Η μάχη της Παιδείας: Εμπρός για απεργία στις 7 Φλεβάρη

Ακόμα, το πρόγραμμα δράσης που έχει προτείνει η Ομοσπονδία στις ΕΛΜΕ περιέχει και άλλες προτάσεις για κινητοποιήσεις. Οι ΕΛΜΕ καλούνται να αποφασίσουν ότι θα γίνει στάση εργασίας και συλλαλητήριο την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την Τρόικα, εκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις στις 31/1, παρεμβάσεις σε κεντρικά νοσοκομεία όλων των νομών για δωρεάν ιατρική περίθαλψη των μαθητών και των οικογενειών τους και νέος γύρος Γενικών Συνελεύσεων μετά την 24ωρη απεργία για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στόχο να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός.

Οι καθηγητές έχουν την ευκαιρία να ξαναπιάσουν το νήμα των απεργιών. Άλλωστε, δύο φορές μέσα στο 2013 πήραν αποφάσεις για απεργία διαρκείας μέσα από τις πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που έχουν κάνει τα τελευταία 25 χρόνια.

Να πιάσουν το νήμα

Τον Μάιο, λίγο πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις είκοσι χιλιάδες καθηγητές και καθηγήτριες συμμετείχαν στις συνελεύσεις παρά την τρομοκρατία της κυβέρνησης που αποφάσισε την επιστράτευσή τους πριν καν ολοκληρωθεί εκείνος ο γύρος των συνελεύσεων. Με το χαρτί της επιστράτευσης στο χέρι οι καθηγητές συγκεντρώνονταν στα σχολεία και υπερψήφιζαν την πρόταση για απεργία διαρκείας ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης που άνοιγαν το δρόμο για τις απολύσεις (αύξηση ωραρίου κτλ).

Στην δεκαπεντάωρη Γενική Συνέλευση των Προέδρων που είχε γίνει την Τετάρτη 15/5 παρά το γεγονός ότι η απεργία πήρε το 92% των ψήφων των Προέδρων, οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων ακύρωσαν στην πράξη αυτή την ψηφοφορία. Επέβαλλαν να γίνει δεύτερη ψηφοφορία με θέμα «αν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις» για τη διεξαγωγή της απεργίας, καταφέρνοντας να την μπλοκάρουν.

Το καλοκαίρι που ακολούθησε ήταν γεμάτο από κινητοποιήσεις που πολλαπλασιάστηκαν μετά την ανακοίνωση των διαθεσιμοτήτων των καθηγητών στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ, ενώ το 16ο συνέδριο της ΟΛΜΕ έκλεισε με ανατροπή των συσχετισμών υπέρ της αριστεράς και απόφαση για απεργία με το άνοιγμα των σχολείων.

Η απεργία διαρκείας ξεκίνησε με ποσοστά συμμετοχής πάνω από 90% μετά από ένα ακόμα φοβερά μαζικό γύρο Γενικών Συνελεύσεων και τεράστια συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις στις 16 Σεπτέμβρη. Σε μια σειρά ΕΛΜΕ δημιουργήθηκαν απεργιακές επιτροπές, ενώ όπου οργανώθηκε η περιφρούρηση μαζί με συμπαραστάτες γονείς ή άλλους εργαζόμενους, τα ποσοστά της απεργίας κρατήθηκαν πολύ ψηλά και τις 8 μέρες που διήρκεσε η απεργία.

Το κρίσιμο σημείο ήταν η Γενική Συνέλευση Προέδρων στις 20 Σεπτέμβρη όπου παρά το γεγονός ότι η πρόταση για συνέχιση της απεργίας διαρκείας με τη μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων πήρε το 65,7% των ψήφων δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει το όριο του 66,6% που χρειάζεται για να βγει απεργιακή απόφαση.

Πολύτιμες εμπειρίες

Οι εμπειρίες που απόκτησαν οι καθηγητές από αυτούς τους αγώνες μπορεί να αποδειχτούν πολύτιμες για την συνέχεια. Άλλωστε, οι κινητοποιήσεις από τη στιγμή που έκλεισε η απεργία μέχρι σήμερα που ξεκινούν οι Γενικές Συνελεύσεις δεν σταμάτησαν ποτέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μαχητική κινητοποίηση που έγινε στη Λάρισα το Σάββατο 11 Γενάρη με πρωτοβουλία των διαθέσιμων εκπαιδευτικών παρά την ωμή καταστολή από τη μεριά των ΜΑΤ.

