“Γέροντας Παστίτσιος” - Χρυσαυγίτικη καταδίκη

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012 όταν ο χρυσαυγίτης βουλευτής Χ. Παππάς, προφυλακισμένος πλέον για σύσταση ως υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, είχε καταθέσει ερώτηση στη βουλή για τη σατιρική σελίδα «Γέροντας Παστίτσιος», στην οποία υποστήριζε ότι «ο χρήστης υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να εξευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας, τον Γέροντα Παΐσιο».

Ο κρατικός μηχανισμός, οι εισαγγελείς, η δίωξη ηλεκτρονικού Εγκλήματος κινητοποιήθηκαν για να συλληφθεί ένας νεαρός που σάρκαζε την ιδέα ότι το χώμα από τον τάφο του Παϊσιου και η φωτογραφία του έκαναν θαύματα.

Για «ένα ακόμα πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης» κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της τονίζοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η ελευθερία της έκφρασης έχει δεχθεί επίθεση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

Για “θεσμική και ιδεολογική οπισθοδρόμηση που δεν φαίνεται να έχει τέλος” κάνει λόγο η η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζοντας πως: “Ενώ τα στελέχη της Χρυσής Αυγής οδεύουν με βαρύτατες κατηγορίες στη φυλακή, οι κινητοποιήσεις και οι συμμαχίες της ήδη πιάνουν τόπο καθώς οι ιδεολογικές της επιλογές έχουν διαχυθεί σε θεσμούς που υποτίθεται ότι υπάρχουν για να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα”.