Πανελλαδικό Συντονιστικό ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Μέσα σε αυτή την περίοδο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο το διάστημα αυτό «να σφραγιστεί από απεργίες, συλλαλητήρια και μαχητικούς αγώνες». Ένα μικρό δείγμα του ρόλου που θέλει να παίξει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η πρωτοβουλία για την κινητοποίηση στις 8/1, την ημέρα της επίσημης ανάληψης της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, που όπως αναφέρει η απόφαση του ΠΣΟ «έσωσε την τιμή της Αριστεράς».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «Θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα και ενωτική απεύθυνση προς όλες τις δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς οργανώνοντας από τώρα τους επόμενους μεγάλους σταθμούς στο εξάμηνο της προεδρίας: στις 22 Μάρτη στην παγκόσμια μέρα αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης και στις 1-2 Απρίλη, στην διάρκεια της συνεδρίασης του Ecofin (υπουργοί οικονομικών) στην Αθήνα, όπου θα οργανώσει μια μεγάλη Αντι-Σύνοδο για να προβάλει τις αναγκαίες απαντήσεις του αντικαπιταλιστικού προγράμματος», επιμένοντας στη «γραμμή του πανεργατικού – παλλαϊκού ξεσηκωμού με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της... Θα στηρίξει κινηματικά και πολιτικά κάθε κομμάτι που βγαίνει στον αγώνα, από την ΕΡΤ μέχρι τον ΕΟΠΥΥ και από τα νοσοκομεία και το Μετρό μέχρι τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στους Δήμους…. Συμβάλλοντας στις προσπάθειες για κλιμάκωση, οργάνωση και συντονισμό από τα κάτω που γίνονται σε μια σειρά εργατικούς χώρους αλλά και σε πιο κεντρικό επίπεδο (π.χ. Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Συντονιστικό Νοσοκομείων, Συντονισμός ενάντια στα κλεισίματα και τις διαθεσιμότητες)».

Εκλογές

Όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρέμβει, σε κάθε περίπτωση, με βάση το πρόγραμμά της σε όλες τις εκλογικές μάχες, στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές... Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρέμβει στις ευρωεκλογές με προμετωπίδα την πάλη για ρήξη και αποδέσμευση από την ευρωζώνη και την “ΕΕ του κεφαλαίου και των Μνημονίων, του ρατσισμού και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων” σε αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, διεθνιστική κατεύθυνση και την ανατροπή της άθλιας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ». Επίσης «Θα παρέμβουμε και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές με βάση το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα συνδέοντας τις επί μέρους διεκδικήσεις με το συνολικό πολιτικό».

Συγκεκριμένα για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές η απόφαση αναφέρει: «Συμμετέχουμε στις εκλογικές μάχες με ενιαία λογική και περιεχόμενο επιδιώκοντας η πολυμορφία των τοπικών σχημάτων να συμβάλλει στην εμφάνιση ενός ρεύματος με συνεκτικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Επιδιώκουμε τα σχήματα να στηρίζουν και να στηρίζονται στα αντίστοιχα περιφερειακά ψηφοδέλτια. Μ’ αυτόν τον τρόπο ακόμα και εκεί που δεν θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε δημοτικό κατέβασμα θα μπορούμε να δώσουμε τη μάχη των εκλογών με τοπικές πρωτοβουλίες στηρίζοντας το περιφερειακό σχήμα και το ευρωψηφοδέλτιο το οποίο είναι κοινό για όλη την επικράτεια».

Για την πρωτοβουλία της μετωπικής συμπόρευσης με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς το ΠΣΟ αποφάσισε: «Σε κάθε περίπτωση κι ανεξάρτητα από την κατάληξη των προσπαθειών αυτών», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να «επιμένει στη μετωπική πολιτική της αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες». Σε αυτά τα πλαίσια «θα συμβάλλει στην αποτύπωση της πολιτικής συζήτησης, των συμφωνιών και των διαφωνιών που εκφράστηκαν στην μέχρι τώρα πορεία των συζητήσεων και συσκέψεων, από κοινού με όλες τις δυνάμεις που συμμετείχαν σ’ αυτές».


Πρωτοβουλίες δράσης

Στη διάρκεια της συζήτησης πολλές ήταν οι παρεμβάσεις που τόνισαν την ανάγκη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την κλιμάκωση του εργατικού κινήματος δίνοντας προτεραιότητα στην εξωστρέφεια και να μην παγιδευτεί σε ευκαιριακές εκλογικές συνεργασίες.

«Η ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας περιέχει τη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας και την επίθεση στους μετανάστες», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Πέτρος Κωνσταντίνου δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. «Χρειάζεται να δώσουμε την κόντρα βοηθώντας να ξεδιπλωθούν οι απεργίες διαρκείας και το κίνημα ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες για να μην τους αφήσουμε να αξιοποιήσουν τις εκλογές. Χρειάζεται να έχουμε την τοποθέτηση ανοιχτά σύνορα για την Ευρώπη και ότι χωράνε όλοι, για να δουλεύουμε όλοι λιγότερο για να κάνουμε πράξη το αντικαπιταλιστικό μας πρόγραμμα. Γι’ αυτό έχει σημασία να οργανώσουμε στα σοβαρά τις 22 Μάρτη και να έρθουμε σε συντονισμό με το κίνημα της Ευρώπης, χτίζοντας ένα διεθνιστικό κίνημα αντίστασης. Αυτός είναι ο τρόπος να παλέψουμε τους φασίστες χωρίς να περιμένουμε το ‘συνταγματικό τόξο’ και το κράτος να τους βάλει χέρι».

