Ανταρσίες σε κάθε γειτονιά

Ν. Ιωνία: Εκτός σχεδίου, Eπικεφαλής Αγγελική Βάσιλα

Το σχήμα μας κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές για να εκφράσει τους αγώνες των νεολαίων, των εργαζομένων και των μεταναστών της γειτονιάς μας. Βρέθηκε και στήριξε όλες τις μάχες.

Πάλεψε ενάντια στις απολύσεις του Δήμου, μαζί με τους εργαζόμενους εκεί, στις καταλήψεις και τις απεργίες. Ενάντια στην υποβάθμιση του τοπικού νοσοκομείου Αγία Όλγα, μαζί με τους εκατοντάδες που αντιστάθηκαν στο κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ. Έδωσε καθημερινά παρόν στις απεργιακές φρουρές της Phone Marketing και του ΕΠΑΛ. Ήταν κομμάτι του μαζικού κινήματος που πάλεψε τη φασιστική απειλή διεκδικώντας να κλείσουν τα γραφεία της Χ.Α. στη λεωφόρο Ηρακλείου. Συνεχίζουμε να δίνουμε αυτές τις μάχες για την απόκρουση των ρατσιστικών επιθέσεων στους μετανάστες συντοπίτες μας, παλεύοντας ενάντια στους Κασιδιάρηδες - Κουκουλάρηδες της γειτονιάς μας.

Στέλιος Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος


Βύρωνας: Αριστερή παρέμβαση, Eπικεφαλής Σταύρος Τζιορτζιώτης

Η τελευταία μάχη που έχει ανοίξει στην περιοχή του Βύρωνα διαδραματίζεται μεταξύ των εργαζομένων του Δήμου και το Δήμαρχο Χαρδαλιά ο οποίος τοποθέτησε κάμερες παρακολούθησης των εργαζομένων, παραβιάζοντας στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα. Δίπλα στις απολύσεις λόγω μνημονίων, αυτή η ενέργεια αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Βυρωνιώτες.

Η «Αριστερή Παρέμβαση» υπάρχει και παρεμβαίνει στη γειτονιά τα τελευταιά δέκα χρόνια, προσπαθώντας να συνδέσει την αναζήτηση ενός ολόκληρου κόσμου με τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, όπως η διαγραφή του χρέους και η αντίσταση στις βαρβαρότητες του καπιταλισμού. Η δράση μας αφορά στη στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως αυτή των γιατρών του ΕΟΠΠΥ, η προσπάθεια αρκετών μηνών να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας Βύρωνα- όπου οργανώσαμε κινητοποιήσεις μαζί με την αριστερά και φορείς της γειτονιάς. Πλάι σε αυτό, η μάχη ενάντια στην εμφάνιση των φασιστών, όπου συμμετείχαμε σε διαδηλώσεις ενάντια στα γραφεία τους στο Παγκράτι και συνεχίζουμε μέχρι να τους εξαφανίσουμε εντελώς.

Γιώργος Παπαγγελής, υποψήφιος διδάκτωρ Φυσικού Αθήνας


Ν. Σμύρνη: Μια πόλη ανάποδα, επικεφαλής Αλέξανδρος Παπασπυρίδης

Η «Πόλη Ανάποδα» είναι ένα αντικαπιταλιστικό σχήμα στη Νέα Σμύρνη με παρουσία στους αγώνες εδώ και 16 χρόνια. Το σύνολο των συντρόφων και συντροφισσών που παρεμβαίνουμε στο σχήμα, έχουμε παίξει ρόλο τόσο στους αγώνες ενάντια στα μνημόνια και τις απολύσεις (παράδειγμα ο ΕΟΠΥΥ), όσο και στο αντιφασιστικό- αντιρατσιστικό κίνημα. Στις μάχες ενάντια στην τσιμεντοποίηση του πάρκου Εφέσσου και της πλατείας Παπά.

Στη γειτονιά μας οι φασίστες δε χώρεσαν ποτέ, γι’αυτό και πήραν σαν απάντηση όσες φορές προσπάθησαν να εμφανιστούν, μαζικές κινητοποιήσεις. Μετά τη δολοφονία του Φύσσα, τη μέρα που μπαίνανε φυλακή Μιχαλολιάκος και Σία, οργανώσαμε μια πολύ μεγάλη διαδήλωση που έδωσε έμπνευση σε όλους τους Νεοσμυρνιώτες για τη συνέχεια. Συνεχίζουμε, δίνοντας την κόντρα με τη λογική της διαχείρισης. Μια λογική που στην περιοχή μας έφτασε στο σημείο να διώκεται ο Κουτελάκης, πρώην Δήμαρχος που ξανακατεβαίνει, για δοσοληψίες και προμήθειες. Δυναμώνουμε το σχήμα μας με κέντρο τους αγώνες των εργαζομένων για τη συνολική ανατροπή του σάπιου συστήματος.

Χουάνα Σταυριανού, ξενοδοχοϋπάλληλος


Γλυφάδα: Αριστερή Πρωτοβουλία, Επικεφαλής Νίκος Πυρουνάκης

Το σχήμα που συγκροτήσαμε λίγους μήνες πριν στη γειτονιά, προέκυψε σαν ανάγκη να συνεργαστούμε σύντροφοι που ούτως ή άλλως παλεύαμε μαζί τα τελευταία χρόνια. Τα κινήματα για τους ελύθερους χώρους, ενάντια σε καταπατήσεις- όπως το παράνομο νεκροταφείο του Δημάρχου στο βουνό, οι παραλίες, τώρα η στορία- σκάνδαλο με το ξεπούλημα του αεροδρομίου.

