Εκλογές στο ΤΕΕ

Τα «μεγάλα έργα» βρίσκονται σε αναστολή, τα ιδιωτικά έργα ανύπαρκτα. Χιλιάδες μηχανικοί έχουν χάσει τη δουλειά τους, υποαπασχολούνται ή δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Την ίδια στιγμή το ασφαλιστικό κρέμεται σαν δαμόκλεια σπάθη πάνω τους. Το πάλαι ποτέ κραταιό ταμείο των μηχανικών υπάχθηκε τελικά στον ΕΟΠΠΥ, τα αποθεματικά του εξαφανίστηκαν από τα κουρέματα, οι συντάξεις κατρακύλισαν, όπως και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι εισφορές όμως παραμένουν δυσβάσταχτες. Χιλιάδες μηχανικοί έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη στο ταμείο και απειλούνται με εργασιακές απαγορεύσεις και κατασχέσεις καταθέσεων.

Ο κόσμος αντιστάθηκε. Παρά την ετερογένεια και τον κατακερματισμό του χώρου, οι μηχανικοί (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) βγήκαν πολλές φορές στους δρόμους με αιχμή το ασφαλιστικό, απαίτησαν και ανάγκασαν την ηγεσία του ΤΕΕ να μεσολαβήσει ώστε να δοθεί ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους, είτε έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους είτε όχι. Ήταν μια μεγάλη νίκη για τον κόσμο που αγωνίστηκε και έγινε προσπάθεια να δοθεί πολιτική συνέχεια με τις «ανοιχτές συνελεύσεις μηχανικών» που οργανώνονται τις Παρασκευές στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ.

Αναμέτρηση

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η εκλογική αναμέτρηση για τη διοικούσα του ΤΕΕ έχει μεγάλη σημασία. Όχι γιατί μπορεί να αλλάξει το ΤΕΕ σαν θεσμός. Το ΤΕΕ υπήρξε πάντα πιστός σύμμαχος της αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της στις επιλογές που ήθελαν να περάσουν στον κατασκευαστικό τομέα, στην τεχνική νομοθεσία, στην στρατηγική για τα δημόσια έργα. Αν και η ηγεσία του βρέθηκε για πολλά χρόνια στα χέρια στελεχών του ΚΚΕ και του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, ο βασικός προσανατολισμός του ποτέ δεν ήταν τα προβλήματα των απλών μηχανικών, ούτε τα συμφέροντα του «λαού και του τόπου», αλλά αυτά των εργολάβων και του κράτους και με αυτό τον γνώμονα έπρατε.

Αυτό που κάνει τις εκλογές της 24ης Νοέμβρη σημαντικές είναι η ανάγκη να εκφραστούν οι αγώνες που έδωσαν οι μηχανικοί και η μεγάλη μάχη για το ασφαλιστικό και στην κάλπη, και στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Κάτι τέτοιο θα δώσει αυτοπεποίθηση στον κόσμο που αγωνίστηκε και θα αποσταθεροποιήσει όλα τα μαγειρέματα που αναμένεται να γίνουν στην κορυφή για το ποιός θα διοικήσει το ΤΕΕ το επόμενο διάστημα. Από αυτή την άποψη, το ξεχωριστό κατέβασμα της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών (ΣΑΜ) και της Αριστερής Ενωτικής Πρωτοβουλίας- Ανεξάρτητοι Μηχανικοί (ΑΕΠ-ΑΕ) στο νομό Αττικής (αν και –ευτυχώς- συνεργάζονται σε πολλά περιφεριακά τμήματα και επιστημονικές επιτροπές) είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για τον χώρο.

Τα μέλη της Εργατικής Αλληλεγγύης και του ΣΕΚ που συμμετέχουμε στη Συσπείρωση υποστηρίξαμε ανοιχτά το κάλεσμα που έκανε η ΣΑΜ και την αναγκαιότητα για μόνιμη συνεργασία και κοινή κάθοδο των 2 σχημάτων. Πιστεύουμε ότι η άρνηση από μεριάς ΑΕΠ-ΑΕ είναι λάθος γιατί προτάσσει την προγραμματική καθαρότητα σε βάρος της δυναμικής που δημιουργήθηκε από τους κοινούς αγώνες και που πρέπει να συνεχιστεί μέσω της συνεργασίας αυτού του κόσμου και όχι βάζοντάς τον μπροστά στο δίλημμα ποιό από τα 2 πολύ συγγενή ψηφοδέλτια θα πρέπει να επιλέξει.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καλούμε τους μηχανικούς να δώσουν το παρόν στις εκλογές του ΤΕΕ, να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών και να συνεχίσουν να αγωνίζονται ενάντια στην εξαθλίωση και τη διάλυση που προκαλούν οι αστικές πολιτικές.


Συμμετέχουμε στα ψηφοδέλτια της ΣΑΜ με τους παρακάτω:

Αττική: Γκούμα Βάγια, Θεοχάρης Γιάννης, Κυρίλλου Δήμητρα, Πίττας Κώστας, Συλαϊδής Βασίλης, Φοινινής Κώστας.

Κεντρική Μακεδονία: Κολώτσιος Σάκης, Κομνιανού Δήμητρα, Μήτζιας Γιάννης, Στάθης Γιάννης.

Επιστημονική Επιτροπή Χημικών Μηχανικών: Λάμπρου Μήτσος.