Μαζική Πανεργατική

Οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ περιορίστηκαν να κρατήσουν ένα πανό στα χέρια στη κορυφή της πορείας.

Πραγματική κεφαλή της πορείας ήταν το μπλοκ του Συντονιστικού των Νοσοκομείων, Επιτροπών Αγώνα και Υγειονομικών που είχε κάνει προσυγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας κι ήρθε με πορεία στην Κλαυθμώνος. Με πανό συμμετείχαν τα Νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Αγλαΐα Κυριακού, Γεννηματά, Ψυχιατρικό Αθήνας, Δρομοκαΐτειο, Θριάσιο, Ασκληπιείο και Αττικό. Πανό είχαν ακόμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών και η ΠΟΕΔΗΝ.

Ακολουθούσε ο Συντονισμός ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες. Με δικά τους πανό ήταν εκεί οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και η ΠΟΣΠΕΡΤ (που συμμετείχαν και στην απεργία των ΜΜΕ την προηγούμενη μέρα), το σωματείο εργαζόμενων της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η Επιτροπή Εργαζόμενων της «Γενικής Ανακύκλωσης», η Εργατική Αλληλεγγύη και η «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας».

Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών που είχαν κάνει προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο. Πανό είχαν η Συντονιστική Επιτροπή των Διαθέσιμων Εκπαιδευτικών, η ΟΛΜΕ, η Β’ και η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, η ΟΙΕΛΕ, ενώ πολλοί δάσκαλοι διαδήλωσαν με το γνωστό πανό ΝΟ PASARAN. Από το Μουσείο ξεκίνησαν με προσυγκέντρωση οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλα σωματεία.

Ο Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Εργαζόμενων ALPHA-Εμπορικής μαζί με τον Σύλλογο εργαζόμενων Ιονικής Τράπεζας είχαν οργανώσει απεργιακή φρουρά στο τραπεζικό κατάστημα που βρίσκεται απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας. Εκεί απεργιακή φρουρά είχε οργανώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, το Συντονιστικό των διαθέσιμων Ασφαλιστικών Ταμείων, ΟΑΕΔ και Υπουργείου Εργασίας και η Ομοσπονδία εργαζόμενων ΟΑΕΔ.

Πανό ακόμα είχαν οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, ο Σύλλογος Εργαζόμενων Περιφέρειας Αττικής, η ΕΜΔΥΔΑΣ, το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, οι εργαζόμενοι του Βυζαντινού Μουσείου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι του Δήμου Καισαριανής, οι Φαρμακοποιοί (που είχαν και αυτοσχέδιες πικέτες), το Σωματείο Εργαζόμενων του ΗΛΠΑΠ, η ΠΟΕΠΔΧΒ, η ΕΤΗΠΤΑ, η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η Διαδικτυακή Ομάδα Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών, οι Λογιστές Αθήνας, η ΠΟΜΕΕΑ, το Ενωτικό Κίνημα εργαζόμενων και συνταξιούχων ΕΥΔΑΠ (με πανό ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού).

Με προσυγκέντρωση συμμετείχε στην απεργιακή διαδήλωση η ΜΕΤΑ (η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) μαζί με τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ΛΑΑΣ μαζί με την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν.

Είχε προηγηθεί η μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια που κατευθύνθηκε στη Βουλή μέσω της οδού Πανεπιστημίου. Ανάμεσα στα άλλα σωματεία και Ομοσπονδίες που συμμετείχαν ήταν και οι απεργοί της Κόκα-Κόλα.


Διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις

Μεγάλες ήταν οι απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, όπως μας μεταφέρουν (ενδεικτικά) σύντροφοι και συντρόφισσες της Εργατικής Αλληλεγγύης.

