Οι τράπεζες βουλιάζουν, οι τραπεζίτες βασιλεύουν

Το τραπεζικό σύστημα θα συνεχίσει να είναι και το 2014 ο μεγάλος ασθενής. Αντί να τροφοδοτούν οι τράπεζες με ρευστότητα την πραγματική οικονομία -αυτή υποτίθεται ότι είναι η αποστολή τους, σύμφωνα με τα συγγράμματα της πολιτικής οικονομίας- θα συνεχίσουν, σαν τα τέρατα του παραμυθιού, να καταβροχθίζουν ότι βρεθεί μπροστά του: καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις, διαμερίσματα, πρώτες ή δεύτερες κατοικίες, δεν έχει σημασία.

Και η κυβέρνηση, παρά το φοβερά σκάνδαλα που έχουν βγει αυτές τις μέρες με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη δημοσιότητα, θα συνεχίσει να τους προσφέρει ολοένα και νέα "εργαλεία" που θα νομιμοποιούν, θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν, στο όνομα της διάσωσης πάντα του τραπεζικού συστήματος, αυτή την αρπαγή.

Για τους τραπεζίτες, αντίθετα, το 2014 αναμένεται να είναι μια ακόμα "θαυμάσια χρονιά". Όπως άλλωστε και οι προηγούμενες. Γιατί τα μέτρα μπορεί να μην κατάφεραν να σώσουν το τραπεζικό σύστημα, έσωσαν όμως τους τραπεζίτες. Πάρτε για παράδειγμα τον Λάτση: μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν ο βασικός μέτοχος της Eurobank, της πιο προβληματικής από τις τέσσερις, πλέον, ελληνικές τράπεζες.

Στα “ψιλά”

Τώρα είναι μεγαλομέτοχος της Εθνικής -της πιο ισχυρής από τις τρεις "συστημικές". Όπως έγραφε (στα ψιλά) η Ελευθεροτυπία τον Ιούλη του 2013, "το κοινωφελές ίδρυμα John S. Latsis Public Benefit Foundation από τις 27 Ιουνίου κατέχει ποσοστό 1,03% (στο σύνολο των δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας). Ωστόσο, η θέση του ιδρύματος μέσω warrants αντιστοιχεί σε 191.823.745 δικαιώματα ψήφου ήτοι 8% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Εθνικής". Ο Λάτσης κατάφερε να ξεφορτωθεί τις μετοχές του της Eurobank, ανταλλάσοντας τις με μετοχές της Εθνικής στα πλαίσια της συμφωνίας συγχώνευσης των δυο τραπεζών που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο χειμώνα. Λίγες βδομάδες μετά την ανταλλαγή, η Τρόικα ακύρωσε την συγχώνευση. Αλλά η ανταλλαγή των μετοχών δεν ακυρώθηκε.

Πέρσι οι τραπεζίτες πήραν 40 δις από την Τρόικα -τα 40 αυτά δις προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος- για να σωθούν οι τράπεζές "τους" από τον κίνδυνο της άμεσης χρεοκοπίας. Το τίμημα αυτής της διάσωσης ήταν να χάσουν, θεωρητικά, τις τράπεζές τους: ο βασικός μέτοχος σήμερα όλων των ελληνικών τραπεζών είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -το δημόσιο δηλαδή. Θεωρητικά, όμως, μόνο: το δημόσιο άφησε τους τραπεζίτες στη θέση τους, στο τιμόνι των τραπεζών τους. Και τώρα ο Στουρνάρας ετοιμάζεται να τους χαρίσει τις μετοχές πίσω. Αυτή η ληστεία δεν θα μείνει αναπάντητη. Το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που μιλάει για κρατικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση των τραπεζιτών είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.