Σκουριές: Αφέθηκαν ελεύθεροι

Ήδη από την προηγούμενη μέρα Ελληνες και Γερμανοί ακτιβιστές έκαναν συμβολική κατάληψη στο ελληνικό προξενείο του Ντίσελντορφ.

Στην Eλλάδα διαδηλώσεις και παρεμβάσεις γίνανε στην Αθήνα, Πάτρα, στη Σπάρτη, στα Τρίκαλα, στην Βέροια, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στο Βόλο, στην Κομοτηνή και βέβαια στη Θεσσαλονίκη, όπου πολλές χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν σε ένα ποτάμι οργής. Ωστόσο ιδιαίτερη χαρά είχαν οι κάτοικοι της Ιερισσού αφού από την Τετάρτη 6/11 είχαν αφεθεί ελεύθεροι και οι άλλοι δύο αγωνιστές, “που για 4 μήνες βρισκόταν άδικα έγκλειστοι στις ελληνικές φυλακές, με μόνη ουσιαστική κατηγορία τη συμμετοχή τους σ΄ έναν μαζικό κοινωνικό αγώνα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, την πολιτική διαφθορά, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τις εκπτώσεις στη δημοκρατία και την κρατική βία και καταστολή”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Στο Βουκουρέστι η κινητοποίηση ήρθε να ενώσει και τους ακτιβιστές ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη “Ρόσια Μοντάνα” των Καρπαθίων που αφορά την κατασκευή του μεγαλύτερου ανοιχτού ορυχείου εξόρυξης χρυσού της Ευρώπης, πάλι με την εμπλοκή καναδικής εταιρείας, της Gabriel Resources, να κατέχει ποσοστό 80,69% των κερδών, αλλά και να έχει βρει μπροστά της την αντίσταση χιλιάδων κατοίκων της περιοχής και διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ρουμανία.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη 12/11 από την ρουμανική κυβέρνηση μετά τις τεράστιες αντιδράσεις, τελικά συζητιέται η απόρριψη του νομοσχεδίου σχετικά με την δημιουργία του καταστροφικού για όλη την περιοχή των Καρπαθίων, ορυχείου.