Η ΕΡΤ επιμένει πανελλαδικά

Η "Πρωινή Ενημέρωση" εξέπεμπε τέσσερις μέρες από τα Γιάννενα σα συμπαράσταση. Αυτή η κίνηση έπαιξε συσπειρωτικό ρόλο αφού δεκάδες συμπαραστατών μπαινόβγαιναν στο στούντιο της ΕΡΑ, ξαναζωντανεύοντας τον αγώνα. Αυτό που επίσης άλλαξε όλες αυτές τις μέρες ήταν η συσπειρώση και των συνταξιούχων της τοπικής ΕΡΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στις συνελεύσεις των εργαζόμενων και δούλευαν για να βγει το πρόγραμμα στον αέρα. Αρχικά φάνηκε η κυβέρνηση να έχει σκοπό να ρίξει μαύρο σε όλες τις τοπικές ΕΡΑ αλλά πήρε πίσω αυτά τα σχέδια πολύ γρήγορα δίνοντας εντολή να φτιαχτεί και ο πομπός των Ιωαννίνων.

Η "Πρωινή Ενημέρωση" επέστρεψε ξανά στα Γιάννενα στις 16 Γενάρη για μία πανηγυρική εκπομπή. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να γιορτάζουν, όχι μόνο για τον πομπό αλλά γιατί ξανασήκωσαν τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας, λειτούργησαν πιο εξώστρεφα διακινώντας τα μπλουζάκια και τα ημερολόγια της ΕΡΤ για το απεργιακό τους ταμείο. Επιπλέον ετοιμάζονται να κατέβουν στην πανελλαδική συνέλευση των εργαζόμενων της ΕΡΤ την Παρασκευή 24/1 στην Αθήνα. Εκεί θα ζητήσουν μεγαλύτερη στήριξη από την ΠΟΣΠΕΡΤ και καλύτερο συντονισμό με τους περιφερειακούς σταθμούς. Επίσης το κλίμα γύρω από την συζήτηση για συνεταιριστικό φορέα είναι αρνητικό αφού όπως συζήτησαν στην τελευταία συνέλευσή τους, διαλύει τον αγώνα για την ΕΡΤ. Οι σύντροφοι της Εργατικής Αλληλεγγύης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρεθήκαμε στο πλάι των εργαζόμενων για άλλη μια φορά”.

ΝΕΡΙΤ

Εν τω μεταξύ, μόλις 132 δημοσιογράφους θα περιλαμβάνει η ΝΕΡΙΤ, η μετάΔΤ, “το ελληνικό BBC” (γέλια), ή όπως αλλιώς θέλει να τη φαντασιώνεται ο Καψής και η παρέα του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, η ΝΕΡΙΤ θα αρχίσει να εκπέμπει τον Μάρτιο, εξαφανίζοντας περισσότερες από 500 θέσεις δημοσιογράφων που δούλευαν στην ΕΡΤ.

Ήδη έχουν εκφραστεί οι αντιδράσεις από τα συνδικάτα του Τύπου. Η ΠΟΕΣΥ καταγγέλει ότι “ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας σχεδιάζεται με προδιαγραφές επιπέδου τοπικού καναλιού” κι ότι “δημιουργείται ένας συρρικνωμένος αθηνοκεντρικός οργανισμός, που φιμώνει και εξαφανίζει την περιφέρεια”. Η ΕΣΗΕΑ μιλάει για αδιαφανείς διαδικασίες μοριοδότησης, “ολοκληρώνοντας έτσι το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ της 11ης Ιουνίου 2013”, ενώ και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), όπως και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), καταδίκασαν την νέα κυβερνητική κίνηση. Η αντιμετώπισή της, θα είναι μέσα στα θέματα συζήτησης της νέας συνέλευσης των εργαζομένων της ΕΡΤ, το μεσημέρι της Παρασκευής 24/1, στην ΕΣΗΕΑ.

Στη συζήτηση εκτός από το θέμα της ΝΕΡΙΤ, προβλέπεται να συζητηθούν και μια σειρά από τα προσεχή βήματα των εργαζομένων που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη από τον Ιούνη μέχρι σήμερα. Η οργάνωση μεγάλης συναυλίας συμπαράστασης στις 11/2 και η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις άλλων κλάδων εργαζομένων, όπως του Μετρό στις 28/1, είναι ήδη μέσα στο πρόγραμμα. Σε αυτά τα πλαίσια και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στην Ηλεία, βρέθηκαν στο πλευρό των αγροτών που κατεβαίνουν ξανά σε κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην νέα υπερφορολόγησή τους. “Η πλειοψηφία των κατοίκων εδώ είναι αγρότες” μας είπε ο Γιώργος Μαρινόπουλος, ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ηλεία. “Φτωχός κόσμος, δεν μιλάμε για τίποτα πλούσιους μεγαλοαγρότες. Αυτός ο κόσμος πλήττεται ιδιαίτερα από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης κι έχει κατέβει στο δρόμο. Εμείς πήγαμε να συμπαρασταθούμε και συναντήσαμε θερμή υποδοχή, γιατί είμαστε συνέχεια στο πλευρό τους αναδεικνύοντας τα προβλήματά τους”.