7 Φλεβάρη στα σχολεία: Νέο απεργιακό ξεκίνημα

Το οχτάμηνο της διαθεσιμότητας λήγει στις 22 Μαρτίου, όπως και για τους Σχολικούς Φύλακες και τους εργαζόμενους στη Δημοτική Αστυνομία. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί επίσης στο συλλαλητήριο και στη συγκέντρωση με στάση εργασίας από τις 8πμ έως τις 12μ. Την Παρασκευή 31/1 προηγήθηκαν κοινές κινητοποιήσεις ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (περισσότερα στις διπλανές στήλες).

Το δίκτυο εκπαιδευτικών της «Τάξης μας» που συμμετέχει στις Παρεμβάσεις έχει κυκλοφορήσει ανακοίνωση-κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση και οργανώνει εξορμήσεις σε μια σειρά σχολεία.

Η «Τάξη μας» τονίζει ότι η απεργία στις 7 Φλεβάρη είναι σημαντική γιατί μπορεί να δώσει τον τόνο για τη συνέχεια, να ξαναπιάσουν οι εκπαιδευτικοί το νήμα της απεργίας του Σεπτέμβρη που διακόπηκε χωρίς τη θέληση της βάσης του κλάδου. «Γιατί μονάχα έτσι κάνοντας το πρώτο βήμα με επιτυχία, μπορούμε να οργανώσουμε την συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα που είναι κρίσιμη. Χρειάζεται αμέσως μετά την επιτυχία της απεργίας να οργανώσουμε την συνέχειά της. Την βδομάδα 17-21 Φλεβάρη να προχωρήσουμε σε νέο κύκλο Γενικών Συνελεύσεων με πρόταση για 48ωρη απεργία στις 5 και 6 Μάρτη. Με συλλαλητήρια την πρώτη μέρα και νέες γενικές συνελεύσεις την δεύτερη, για να συνεχίσουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Σύγκρουση

Στη συνέχεια αφού υπενθυμίζει ότι αυτές οι διαθεσιμότητες-απολύσεις δεν θα είναι οι τελευταίες εξηγεί ότι για να είναι νικηφόρα αυτή η σύγκρουση απαιτείται συντονισμός: «παρόλο που προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταματήσουν τις αντιδράσεις στη βάρβαρη πολιτική τους δεν τα καταφέρνουν. Κανένας αγώνας δεν σταματάει. Oι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ κλείνουν δύο μήνες απεργία, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ συνεχίζουν οκτώ μήνες τώρα, οι σχολικοί φύλακες το ίδιο.

Να ξεδιπλώσουμε το απεργιακό μας μέτωπο συντονισμένα όλοι οι εργαζόμενοι για να τους ανατρέψουμε. Γιατί η πολιτική τους δολοφονεί καθημερινά. Ειτε πρόκειται για μετανάστες στο Φαρμακονήσι, είτε πρόκειται για ντόπιους, που τους καταδικάζει στην ανεργία και την φτώχεια. Να ανοίξουμε την προοπτική για τη διαγραφή του χρέους, τη ρήξη με την ΕΕ και το ευρώ, την κρατικοποίηση των τραπεζών και την απαγόρευση των απολύσεων».

Eν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων που αποφασίζουν ότι δεν θα εφαρμόσουν την αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση. Ενδεικτικό κατάλογο των σχολείων που έχουν πάρει αντίστοιχη απόφαση μέχρι τώρα μπορείτε να βρείτε στο μπλογκ της «Τάξης μας» http://i-taksi-mas.blogspot.gr/, όπως και ολόκληρη την παραπάνω ανακοίνωση.


Στοπ στις διαθεσιμότητες

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις έγινε την Παρασκευή 31/1. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε την ίδια μέρα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη (περισσότερα στη σελίδα 20).

Στην πλατεία Κλαυθμώνος έχει στηθεί Κέντρο Αγώνα με πρωτοβουλία των Σχολικών Φυλάκων, των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα και των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμα εργαζόμενοι από την ΟΛΜΕ, την ΕΡΤ, το Υπουργείο Πολιτισμού και την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Πριν ξεκινήσει η πορεία προηγήθηκαν χαιρετισμοί.

Η Σταματία Τσουμέα από τους Σχολικούς Φύλακες είπε: «Xαιρετίζουμε το σημερινό συλλαλητήριο ενάντια σε αυτές τις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν. Μας καταργούν ως κλάδο, αλλά μας λοιδορούν κιόλας. Είναι συνηθισμένη πρακτική αυτή λέγοντας ότι δεν μας χρειάζονται. Πετάνε στον Καιάδα, ανθρώπους με τόσα χρόνια εμπειρία στη δουλειά και μας αντικαθιστούν με «ωφελούμενους». Συνανθρώπους μας άνεργους με ημερομηνία λήξης. Τους χρησιμοποιούν, τους χρυσώνουν το χάπι με 5μηνη εργασία και μετά και αυτοί θα πεταχτούν στον Καιάδα μαζί με όλους μας. Μας λένε ότι εξορθολογίζουν το δημόσιο τομέα. Αναρωτιόμαστε πως; Πετώντας στο δρόμο κανονικούς εργαζόμενους και αποδυναμώνοντας τις υπηρεσίες που προσφέρουν; Τον Σχολικό Φύλακα τον έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια για να νιώθει ασφαλής για τα παιδιά της. Αυτοί που παίρνουν την απόφαση να καταργήσουν τον κλάδο δεν ενδιαφέρονται. Τα δικά τους τα παιδιά πάνε σε σχολεία που έχουν το φύλακά τους. Σας καλούμε όλους να ενισχύσουμε το Κέντρο Αγώνα που έχουμε στήσει στην πλατεία Κλαυθμώνος».

Σε συντονισμό των αγώνων κάλεσε και η Δέσποινα Κωστοπούλου από τις καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών. «Οι 595 καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών χαιρετίζουν αυτή τη συνάντηση και αυτόν τον άνισο αγώνα που εδώ και 4 μήνες συνεχίζουμε σε καθημερινή βάση. Η κυβέρνηση ακόμα και εμάς, όπως και τους άλλους, μας βλέπει σαν αριθμούς. Δεν είμαστε αριθμοί, είμαστε άνθρωποι που διεκδικούμε τη δουλειά μας. Μπορεί να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, αλλά είναι μια σημαντική δουλειά. Δυστυχώς, θέλησαν να μας την πάρουν και αυτή και να την δώσουν σε μεγαλοεργολάβους που όλοι ξέρουμε ποιοι θα είναι αυτοί. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, επιδιώκουμε και μεις αυτός ο χώρος να είναι ένα κέντρο αγώνα. Να συνεχίσουμε ενωμένοι ώστε να ανάψει η σπίθα για την ανατροπή που όλοι περιμένουμε».

Οι σχολικοί φύλακες οργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία από την Αλεξανδρούπολη στις 13/2, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, η οποία θα καταλήξει στην Αθήνα στις 14/2, όταν και θα γίνει νέα διαδήλωση ενάντια στις διαθεσιμότητες. Μαζί τους θα ταξιδέψουν και απεργοί από την Coca Cola Θεσσαλονίκης.