«Στα τρία χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη και του Μνημονίου αποδείχτηκε στην πράξη και με τραγικό τρόπο ότι το τοπικό περιφερειακό κράτος των Δήμων και Περιφερειών αποτέλεσε βασικό μοχλό της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου και της αντιδημοκρατικής θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος», τόνισε ο Δημήτρης Δεσύλλας περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. «Επομένως πρέπει να πάμε σε αυτή τη μάχη με μία συνολική γραμμή αντικυβερνητική, αντι-ΕΕ, αντιδιαχειριστική, αντικαπιταλιστική, συμβάλλοντας στο να ανατραπεί η επίθεση κυβέρνησης κεφαλαίου, να συνδεθεί η πάλη ενάντια στις συγκεκριμένες οδηγίες- κατευθύνσεις της ΕΕ με τη συνολική πάλη για ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ και το ευρώ και για να γίνουν βήματα μπροστά στο να οικοδομηθεί ένας μαζικός, μεγαλύτερος από την προηγούμενες εκλογές πόλος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς».

Συμπόρευση

«Τη μέρα που μπήκανε τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήρανε την πρωτοβουλία με τους εργαζόμενους του ΜΕΤΡΟ, της ΕΡΤ, των νοσοκομείων, τους Διοικητικούς και φτιάξανε έναν οριζόντιο συντονισμό προκειμένου η πρόκληση της κυβέρνησης Σαμαρά να μην περάσει», θύμισε ο Χρίστος Αργύρης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. «Μία εβδομάδα μετά μετατρέψαμε τη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ σε πανδημοσιοϋπαλληλική στάση. Το καλοκαίρι με πρωτοβουλία μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα από το Συντονιστικό των Νοσοκομείων δώσαμε τη μάχη ενάντια στα κλεισίματα των νοσοκομείων και αναγκάζαμε και την ΠΟΕΔΗΝ να στηρίξει τις στάσεις εργασίας που καλούσαμε. Στις 28/1 συντονιζόμαστε όλοι μαζί στο πλευρό του ΜΕΤΡΟ ενάντια στην επιστράτευση. Σε όλα αυτά συνεργαζόμαστε με κόσμο από το ΚΚΕ και από το ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κομμάτια της Αριστεράς. Αυτή είναι η συμπόρευση που θέλουμε μέσα στο εργατικό κίνημα».

«Οι από πάνω έχουν πρόβλημα να κυβερνήσουν και να διαχειριστούν τα πράγματα», είπε ο Θανάσης Διαβολάκης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά. «Η πολιτική γραμμή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι τις εκλογές πρέπει να είναι ότι θέλουμε τους εργαζόμενους στο δρόμο, να δίνουν τον τόνο σε όλη την προεκλογική αντιπαράθεση και για το τι πρόκειται να γίνει μετά τις εκλογές. Έχουμε μπροστά μας ένα 20ήμερο συνεχών απεργιακών κινητοποιήσεων από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Εμείς σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε την παρέμβασή μας ενιαία στο κίνημα, με κατεύθυνση τη γενίκευση για να έχουμε έναν απεργιακό Μάρτη, έτσι ώστε στις 1-2 Απρίλη που υπάρχει το Ecofin τα ρολά της χώρας να είναι κατεβασμένα και οι εργαζόμενοι να είναι στο δρόμο».

«Εμείς στην Ήπειρο έχουμε κάνει τη συμπόρευση από την προηγούμενη φορά σε όλα τα ψηφοδέλτια της περιοχής μας», είπε ο Νίκος Ηλίας από τα Γιάννενα. «Όμως τώρα οι συμπορευόμενοι μας λένε την προίκα που μαζέψαμε να την πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε άλλα να λέμε για το Δήμο, άλλα για την Περιφέρεια και άλλα για την Ευρώπη. Ο λαός δεν είναι χαζός. Χρειάζεται να έχουμε ενιαία γραμμή ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δεν αποκλείουμε κανέναν αλλά δεν θέλουμε να βάλουμε σε δοκιμασία την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πάμε αποφασιστικά, συγκρουσιακά με σεβασμό στις αποφάσεις μας και στους επαναστάτες και σε όλο τον κόσμο που περιμένει από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να είναι μία φωνή που πραγματικά δίνει το στίγμα μίας νέας κουλτούρας στην επαναστατική εξέλιξη».

«Προτείνω να αποφασίσουμε ότι στα όργανα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να δεχόμαστε κόσμο ο οποίος δεν ξεπερνάει ένα ορισμένο εισόδημα. Το λέω με αφορμή την ιστορία του Σταθάκη και του Τσακαλώτου, οι οποίοι πήγαν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη σχέση τους με τη Black Rock. Ξέρω ότι κανείς δε διαλέγει σε ποια οικογένεια γεννιέται αλλά εμείς είμαστε ένα αντικαπιταλιστικό μόρφωμα και στα όργανά μας πρέπει να είναι άτομα που έχουν ένα ύψος περιουσίας και δεν έχουν επενδύσεις σε τράπεζες ή σε αμοιβαία κεφάλαια», πρότεινε στην τοποθέτησή του ο Σπύρος Μαρκέτος, πανεπιστημιακός.