H άποψή μας: Η “αρπαχτή” του Σαμαρά

Όπως επισήμανε ο Κώστας Σαρρής στο enet την Παρασκευή:

«Ούτε ένα 24ωρο δεν έχει περάσει από τα πανηγύρια Α.Σαμαρά και Ά.Μέρκελ για την έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές για δανεισμό και οι αγορές βρίσκονται σε νευρική κρίση ξανά διεθνώς. Το timing δεν είναι και το καλύτερο, για να υποστηρίξει τους μύθους του success story. Οι μετοχές εντός κι εκτός συνόρων γκρεμίζονται, η Wall Street βυθίζεται στο «κόκκινο» και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σκαρφαλώνουν αφήνοντας πίσω, γρήγορα, την επίπλαστη ευφορία.» (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=425449)

Τη Δευτέρα η διάψευση των πανηγυρισμών ήταν ακόμη πιο σκληρή με το Χρηματιστήριο στην Αθήνα να πέφτει δραματικά και τους Financial Times να σχολιάζουν με ειρωνία ότι «η ελληνική οικονομία δεν είναι σε ύφεση ούτε σε ανάκαμψη- έχει καταρρεύσει».

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος Νόμπελ στα οικονομικά για να δει πόσο αδιέξοδη είναι η «έξοδος στις αγορές». Ένα χρέος που δεν έγινε βιώσιμο με το δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο κάτω από 2% δεν πρόκειται να γίνει βιώσιμο με νέα δάνεια από τις αγορές με επιτόκιο 5%. Μόνο αν ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ανέβαινε πάνω από 5% μπορεί να ίσχυε κάτι τέτοιο, αλλά αυτό το σενάριο δεν το προβλέπει ούτε ο παπαγάλος του Στουρνάρα.

Σκάνδαλα

Η ωμή αλήθεια είναι ότι ο Σαμαράς έτρεξε να παίξει το χαρτί της «εξόδου» για πολιτικούς λόγους. Για να σκεπάσει το θόρυβο από το σκάνδαλο Μπαλτάκου και για να περισώσει τη ΝΔ από το εκλογικό ναυάγιο της τριπλής κάλπης του Μαίου. Η συγκυβέρνηση νόμιζε ότι με τη βοήθεια της επίσκεψης Μέρκελ θα εξασφάλιζε την επιτυχία αυτής της κομπίνας. Αλλά λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο.

Οι χιλιάδες απεργοί της Πανεργατικής της περασμένης Τετάρτης έδειξαν χειροπιαστά ποια είναι η πραγματική δύναμη που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση και τα Μνημόνια. Πολλοί διαδηλωτές επαναλάβαμε το ίδιο μήνυμα τη μέρα της επίσκεψης Μέρκελ βαδίζοντας κόντρα στις απαγορεύσεις.

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ σημαίνουν μονιμοποίηση των μνημόνιων για τα επόμενα τριάντα, ίσως και πενήντα χρόνια αν προχωρήσουν στα σχέδια για «επιμήκυνση» του χρέους. Μας θέλουν μόνιμα «διαθέσιμους», απλήρωτους ή κακοπληρωμένους για να ξεπληρώνουμε ένα χρέος που το δημιούργησαν οι τραπεζίτες και οι φούσκες τους.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να συνεχίσουμε τους αγώνες μας και να δυναμώσουμε την αντικαπιταλιστική αριστερά, την αριστερά που παλεύει για διαγραφή του χρέους και ρήξη με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Μέχρι τη νίκη, μέχρι την ανατροπή των σαμαροβενιζέλων και του βάρβαρου συστήματος που υπηρετούν.