Ταυτόχρονα, θέλουμε να αναδείξουμε τα ζητήματα του αντικαπιταλισμού γειώνοντάς τα με τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου. Από τη διαγραφή του χρέους και το πώς αυτή συνδέεται με το να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι του Δήμου και όλοι οι άλλοι, μέχρι τη μάχη για νομιμοποίηση των μεταναστών για να μπλοκάρουμε το ρατσισμό και τη φασιστική απειλή. Στη Γλυφάδα δηλώνουν πως θα κατέβουν οι Χρυσαυγίτες. Είναι χρέος μας μαζί με όλη την αριστερά και τους εργαζόμενους να φροντίσουμε να μη βγουν ούτε μια φορά να μοιράσουν στους δρόμους.

Έλλη Πανταζοπούλου, δημοσιογράφος


Αιγάλεω: Ρήγμα στα Δυτικά, Επικεφαλής Πέτρος Παπανικολάου

Το σχήμα μας δραστηριοποιείται στις γειτονιές του Αιγάλεω εδώ και τέσσερα χρόνια. Είναι η πρώτη φορά ωστόσο που επιχειρούμε εκλογικό κατέβασμα στο Δήμο. Έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη φορά, γιατί μέσα από την παρέμβασή μας στις μάχες μεγαλώσαμε και κερδίσαμε με τις ιδέες μας πρωτοπόρα κομμάτια του εργατικού κινήματος.

Στο σχήμα μας συμμετέχουν και είναι υποψήφιοι καθηγητές και δάσκαλοι που παλέψαμε μαζί ενάντια στη διάλυση της παιδείας. Εργαζόμενοι του Δήμου που έπαιξαν ρόλο τόσο στους δικούς τους αγώνες όσο και στη συμπαράσταση στη μάχη για να μην κλείσει το νοσοκομείο Λοιμωδών. Εργαζόμενοι από την ιδιωτική κλινική Βουγιουκλάκειο που με την απεργία τους που κράτησε δυόμισι μήνες κατάφεραν να πληρωθούν απλήρωτα δεδουλεύμενα 12- 18 μηνών. Ακτιβιστές των κινημάτων για ελεύθερους χώρους, σαν τον αγώνα ενάντια στην τσιμεντοποίηση του Μπαρουτάδικου. Το βρεφοκομείο χρειάζεται να γίνει, σε έναν χώρο όμως από τους ήδη υπάρχοντες, όχι διαλύοντας το πράσινο της περιοχής. Μαζί με τα τοπικά, σαν σχήμα δίνουμε απαντήσεις και στα κεντρικά ζητήματα παλεύοντας για τη διαγραφή του χρέους και την κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο.

Μιχάλης Θεοδωράκης, ιδιωτικός υπάλληλος


Καισαριανή: Ανυπότακτη Καισαριανή, Eπικεφαλής Μιχάλης Μιλτσακάκης

Ο στόχος που βάζουμε σαν σχήμα κατεβαίνοντας στις εκλογές είναι να καταφέρουμε να ανοίξουμε στη γειτονιά τις ιδέες του αντικαπιταλισμού. Διεκδικούμε την έμπρακτη αντίσταση στον Καλλικράτη και τις απολύσεις των μνημονίων με κινητοποιήσεις που ζητούν να γυρίσουν στις δουλειές τους οι απολυμένοι του Δήμου, που έχουν φτάσει περίπου στο ένα τρίτο των ανθρώπων που δούλευαν παλιότερα.

Να υπάρχει επαγρύπνηση του κόσμου ενάντια στη φασιστική απειλή. Στην Καισαριανή του μπλόκου και της αντίστασης δεν έχουν τολμήσει να εμφανιστούν, όμως χρειάζονται αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές πρωτοβουλίες για να μην τολμήσουν καν να το σκεφτούν. Οι εξορμήσεις σε εργατικούς χώρους και πλατείες που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είχαν πολύ καλή ανταπόκριση, σε μια γειτονιά που ούτως ή άλλως ζει πολύς αριστερός κόσμος.

Πάνος Γαραντζιώτης, γραφίστας


Αγ. Παρασκευή: Φυσάει κόντρα, Επικεφαλής Σπύρος Αλεξίου

Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για το δυνάμωμα της αριστεράς. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εργατική οργή και να καθορίσουμε τις εξελίξεις. Το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πλήρως αδυνατισμένο, ενώ οι περισσότεροι αντιδήμαρχοι της νεοδημοκράτικης παράταξης έχουν παραιτηθεί. Αυτό δεν έπεσε από τον ουρανό.

Στην Αγία Παρασκευή χτύπησε η καρδιά της εργατικής αντίστασης με την πολύμηνη κατάληψη της ΕΡΤ. Αυτός ο αγώνας καθόρισε πολλά. Ακόμη είναι οι εργαζόμενοι του Δήμου, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Η περίπτωση του καταυλισμού των Ρομά στο Νομισματοκοπείο, μιλάει από μόνη της. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με τους αντιφασίστες- αντιρατσιστές της περιοχής βρεθήκαμε στο πλευρό τους και ματαιώσαμε την κατεδάφιση, που επιχείρησε η κυβέρνηση. Ακόμη και την έξωση μιας οικογένειας στο Χολαργό αποτρέψαμε, ματαιώνοντας με μια μαζική συγκέντρωση τον πλειστηριασμό. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το «Φυσάει Κόντρα» χρειάζεται να σταθούν στο ύψος αυτών των τόσο ευνοϊκών συνθηκών.

Σταμάτης Χατζηδήμου, ιδ. υπάλληλος