Κανένας καθηγητής δεν πρέπει να υποτιμήσει την ευκαιρία που ανοίγεται με την πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για την απεργία στις 7 Φλεβάρη. Είναι κρίσιμο οι Γενικές Συνελεύσεις να οργανωθούν καλά για να έχουν αντίστοιχη μαζικότητα όπως τον Μάη και τον Σεπτέμβρη. Να συσταθούν ή να ενεργοποιηθούν ξανά οι Απεργιακές Επιτροπές και να ανοίξουν τα Απεργιακά Ταμεία.

Η προηγούμενη περίοδος έδειξε ότι σε όποια ΕΛΜΕ είχαν προχωρήσει σε αυτά τα βήματα όχι μόνο είχαν μαζική συμμετοχή στην απεργία, αλλά πολλοί περισσότεροι καθηγητές πήραν τον αγώνα στα χέρια τους απλώνοντας το απεργιακό μήνυμα στις γειτονιές και σε άλλους χώρους δουλειάς.

Από τώρα επίσης χρειάζεται ο συντονισμός με τους δασκάλους. Είναι γνωστό ότι η ηγεσία της ΔΟΕ (συνεργασία ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) θα κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έξω από τους αγώνες σπέρνοντας εφησυχασμό και αυταπάτες ότι τα μέτρα και οι απολύσεις δεν θα ακουμπήσουν τους δασκάλους.

Συντονισμός

Η ανάγκη για οριζόντιο συντονισμό των ΕΛΜΕ με τους Διδασκαλικούς Συλλόγους μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Άλλωστε, υπάρχει η εμπειρία του φθινοπώρου όταν περίπου 30 Σύλλογοι ανάγκασαν την ΔΟΕ να καλέσει σε Γενική Συνέλευση παρά το γεγονός ότι οι φιλοκυβερνητικές παρατάξεις δεν το ήθελαν.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μπει πραγματική πίεση και στην ΑΔΕΔΥ να κινηθεί απεργιακά ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις που αφορούν όλο το δημόσιο τομέα, ειδικά τώρα που υπάρχει ευνοϊκότερος συσχετισμός δυνάμεων μετά και το τελευταίο συνέδριο της Συνομοσπονδίας.


Κάτω τα χέρια απ’ τα σχολεία

Η δημόσια Παιδεία είναι αναμφίβολα στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της Τρόικα. Τον τελευταίο κρίκο των επιθέσεων αποτελούν οι απολύσεις εκπαιδευτικών μέσα από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας.

1864 εκπαιδευτικοί –κατά κύριο λόγο από την Τεχνική Εκπαίδευση- βρίσκονται στον «αέρα» αφού αν δεν τοποθετηθούν σε σχολεία, άλλη εκπαιδευτική υπηρεσία ή σε κάποιο άλλο τομέα του δημοσίου στις 22 Μάρτη, όταν και λήγει η περίοδος της διαθεσιμότητας, θα απολυθούν τελειωτικά.

Ο υπουργός Παιδείας, Αρβανιτόπουλος αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε όσες συναντήσεις έχουν κάνει με την ΟΛΜΕ και την Συντονιστική Επιτροπή των Διαθέσιμων, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι οι απολύσεις θα γίνουν για να πιάσει η κυβέρνηση τον στόχο των 15 χιλιάδων απολύσεων που έχει βάλει.

