Δυναμώνουμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Οι εισηγητές τόνισαν ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διεκδικεί την ενίσχυσή της στην τριπλή εκλογική μάχη οργανώνοντας την κλιμάκωση των αγώνων για να πέσει η κυβέρνηση των μνημονίων, μιλώντας για έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ της φτώχειας, του ρατσισμού και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, προβάλλοντας την προοπτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής και του εργατικού ελέγχου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο Κώστας Παπαδάκης, επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής. Το πρωί της ίδιας μέρας, το μέτωπο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς είχε παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στην οποία ανακοίνωσε τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο, ανάμεσά τους τον Αντώνη Σταματόπουλο, πρόεδρο των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ και την Ειρήνη Φωτέλλη, εργαζόμενη της ΕΡΤ. Επίσης δόθηκαν στη δημοσιότητα τα περιφερειακά σχήματα που στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις δώδεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, καθώς και τα δημοτικά σχήματα στους τρεις μεγάλους δήμους -Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά.

Παράλληλα με την κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα, η “Αντικαπιταλιστική Αριστερά - Ανταρσία στη Κεντρική Μακεδονία” και η “Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την Ανατροπή” πραγματοποιούσαν την πρώτη τους κοινή ανοιχτή συζήτηση στο ΣΙΝΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ για τη συμμετοχή τους στις εκλογές στην περιφέρεια και το δήμο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι επικεφαλής των σχημάτων, Θανάσης Αγαπητός στην περιφέρεια και Γιάννης Κούτρας στο δήμο. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από την πλευρά των διαθέσιμων εκπαιδευτικών. Την Πέμπτη 10/4 τα δύο αντικαπιταλιστικά σχήματα οργάνωσαν ανοιχτή προβολή, με συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, της νέας δουλειάς του Άρη Χατζηστεφάνου και της ομάδας του “ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΑΕ” στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας.

Ενάντια στο φασισμό

Ο Γ. Κρεασίδης από την περιφερειακή κίνηση και ο Γ. Κούτρας από τη δημοτική έκαναν ένα σύντομο άνοιγμα, τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσουμε τη μάχη ενάντια στο φασισμό, ώστε, όταν απροκάλυπτοι οπαδοί της ναζιστικής θηριωδίας, όπως ο υποψήφιος στο Δήμο της Θεσσαλονίκης Α. Ματθαιόπουλος επιδιώκουν ενόψει εκλογών να εμφανιστούν ξανά σαν μια νόμιμη πολιτική δύναμη, η απάντηση να είναι καμιά ψήφος στη Χρυσή Αυγή.

Την Τετάρτη 9 Απρίλη, λίγο πριν συμμετέχουν στην πανεργατική συγκέντρωση στα Χανιά, το δημοτικό σχήμα “Ανταρσία στα Χανιά-Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή” με επικεφαλής το Σεραφείμ Ρίζο και το περιφερειακό “Ανυπότακτη Κρήτη-Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση” με επικεφαλής το Γιάννη Κυριακάκη, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου. Την Τρίτη 15 Απρίλη, το δημοτικό σχήμα οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης θέσεων και υποψηφίων στο Εργατικό Κέντρο Χανίων στις 8μμ.

Αντίστοιχη εκδήλωση παρουσίασης θέσεων και υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών έκανε τη Δευτέρα 14 Απρίλη στη Λειβαδιά, η Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά με επικεφαλής το Βασίλη Ζούμπο, πολιτικό μηχανικό. Οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες είναι: στην Εύβοια ο Χρήστος Δουλγεράκης, γιατρός νεφρολόγος, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κύμης. Στη Φθιώτιδα, ο Χρόνης Βάρσος, τραπεζικός υπάλληλος, αντιπρόσωπος ΣΕΤΑΠ στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας. Στη Βοιωτία, η Ελένη Πούλου, κοινωνιολόγος, ιδ. Υπάλληλος. Στη Φωκίδα, ο Παντελής Μπρόφας, συνταξιούχος ΟΤΕ, π. συνδικαλιστής. Στην Ευρυτανία, ο Λουκάς Μέξης, γεωπόνος, ελεύθερος επαγγελματίας.


Πειραιάς

Την πρώτη της ανοιχτή εκδήλωση πραγματοποίησε την Παρασκευή 11/4 στο Δημαρχείο Πειραιά η Ανταρσία στο Λιμάνι. Χαρακτηριστικό της ήταν ότι εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία, φορείς και κόσμος του αγώνα χαιρέτησαν και δήλωσαν τη στήριξή τους στο σχήμα με επικεφαλής τον Θανάση Διαβολάκη.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Θανάσης Διαβολάκης περιέγραψε ότι η μάχη του Πειραιά είναι κεντρική πολιτική μάχη, καθώς συγκρούονται πολλά συμφέροντα με κύριο το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Η μάχη της Ανταρσία στο Λιμάνι θα πρέπει να δοθεί μέσα στους αγώνες, να αναδείξει το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με διαγραφή του χρέους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και τους φασίστες.

Στη συζήτηση χαιρέτησε ο Ιορδάνης Κανονίδης, πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών. Δήλωσε ότι η Ανταρσία στο Λιμάνι είναι η μοναδική κίνηση, η οποία τους στήριξε κόντρα στις στις μεγάλες επιχειρήσεις, για ένα παζάρι που στην πραγματικότητα το χτυπάνε όλοι και δεν το θέλουν τα μεγάλα μαγαζιά για τα οποία δουλεύει ο Δήμος. Δήλωσε τη στήριξή του στο κατέβασμα και μας κάλεσε να οργανώσουμε όλοι μαζί μεγάλη περιοδεία στο παζάρι την Κυριακή μετά το Πάσχα.

