17ο Συνέδριο ΟΣΝΙΕ: Πίσω από τις εξελίξεις

Στην πραγματικότητα, το Συνέδριο ήταν μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία μέσα στις συνθήκες που λειτουργούν οι εργοδότες του κλάδου, επιβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό την “απελευθέρωση των σχέσεων εργασίας”, την απλήρωτη εργασία και τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα. Δεν πάρθηκε καμία απόφαση οργάνωσης του αγώνα με την μορφή κινητοποιήσεων και απεργιών και οι τοποθετήσεις των συνέδρων ήταν ελάχιστες.

Κύρια υπεύθυνες για αυτήν την εικόνα ήταν οι δυνάμεις του απερχόμενου καθαιρεμένου προεδρείου της ομοσπονδίας. Να υπενθυμίσουμε ότι το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ καθαιρέθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας τον Ιούλη του 2012, αφότου υπέγραψε κρυφά από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ μια κατάπτυστη, προδοτική ΣΣΕ με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. Η προκλητική τους στάση να παρεμποδίσουν την είσοδο στο συνέδριο σε εργαζόμενους του κλάδου, με την βοήθεια έμμισθων μπράβων αρχικά και της αστυνομίας στη συνέχεια, θύμισε άλλες εποχές. Η απόπειρα αυτή ακυρώθηκε στην πράξη από τους ίδιους τους συνέδρους και παρατηρητές οι οποίοι επέβαλαν την διεξαγωγή ενός ανοικτού συνεδρίου.

“Καταγγέλουμε την απερχόμενη διοίκηση για την μεθόδευση καταστολής” μας μετέφεραν οι Γιώργος Στεφανής και Σταύρος Μανίκας από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας που παρευρέθηκαν στον χώρο του συνεδρίου σε ένδειξη συμπαράστασης.

Εκτός από τον εκφοβισμό οι γραφειοκράτες μεθόδευσαν τον αποκλεισμό σωματείων και συνέδρων όπως της ΣΕΙΙΝΑΠ (Σύλλογος Έμμισθων Ιατρών Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Αθήνας Πειραιά) για τυπικούς λόγους, ενώ ήταν ταμειακώς εντάξει.

Βουγιουκλάκειο

Η αδυναμία του απερχόμενου προεδρείου να εξηγήσει γιατί υπέγραψε μία Συλλογική Σύμβαση που προέβλεπε μειώσεις μισθών και γιατί απουσίασε από εργασιακούς χώρους του κλάδου που βρέθηκαν σε κινητοποιήσεις ήταν ο λόγος της υποβάθμισης του συνεδρίου. “Οι εργαζόμενοι του Βουγιουκλάκειου που βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις, είμαστε εδώ για να ενημερωθούμε για τις θέσεις των συνέδρων. Δεν περιμέναμε να φτάσουμε σε ένα συνέδριο για τους εργαζόμενους χωρίς εργαζόμενους αλλά με αστυνομικούς. Διανύσαμε απεργία τριών μηνών και δεν εμφανίστηκε ποτέ κανείς από την Ομοσπονδία να μας στηρίξει”, μας μετέφεραν εργαζόμενες από την ιδιωτική κλινική Βουγιουκλάκειο.

Ευθύνες για την υποβάθμιση είχε και η αριστερή πλευρά με την παράταξη της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) να προφασίζεται την΄“τήρηση της νομιμότητας της διαδικασίας” και να διολισθαίνει σε μία σειρά παραχωρήσεις προς το απερχόμενο προεδρείο που καθυστέρησαν την διεξαγωγή του συνεδρίου μειώνοντας δραματικά τον χρόνο και την ποιότητα των τοποθετήσεων, ενώ δεν επέδειξαν αποφασιστική στάση προκειμένου να αποφευχθεί ο αποκλεισμός της ΣΕΙΙΝΑΠ.

Για το Δ.Σ. της ομοσπονδίας ψήφισαν 83, Λευκά 1, ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 29 και 5 έδρες (είχε 6), Ταξική Ενότητα (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Γκλεζάκος) 45 και 7 έδρες, ΑΣΚΥ- Α.ΝΟ.ΣΥΑ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ανένταχτοι εργαζόμενοι από το Ωνάσειο) 9 και 1 έδρα (είχε 2). Για την ΓΣΕΕ ψήφισαν 75, Ταξική Ενότητα (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Γκλεζάκος) 42 ψήφοι και 3 αντιπρόσωποι, ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 23 ψήφοι και 1 αντιπρόσωποι, ΑΣΚΥ - Α.ΝΟ.ΣΥΑ 9 ψήφοι -κανείς αντιπρόσωπος.

“Παρά τις προσπάθειες αποκλεισμού μας, η παράταξή μας κατάφερε σε συνεργασία με την ανεξάρτητη παράταξη Α.ΝΟ.ΣΥΑ από το Ωνάσειο να εκλέξει ένα μέλος στο νέο ΔΣ της ΟΣΝΙΕ”, μας λέει η εκλεγμένη από την ΑΣΚΥ Ειρήνη Ζωγραφάκη.΄“Θα συνεχίσουμε να αντιμαχόμαστε τις αντιδημοκρατικές πρακτικές και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό στο εσωτερικό της ΟΣΝΙΕ. Κύρια επιδίωξή μας όμως είναι το ξέσπασμα νικηφόρων αγώνων στους χώρους δουλειάς, η συγκρότηση κινήματος στον κλάδο που θα επιβάλει την υπογραφή ΣΣΕ με τους μισθούς και όλα τα δικαιώματα της σύμβασης του 2009”.

Κώστας Πολύδωρος