Τυφώνας στις Φιλιππίνες: 10.000 νεκροί δεν είναι φυσικό φαινόμενο

Οι νεκροί του τυφώνα Χαϊγιάν δεν είναι θύματα φυσικού φαινομένου αλλά ενός εγκλήματος που είχε ήδη προαναγγελθεί. Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων, οι διεθνείς οργανισμοί και οι κυβερνήσεις της Δύσης είναι εξίσου συνένοχοι.

Η κλίμακα του μετεωρολογικού φαινομένου ήταν ήδη γνωστή και η κυβέρνηση υποτίθεται πως προετοιμαζόταν για να το αντιμετωπίσει. Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όχι στα σπίτια τους αλλά μέσα στα κτίρια που είχε δεσμεύσει το κράτος για “προστασία”, καθώς αυτά κατέρρευσαν. Οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να έχασαν τη ζωή τους από τις παλίρροιες 6-7 μέτρων που προκάλεσε ο τυφώνας, τις οποίες η κυβέρνηση είχε υποτιμήσει παρά τις προειδοποιήσεις. Μετά την καταστροφή, αποδείχθηκε ότι οι υπηρεσίες δεν έχουν στη διάθεσή τους ούτε καν συστήματα επικοινωνίας, ασύρματους και δορυφορικά τηλέφωνα, για να συντονίσουν τις διασώσεις.

Η αιτία δεν είναι από μόνη της η φτώχεια της χώρας αλλά οι προτεραιότητες του καπιταλισμού. Η ειρωνία της ιστορίας έφερε τις χώρες ASEAN (10 κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας) να δίνουν συγχαρητήρια στις Φιλιππίνες γιατί είναι η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία: “Οι Φιλιππίνες είναι πλέον μια από τις πιο δυναμικές οικονομίες της ΝΑ Ασίας”. Το πρώτο μισό της χρονιάς η ανάπτυξη ήταν 7,6%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσφατα έδινε κι αυτή συγχαρητήρια: “Η χώρα ανταπεξήλθε στην οικονομική κρίση... άρκετά καλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια... Οι υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, τα στιβαρά ισοζύγια και η βελτιούμενη δημοσιονομική κατάσταση της έδωσαν την πρώτη πιστωτική αξιολόγηση στην ιστορία της χώρας το Μάρτη και μια αναβάθμιση το Μάη του 2013”.

Το έγκλημα δεν είναι στιγμιαίο. Η φιλιππινέζικη περιβαλλοντική οργάνωση Καλικάσαν καταγγέλλει τα αποτελέσματα του προηγούμενου μεγάλου τυφώνα (Μπόπα) που χτύπησε τη χώρα το Δεκέμβρη του 2012: “προκάλεσε πάνω από χίλιους νεκρούς, 800 αγνοούμενους και 700 χιλιάδες πληγείσες οικογένειες. Αναφέρονται πάνω από ένα δις ζημιές σε υποδομές και αγρούς, που χειροτέρεψαν λόγω της μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης των ορυχείων, των φυτειών και άλλων μορφών επιθετικής ανάπτυξης. Επίσης, ισχυροί μουσώνες τον Αύγουστο πλημμύρισαν το 90% της μητροπολιτικής Μανίλας.”

Πολυεθνικές

Η κυβέρνηση του Ακίνο έχει διαλέξει στρατόπεδο. Στις 4 Μάρτη δολοφονήθηκε η Κριστίνα Μοράλες Χοσέ, μια βδομάδα αφού είχε ηγηθεί ενός “λαϊκού οδοφράγματος” απέναντι στο Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανάπτυξης. Η Κριστίνα προερχόταν από το κίνημα Μπαρούγκ Καταουχάν που σχημάτισαν οι επιζώντες του περσινού τυφώνα Μπόπα. Στις 29 Γενάρη είχε ήδη δολοφονηθεί ένας ακτιβιστής του κινήματος που παλεύει ενάντια στις πολυεθνικές των ορυχείων.

Η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει ασυρμάτους για να σώσει κόσμο, αλλά προχωράει ένα από τα πιο φιλόδοξα εξοπλιστικά προγράμματα, σε πολύ στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ. Τα νησιά των Φιλιππίνων αποτελούν κάποια από τα “πετράδια” που περικυκλώνουν την Κίνα. Η στροφή του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ προς την Ασία σημαίνει πως κλιμακώνεται η δημιουργία και η επέκταση βάσεων στην περιοχή.

Ο Φιλιππινέζος δημοσιογράφος Αλ Λαμπίτα γράφει πως “72 αμερικάνικα πολεμικά πλοία και υποβρύχια επισκέφθηκαν τη βάση του Σούμπικ από το Γενάρη ως τον Ιούνη φέτος. Το νούμερο πρέπει να συγκριθεί με τις 88 επισκέψεις ολόκληρο το 2012, 54 το 2011 και 51 το 2010.” Το αμερικάνικο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της βάσης (αεροσκαφών και πλοίων) στο Σούμπικ φτάνει το 1,8 δις δολάρια. Παράλληλα εξελίσσονται συζητήσεις για επέκταση των αμερικάνικων δικαιωμάτων στη χρήση βάσεων στη χώρα.

Η κυβέρνηση Ακίνο ενισχύει και το δικό της οπλοστάσιο. Πρόσφατα αγόρασαν δυο σκάφη από τις ΗΠΑ. Μόλις την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσαν ότι ζητάνε νέες φρεγάτες αξίας 300 εκ. ευρώ. Από τη Γαλλία έχουν δεσμευτεί να αγοράσουν πέντε ακταιωρούς για 90 εκ. ευρώ και ένα σκάφος πολλαπλής χρήσης από την Κορέα. Η Ιαπωνία έχει υποσχεθεί να δώσει 10 υπερσύγχρονες ακταιωρούς.

Ανάμεσα στις άμεσες φιλοδοξίες είναι η απόκτηση υποβρυχίου: “Όταν θα έχουμε υποβρύχιο. θα είμαστε έτοιμοι να εντοπίζουμε ποιοι παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα χωρίς αυτοί να μας καταλαβαίνουν”, δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Ναυτικού της χώρας που δεν μπορεί τώρα να εντοπίσει τους νεκρούς της.

Η κυβέρνηση ρίχνει εκατομμύρια για την ανάπτυξη μιας άλλης στρατιωτικής βάσης στον “Κόλπο των Στρειδιών” που βλέπει απευθείας στη Νότια Κινέζικη θάλασσα, εκεί που υπάρχουν και οι ανοιχτές κόντρες για το ποιος ελέγχει το υπέδαφος και τα περάσματα. Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων αποκαλεί τη θάλασσα “Δυτική Φιλιππινέζικη” και έχει κηρύξει... ΑΟΖ.

Τα σφιχταγκαλιάσματα με τους δυτικούς ιμπεριαλιστές, τα συγχαρητήρια από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς όχι μόνο δεν είναι αρκετά για μια αναπτυσσόμενη χώρα να βγει στον αφρό της ανάπτυξης. Αντίθετα είναι η άλλη όψη των χιλιάδων ανθρώπων που πέθαναν αβοήθητοι από τον αέρα και τα κύματα.