πειραιά, στη Σωτήρως, φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα και ξεσηκώνοντας περαστικούς και εργαζόμενους στα μαγαζιά, και στη συνέχεια βγήκαν στον κεντρικό δρόμο και έκαναν πορεία από το Πασαλιμάνι μέχρι την πλατεία Κοραή.

Περιστέρι

Αντιφασιστική συγκέντρωση έγινε το Σάββατο 9 Νοέμβρη και στο Περιστέρι. Σε αυτή καλούσαν ο Σύλλογος Δασκάλων της πόλης, η Εργατική Λέσχη Περιστερίου, η ΚΕΕΡΦΑ Περιστερίου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πρωτοβουλία Πολιτών. “Περίπου 100 αγωνιστές συγκεντρωθήκαμε στην Πλατεία Δημαρχείου, ενημερώσαμε τον κόσμο και κάναμε πορεία στον πεζόδρομο που είχε θετικό αντίκτυπο στον κόσμο μια βδομάδα πριν τα 40χρονα του Πολυτεχνείου.

Η ΚΕΕΡΦΑ Περιστερίου είχε εκδόσει προκήρυξη που άνοιγε το ζήτημα της ρατσιστικής βίας της ΕΛ.ΑΣ. συγκεκριμένα στο Περιστέρι με τις επιχειρήσεις σκούπα σε βάρος μεταναστών μικροπωλητών τον τελευταίο καιρό", μας είπε ο Βασίλης Μυρσινιάς.

Την ίδια ακριβώς ώρα αντιφασιστική πορεία γινόταν στους δρόμους των Αμπελοκήπων. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Γκύζη και περνώντας μέσα από τη γειτονιά κατέληξε στην πλατεία Πανόρμου φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα. Στην πορεία συμμετείχαν με πανό η Αντιφασιστική Κίνηση 7ου Διαμερίσματος, η Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη, η ΚΕΕΡΦΑ, καθώς επίσης Δάσκαλοι και καθηγητές από την τοπική ΕΛΜΕ και το Σύλλογο Π.Ε.

Συλλαλητήριο με αίτημα να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Παγκράτι οργανώνει το Σάββατο 23 Νοέμβρη η ΚΕΕΡΦΑ Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου. Το ραντεβού είναι στις 12 στην πλατεία Μεσολογγίου και στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς τα γραφεία των νεοναζί στη Φιλολάου. “Είναι πρόκληση ο Δήμος της Αθήνας να συνεχίζει να παραχωρεί γραφεία στη ναζιστική συμμορία στο Παγκράτι με τη δικαιολογία ότι τα δικαιούται ως δημοτική παράταξη. Είναι διπλή πρόκληση το γεγονός ότι τον συγκεκριμένο χώρο έχουν αποστερηθεί οι σχολικές επιτροπές του Β' Διαμερίσματος. Οι Ναζί είναι εχθροί κάθε ελευθερίας. Δεν είναι κάποιο ακόμα πολιτικό κόμμα, είναι εγκληματίες επίδοξοι συνεχιστές του Χίτλερ. Τα γραφεία τους είναι ορμητήρια δολοφονικών επιθέσεων όπως αποκαλύφθηκε πέρα από κάθε αμφιβολία στη Νίκαια. Στο Παγκράτι η επαγρύπνηση των αντιφασιστών-αντιφασιστριών, έχει αποτρέψει τέτοιες τραγωδίες.

Ομως λειτουργούν ως βάση τεχνικής υποδομής για τη συμμορία. Δεν τους θέλουμε στη γειτονιά μας. Οι δημόσιοι χώροι πρέπει να είναι στη διάθεση των πολιτών, των συλλογικοτήτων, του εργατικού κινήματος”, αναφέρει η προκήρυξη -κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ που μοιράζεται σε πλατείες, εργατικούς χώρους και σχολεία.

Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο την Τρίτη 12 Νοέμβρη το απόγευμα, αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία με αίτημα να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής γινόταν στη Θεσσαλονίκη. Στο συλλαλητήριο καλούσαν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΕΔΟΘ, το σωματείο εργαζομένων ΕΥΑΘ, το σωματείο εργαζομένων ψυχιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, οι Γ' και Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Φοιτητικοί Σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και η ΚΕΕΡΦΑ.