Το λόγο πήρε ο Σπύρος Παντελιός, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στο Λιμάνι, εργαζόμενος στο Τζάνειο, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να παλέψουμε τις πολιτικές της κυβέρνησης και του Δήμου Πειραιά που διαλύουν τα νοσοκομεία. Δήλωσε ότι προέρχεται από άλλον πολιτικό χώρο, πρώην συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ, που όμως τώρα καταλαβαίνει ότι χρειάζεται να στηρίξει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Θα είναι υποψήφιος και θα αναλάβει και την παρέμβασή μας στο τρίτο διαμέρισμα στην Καστέλλα.

Ο Γιάννης Τσαλίμογλου, εργαζόμενος του ΟΛΠ, μετέφερε την εικόνα από την περιοδεία που είχε πραγματοποιήσει η Ανταρσία στο λιμάνι το ίδιο πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Εξήγησε ότι το λιμάνι δουλεύει αποκλειστικά για τα συμφέροντα της COSCO και ότι η COSCO κάνει κουμάντο εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους με μεροκάματα πείνας, με συνθήκες γαλέρας.

Μέλπω Μαραγγίδου


Ανταρσία και στην Πάτρα

Με τη δημοτική κίνηση “Ανταρσία στην Πάτρα για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή” θα δώσουν τη μάχη των εκλογών στον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Σε μια μαζική συνέλευση, πάνω από 40 αγωνιστών και αγωνιστριών, στο Εργατικό Κέντρο την Πέμπτη 10/4, αποφασίστηκε η δημιουργία της κίνησης με επικεφαλής τη Νικολέττα (Λέττα) Ζάγκλα, κοινωνική λειτουργό, απολυμένη από το ΕΚΕΨΥΕ, μητέρα δύο παιδιών.

“Τη συνέλευση παρακολούθησαν ανένταχτοι αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και από τις συνιστώσες της όπως το ΣΕΚ και το ΝΑΡ. Επίσης αριστερός κόσμος που δεν ανήκει σε κάποια πολιτική δύναμη, καθώς και σύντροφοι από το ΕΕΚ”, μας είπε η Ράνια Κούτσικου, “Από τις εισηγήσεις τονίστηκε η αναγκαιότητα, μετά από το τεράστιο κύμα των εργατικών και πολιτικών αγώνων των τελευταίων χρόνων, για ένα αντικαπιταλιστικό ψηφοδέλτιο που θα συνδέει τις τοπικές μάχες με την προοπτική της συνολικής ανατροπής.

Από τις ρίζες στα κλαδιά

Στις ενστάσεις κάποιων συντρόφων για το κατά πόσο υπάρχουν οι όροι για τη συγκρότηση μιας αντικαπιταλιστικής δημοτικής κίνησης, απάντησε κόσμος από το ακροατήριο. Συγκεκριμένα, καθηγητής που έπαιξε κεντρικό ρόλο στις απεργίες των εκπαιδευτικών και στην προσπάθεια κλιμάκωσής τους τους προηγούμενους μήνες, τόνισε πως η αντικαπιταλιστική αριστερά έχει τις ρίζες και τώρα χρειάζεται να βγάλει κλαδιά. Στο τέλος, δημιουργήθηκε ανοιχτό συντονιστικό που θα οργανώσει την προεκλογική καμπάνια και θα συγκροτήσει το ψηφοδέλτιο με αγωνιστές και αγωνίστριες από όλους τους χώρους”.


Θράκη

Εκδήλωση παρουσίασης των θέσεων και των υποψήφιων της πραγματοποίησε την Πέμπτη 10/4 στην Αλεξανδρούπολη, η “Ανταρσία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη-Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση” με τη συμμετοχή πάνω από 40 αγωνιστών και αγωνιστριών. Ενώ πάνω από 20 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση που οργάνωσε το περιφερειακό σχήμα στο Τυχερό Εβρου, στο δημοτικό θέατρο, το Σάββατο 12/4.

“Για τα δεδομένα του χωριού ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση με συμμετοχή όλων των ηλικιών, από μαθητές μέχρι συνταξιούχους και ανάμεσά τους εργάτες, αγρότες, μικροεπαγγελματίες και άνθρωποι που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση”, μας είπε ο Μάκης Δραγάνης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Εβρου, εργάτης σε βιομηχανία ξυλείας, “Η προετοιμασίας της με την αφίσα και την ενημέρωση με την προκήρυξη έπαιξε ρόλο στη επιτυχία της, ενώ στην ίδια την εκδήλωση άνοιξε συζήτηση για όλα τα θέματα, από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση και πώς αντιμετωπίζουμε την κρίση μέχρι τα τοπικά της περιφέρειας. Στην εκδήλωση μίλησαν ο επικεφαλής του σχήματος Γιώργος Μποτσίδης, ο Βαγγέλης Καραθάνος, γιατρός στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και εγώ σαν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Εβρου. Με αυτοπεποίθηση από την επιχημένη αυτή εκδήλωση αλλά και από την θετική ανταπόκριση του κόσμου όπου πηγαίνουμε, θα συνεχίσουμε με νέες εκδηλώσεις σε Σέρρες, Σουφλί, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο”.