Σαουδική Αραβία: Εξέγερση μεταναστών

Παρότι, όπως πάντα, οι ειδήσεις από το απολυταρχικό βασίλειο βγαίνουν με το σταγονόμετρο, έγινε γνωστό ότι υπήρξαν δύο νεκροί και ότι η αστυνομία για να καταστείλει τον κόσμο προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις. Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας αμφισβητεί τα νούμερα και κάνει λόγο για τουλάχιστον τρεις νεκρούς Αιθίοπες εργάτες.

Η Μανφούχα είναι ένα από τα πιο φτωχά προάστια του Ριάντ, της πρωτεύουσας της χώρας, όπου μένουν κυρίως εργάτες που έρχονται να δουλέψουν στη χώρα από την Ασία και την Αφρική. Υπολογίζεται ότι στη Σαουδική Αραβία δουλεύουν εννιά εκατομμύρια μετανάστες εργάτες, περίπου το μισό εργατικό δυναμικό. Τις τελευταίες βδομάδες, η βασιλική οικογένεια έχει εξαπολύσει μια ρατσιστική εκστρατεία, σκέτη αντιγραφή από τις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Κάνει λόγο για ανάγκη “επαναπατρισμού” των ξένων εργατών για να... βρουν δουλειά οι σαουδάραβες εργάτες. Ξέρουν πολύ καλά ότι οι μετανάστες εργάτες δεν φέρνουν ανεργία και φτώχεια. Αντίθετα η ανάπτυξη των χωρών του Κόλπου έχει βασιστεί στη μαζική χρήση φτηνών εργατικών χεριών. Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τη χώρα σχεδόν ένα εκατομμύριο εργάτες.

Την Κυριακή που έληγε η ημερομηνία απόκτησης νόμιμων χαρτιών, υπολογίζεται ότι είχαν καταγραφεί τέσσερα εκατομμύρια. Με αυτή την αφορμή ξέσπασαν οι ταραχές, με τον κόσμο που δουλεύει στη χώρα εδώ και χρόνια να βρίσκεται υπό την άμεση απειλή της σύλληψης, της απέλασης και της απώλειας των οικονομιών που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει. Η ρατσιστική εκστρατεία δεν είναι άσχετη με το φόβο του καθεστώτος απέναντι στην αποσταθεροποίηση και τη ριζοσπαστικοποίηση της περιοχής, μετά τις αραβικές επαναστάσεις. Μαζί με την αστυνομία κλήθηκαν να καταστείλουν τους μετανάστες και “αγανακτισμένοι πολίτες”.

Η υποκρισία των βασιλικών καθεστώτων ολοκληρώθηκε όταν μετά τον τυφώνα στις Φιλιππίνες, οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων δεσμεύτηκαν να στείλουν οικονομική βοήθεια. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Φιλιππινέζοι εργάτες και εργάτριες δένονταν χειροπόδαρα για να σταλούν πίσω στη χώρα τους.