Η Αλεξάνδρα Σ. μας περιγράφει από την Θεσσαλονίκη. «H διαδήλωση της απεργίας ήταν μαζική. Από την Αγίας Σοφίας ξεκίνησε το μαζικό μπλοκ των εκπαιδευτικών. Καθηγητές, δάσκαλοι με πορτοκαλί σημαίες και πολύ παλμό, ενώ μαζί τους είχαν ενωθεί οι φοιτητές που κατέβηκαν με τα δικά τους πανό. Σε αυτή την προσυγκέντρωση ήταν και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο Άγαλμα Βενιζέλου ήταν οι Σχολικοί Φύλακες, οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, οι εργαζόμενοι από το Ψυχιατρείο και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, οι εργάτες της ΑΓΝΟ, του εργοστασίου μετάλλου ΣΙΔΕΝΟΡ, οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ και άλλοι. Πανό είχαν ακόμα το Εργατικό Κέντρο και η ΕΔΟΘ, ενώ με το δικό της μπλοκ και τα δικά της υλικά συμμετείχε στην πορεία η ΚΕΕΡΦΑ. Μάλιστα, απέργησαν και στον ΟΑΣΘ, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις Πανεργατικές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συγκοινωνίες 9 το πρωί με 9 το βράδυ».

«2500 χιλιάδες διαδήλωσαν στην Πάτρα. Με πανό ήταν οι νοσοκομειακοί, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, η ΕΡΤ και οι Διοικητικοί του Πανεπιστημίου. Είχαν κατέβει απεργοί κι από άλλους χώρους, όπως από την ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ και από την ΔΕΥΑΠ» μας μεταφέρει ο Νεκτάριος Χ. «Μαζικά ήταν και τα μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων. Από τη δική μας μεριά κινηθήκαμε για την καμπάνια για την δίωξη της Εργατικής Αλληλεγγύης, αλλά και για την πρωτοβουλία που έχουμε πάρει να κατέβει αντικαπιταλιστικό σχήμα στις δημοτικές εκλογές».

Για την απεργία στο Βόλο μας μίλησε ο Δημήτρης Σ. «Μεγάλη ήταν η πορεία και στο Βόλο. Έγιναν δύο πορείες αφού το ΠΑΜΕ ήταν ξεχωριστά. Τα ραδιόφωνα της πόλης μετέφεραν ότι περίπου 2500 χιλιάδες κόσμος συμμετείχε στις πορείες. Στη διαδήλωση πανό είχε το Εργατικό Κέντρο, η ΕΡΑ Βόλου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών, ενώ δυναμικό μπλοκ είχε ο Φοιτητικός Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών που είχε προχωρήσει και σε κατάληψη. Από τη μεριά του ΣΕΚ κάναμε εξόρμηση σε εργατικούς χώρους και το πρωί της απεργίας για να καλέσουμε τον κόσμο να συμμετέχει».

«Xίλια πεντακόσια άτομα διαδήλωσαν στην πορεία της απεργίας. Με πανό ήταν οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, το ΠΑΓΝΗ, οι εργαζόμενοι από την Περιφέρεια, ο Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων και άλλοι» μας λέει ο Γιάννης Μακαρώνας, από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Την μέρα της απεργίας δικαζόταν η πολιτική πρόσφυγας από την Τουρκία, Κοζάν Μιχαγιέτ. Φτάσαμε στα Δικαστήρια και μείναμε εκεί για συμπαράσταση, τελικά η αγωνίστρια απελευθερώθηκε. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης κάναμε εξόρμηση στους απεργούς, δώσαμε 16 φύλλα της εφημερίδας και μαζέψαμε πάνω από 30 ευρώ ενίσχυση για την καμπάνια ενάντια στη δίωξη της από τους φασίστες».

Κάλυψη από την ΕΡΑ

Η Ζαννέτα Λυσικάτου μας είπε για την απεργία στην Αλεξανδρούπολη: «έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από το Νοσοκομείο, καθηγητές, δάσκαλοι και από το Δήμο. Το ΠΑΜΕ έκανε ξεχωριστή συγκέντρωση στο Δημαρχείο. Την συγκέντρωση κάλυψε η ΕΡΑ Ορεστιάδας, όπου μιλήσαμε και σύντροφοι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Στη Λάρισα έγιναν δύο πορείες, ο Πέτρος Θ. μας γράφει: «Έγιναν δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις. Η μία από το Εργατικό Κέντρο που συμμετείχε και το ΠΑΜΕ κι η άλλη από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στην μνημονιακή πολιτική και ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες».