Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις

Ο Χρήστος Κωστόπουλος μας είπε «το μονοήμερο στο Ρέθυμνο έγινε το Σάββατο στο Εργατικό Κέντρο. Στην πρώτη συζήτηση κάναμε κουβέντα για τα ίδια τα γεγονότα της εξέγερσης. Η δεύτερη συζήτηση είχε να κάνει με την αριστερά και το ρόλο που έπαιξε. Νομίζω ότι αυτή ήταν και η πιο πλούσια καθώς άνοιξε πολύ η κουβέντα. Τι ρόλο έπαιξαν το ΚΚΕ και το ΚΚΕ εσωτερικού, τι γραμμή είχε η επαναστατική αριστερά; Συζητήσαμε γιατί τα σταλινικά κόμματα κινήθηκαν έτσι γυρίζοντας σε παραδείγματα από την ιστορία της δεκαετίας του ’30 με τα Λαϊκά Μέτωπα. Επίσης, έγιναν πολλές αναφορές για το κίνημα πριν τη Χούντα με τα Ιουλιανά.

Στην τελευταία συζήτηση μιλήσαμε για την πολιτική κατάσταση σήμερα και πώς συνεχίζουμε σε όλα τα μέτωπα. Καταρρίφθηκαν τα επιχειρήματα της κυρίαρχης ιδεολογίας ότι το κίνημα δεν υπάρχει ή ότι έχει χάσει που αναπαράγουν και κομμάτια της αριστεράς».

Την ίδια μέρα έγιναν οι συζητήσεις στα Χανιά. «Συμμετείχαν 50 άτομα, πολλοί από αυτούς δεν ήταν μέλη του ΣΕΚ. Υπήρχαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από την ΕΛΜΕ, από τους δασκάλους, από την Εφορία, από τα ΕΛΤΑ, από τον ΟΤΕ, από τα ξενοδοχεία. Έγιναν πάνω από 30 παρεμβάσεις στις τρεις συζητήσεις και γενικά υπήρχε πολύ πλούσια κουβέντα. Ειδικά η συζήτηση για την επαναστατική αριστερά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα», μας είπε ο Χρήστος Κιούπης.

«Μπήκαν ερωτήσεις αν υπάρχει η λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου», έγιναν συγκρίσεις με το σήμερα. Πως κινείται η ρεφορμιστική αριστερά όσον αφορά τις απεργίες, όπως έκανε και τότε με τον «ρεαλισμό» της. Επίσης, για την κρίση του συστήματος, τότε και σήμερα. Εντυπωσιακή ήταν η κίνηση στο τραπεζάκι με τα βιβλία, ενώ οι περισσότεροι αγόρασαν το νέο τεύχος του περιοδικού που είναι αφιερωμένο στο Πολυτεχνείο».

Την επόμενη μέρα έγινε το μονοήμερο στο Ηράκλειο. Ο Μύρωνας Μαρκάκης σε ανταπόκρισή του μας γράφει: «Μονοήμερο αφιερωμένο στο Πολυτεχνείο διοργανώθηκε στο Ηράκλειο στις 10 του Νοέμβρη στην αίθουσα της παλιάς Περιφέρειας στο λιμάνι. Οι συζητήσεις συγκέντρωσαν πάνω από 60 άτομα μεταξύ των οποίων φοιτητές και εργαζόμενοι από διάφορους χώρους που έδωσαν τις μάχες του τελευταίου διαστήματος και αναζητούσαν την προοπτική για τη συνέχεια.

Στην πρώτη συζήτηση ο Λέανδρος Μπόλαρης μας θύμισε τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ σύντροφοι από τους παρευρισκόμενους μας μετέφεραν τις μαρτυρίες τους από τον Νοέμβρη του 1973.

Στη δεύτερη συζήτηση η Μαρία Στύλλου έκανε την σύνδεση ανάμεσα στην αριστερά της περιόδου του Πολυτεχνείου και την σημερινή αριστερά τονίζοντας το μεγάλωμα του επαναστατικού ρεύματος.

Το μονοήμερο έκλεισε με τη συζήτηση για τους αγώνες του τελευταίου διαστήματος όπου ο Πάνος Γκαργκάνας παρουσίασε τα νέα οικονομικά δεδομένα, ενώ δεν παρέλειψε να μεταφέρει όλες τις αγωνιστικές εικόνες του σήμερα. Αγωνιστές από τα νοσοκομεία, τα ΤΕΙ, τους καθηγητές, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τη ΔΕΗ και τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα τοποθετήθηκαν για τη σημασία των απεργιών, της οργάνωσης από τα κάτω και του συντονισμού».