Στις 27 Δεκεμβρίου του 2013 εκδόθηκε ΦΕΚ που αναφέρει ότι προκηρύσσονται 1325 θέσεις για τους διαθέσιμους εκπαιδευτικούς, πράγμα που σημαίνει ότι σίγουρα θα απολυθούν περίπου 500 από τους 1864, αν περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια. Όμως, και οι υπόλοιποι κινδυνεύουν γιατί οι θέσεις θα δημιουργηθούν… όταν ιδρυθούν οι αποκεντρωμένες γραμματείες δια βίου μάθησης. Ακόμη κι αν δημιουργηθούν, οι νέες θέσεις δεν θα παρέχουν καμία ασφάλεια αφού οι συγκεκριμένοι φορείς θα υπάρχουν μέχρι να σταματήσει η χρηματοδότηση τους, ενώ στη συνέχεια θα περάσουν στους Δήμους.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει την Τεχνική Εκπαίδευση σε ένα τέλμα. Εκτός από τους εκπαιδευτικούς, μεγάλοι χαμένοι των βάρβαρων επιλογών του Υπουργείου Παιδείας είναι οι μαθητές. Υπολογίζεται ότι περίπου είκοσι χιλιάδες μαθητές είναι στον αέρα αφού είτε είχαν ξεκινήσει σε τάξεις που άνηκαν στους τομείς της Τεχνικής Εκπαίδευσης που καταργήθηκαν (Υγείας κ.ά) είτε δεν υπάρχει διδακτικό προσωπικό με αποτέλεσμα δεκάδες σχολεία να υπολειτουργούν. Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση κάνει τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να τρίβουν τα χέρια τους αφού χιλιάδες και χιλιάδες μαθητές ωθούνται προς την ιδιωτική παιδεία. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι τις μέρες που είχε ανακοινωθεί η διαθεσιμότητα στους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, ο Υπουργός Παιδείας χαριεντιζόταν με τους ιδιοκτήτες των ΙΕΚ ΑΚΜΗ και του Μητροπολιτικού Κολεγίου Πειραιά σε εκδήλωση-παρουσίαση των νέων τομέων Υγείας που άνοιξαν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια;

Κλιμάκωση

Οι απολύσεις αποτελούν κλιμάκωση της επίθεσης της κυβέρνησης στους εκπαιδευτικούς. Είχαν προηγηθεί άλλα μέτρα. Η αύξηση του ωραρίου κατά δύο ώρες που είχε συνοδευτεί με ένα ντελίριο συκοφαντιών για τους «τεμπέληδες καθηγητές» επέφερε την κατάργηση πολλών οργανικών θέσεων. Οι μισθοί και οι συντάξεις των εκπαιδευτικών τσεκουρώθηκαν όπως και όλων των υπόλοιπων εργαζόμενων (πλήρη στοιχεία στο σάιτ του ΚΕΜΕΤΕ).

Πιο πριν υπήρξε το μαζικό κύμα κλεισιμάτων σχολείων ή συγχωνεύσεων. Από το 2011 έχουν κλείσει παραπάνω από 1000 σχολεία πανελλαδικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν σχολεία όπου τα τριαντάρια τμήματα είναι ο κανόνας. Οι εκπαιδευτικοί συνεχώς διαμαρτύρονται για τον αντιεκπαιδευτικό κατήφορο με τους στοιβαγμένους μαθητές, την τρομακτική έλλειψη βιβλίων, τις χαμένες διδακτικές ώρες.

Τις τελευταίες μέρες έχει αναζωπυρωθεί και το ζήτημα της αλλαγής του συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων για μια ακόμα φορά. Ο Αρβανιτόπουλος σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής (19/1) υπερασπίζεται τις αλλαγές που φέρνει το Υπουργείο κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο τον εξεταστικό μαραθώνιο για τους μαθητές. Η μείωση των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ήταν 9 χιλιάδες σε σχέση με το 2012. Ακόμα, κομπάζει για την «μαθητεία» που χαρίζει φτηνό νεολαιίστικο προσωπικό στις εταιρίες.


Μαθητές - καθηγητές ενωμένοι

Διαδήλωση και συναυλία οργανώθηκε με πρωτοβουλία μαθητών ΕΠΑΛ και της Συντονιστικής Επιτροπής των καθηγητών σε διαθεσιμότητα την Παρασκευή 17 Γενάρη στον Πειραιά.

Ο Λούκας Χμιελέβσκι, μαθητής στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Σμύρνης μας είπε «αρχικά πήγαμε για εξόρμηση στο 6ο ΕΠΑΛ του Πειραιά για να ενημερώσουμε και να πείσουμε μαθητές να κατέβουν στη διαδήλωση. Γύρω στις 5.30μμ βρεθήκαμε στο σταθμό του ΗΣΑΠ όπου συγκεντρώθηκαν μαθητές και καθηγητές κυρίως από το Μουσικό Σχολείο Πειραιά και από τα εσπερινά ΕΠΑΛ, περίπου 150 άτομα. Εκεί βρέθηκε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ της περιοχής με πανό. Κάναμε διαδήλωση μέχρι την πλατεία Κοραή όπου μας περίμεναν και άλλοι καθηγητές και μαθητές από ΕΠΑΛ από όλη την Αθήνα. Έγιναν χαιρετισμοί από Συλλόγους Γονέων και καθηγητές».

H ΟΛΜΕ σε ανακοίνωση της καταγγέλλει ότι το Υπουργείο Παιδείας «Με νέα τροπολογία λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, έδωσε τη δυνατότητα μόνο στα ιδιωτικά ΙΕΚ/ΣΕΚ να λειτουργούν όποια ειδικότητα επιθυμούν, ακόμα και αν δεν προβλέπεται από το νόμο!

Μετά από όλα αυτά, ακόμα και τώρα (Γενάρης 2014), χιλιάδες μαθητές της Γ’ ΕΠΑΛ και της Β’΄ ΕΠΑΣ στις ειδικότητες που καταργήθηκαν, δεν διδάσκονται μαθήματα ειδικότητας ακόμα και πανελλαδικώς εξεταζόμενα!».

Προσθέτει ακόμα ότι «αντί να καλύψει τα κενά με τους καθηγητές που έχει θέσει σε διαθεσιμότητα, επαναφέροντάς τους άμεσα στα σχολεία, επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα προσλαμβάνοντας εκπαιδευτές ενηλίκων σε ΙΕΚ (ωρομίσθιους 20 ωρών και με μπλοκάκι) και μετά να τους αποσπάσει στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ».

Οι μαθητές Anticapitalista θα παρέμβουν στις Γενικές Συνελεύσεις των καθηγητών για να τους στηρίξουν και να οργανώσουν μαζί τους την απεργία στις 7 Φλεβάρη, ενώ ετοιμάζουν το νέο φύλλο της εφημερίδας τους. Τέλος, στις 1 και 2 Φλεβάρη θα οργανώσουν μαθητικά φόρουμ σε γειτονιές.


Σχολικοί φύλακες

Σε νέα πανελλαδική κινητοποίηση καλούν οι σχολικοί φύλακες την Πέμπτη 23 Γενάρη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 8πμ. Την Δευτέρα 20/1 με τη στήριξη της ΠΟΕ-ΟΤΑ οργάνωσαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ο Κώστας Κωνσταντάς, σχολικός φύλακας στο Δήμο Γλυφάδας, ένας από τους εργαζόμενους που βρίσκεται ακόμα στη θέση του χάρη σε προσωρινή δικαστική απόφαση, μας έδωσε την εικόνα από την κινητοποίηση. «Κάναμε μια συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι μόνο από την Αθήνα, ετοιμαζόμαστε για την μεγάλη κινητοποίηση της Πέμπτης στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου θα έρθουν συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα. Στις 23 Μαρτίου λήγει το οχτάμηνο της διαθεσιμότητας και δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο. Μόνο φήμες ότι περίπου 400 θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις του δημοσίου, να γίνουν τραυματιοφορείς ή κάτι άλλο. Όμως, αν εξαιρέσεις αυτούς που πάνε για σύνταξη υπάρχουν πάνω από χίλιοι που βρίσκονται στον αέρα».

Οι σχολικοί φύλακες καταγγέλλουν τα συναρμόδια Υπουργεία ότι για να καλύψουν την απουσία τους τοποθετούν στις θέσεις τους μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ άνεργους από τον ΟΑΕΔ για 6 μήνες και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Τέλος, χτες έγινε γνωστό ότι δικαιώθηκαν τελεσίδικα εννέα σχολικοί φύλακες στο Αγρίνιο, οι οποίοι είχαν ήδη κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κάνει και περίμεναν την τελική απόφαση του Πρωτοδικείου.