Σκληρές μάχες με μια κυβέρνηση που παραπαίει

«Έχουμε μια μεγάλη μάχη να οργανώσουμε και μια μεγάλη σύγκρουση να δώσουμε. Είναι η πρώτη φορά που η κυρίαρχη τάξη και τα κόμματα της βρίσκονται σε τόσο απελπισμένη κατάσταση παραμονές των εκλογών παρόλο που οι εκλογές είναι το προνομιακό πεδίο για αυτούς» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία της.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ζούνε ανάμεσα σε τέσσερις ογκόλιθους που πάνε να τους πλακώσουν». Ο πρώτος «ογκόλιθος» είναι το ίδιο το εργατικό κίνημα που συνεχίζει να απεργεί, να κάνει Πανεργατικές Απεργίες που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις προηγούμενες τόσο σε μέγεθος όσο και σε μαχητικότητα.

Ο δεύτερος είναι το αντιφασιστικό κίνημα. Εξήγησε ότι τα μεγάλα συλλαλητήρια στις 22 Μάρτη έπαιξαν σπουδαίο ρόλο και επηρέασαν τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή τόσο με τις αποκαλύψεις για την συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με τη Χρυσή Αυγή, όσο και με την εξέλιξη της δίκης για τον Σαχζάτ Λουκμάν.

Ο τρίτος «ογκόλιθος» είναι η αριστερά. «Είναι η πρώτη φορά που ξέρουν ότι θα χάσουν τις εκλογές από την αριστερά, αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Τις χάσανε το ’58, αλλά δεν το περιμένανε. Θεωρούσαν ότι έγινε επειδή δεν είχαν συγκροτηθεί τα κόμματα του κέντρου και ότι τώρα το 1958 είναι στο παρελθόν».

Ο τέταρτος «ογκόλιθος» είναι η οικονομία. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, δεν υπάρχει ανάκαμψη παρά τα παραμύθια για success story. Στη συνέχεια η σ. Μαρία εξήγησε ότι όλα τα παραπάνω αλληλοτροφοδοτούν το ένα το άλλο δυσχεραίνοντας την θέση της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης.

Αυτό αποτυπώνεται ακόμα και στα δικά τους γκάλοπ όπου η Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) βγάζουν μεγαλύτερο άθροισμα από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ). Σε αυτή την εξέλιξη σπουδαίο ρόλο έχει παίξει η ανάπτυξη και η παρουσία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Το 1,5% που δίνουν τα γκάλοπ στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να φαίνεται μικρό νούμερο εκλογικά, αλλά η δυναμική της είναι πολύ μεγαλύτερη. Έχει φανεί καθαρά ότι με τις πρωτοβουλίες μέσα στο κίνημα μπορεί να τραβήξει μπροστά ολόκληρη την Αριστερά. Σε αυτή την προσπάθεια, σπουδαίο ρόλο παίζει το ίδιο το ΣΕΚ που είναι καθαρό στις ιδέες του, δημιουργεί παραδείγματα με τις πρωτοβουλίες του, βοηθάει όλη την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να προσανατολιστεί σωστά.

Στη συνέχεια τόνισε ότι όλοι οι πυρήνες του κόμματος και όλοι οι σύντροφοι χρειάζεται να αξιοποιήσουν τα «δύο μεγάλα όπλα» που διαθέτουμε μέσα στην προεκλογική μάχη.

Το πρώτο είναι η Εργατική Αλληλεγγύη. Η εφημερίδα χρειάζεται να διακινείται καθημερινά σε όλους τους εργατικούς χώρους, να συζητιέται από τους εργαζόμενους, να την διακινούν και οι ίδιοι. Η προεκλογική καμπάνια έχει δώσει ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής.

Το δεύτερο είναι η ανοιχτή πρόταση για την οργάνωση στο ΣΕΚ. Οι συνθήκες επιβάλλουν το άμεσο μεγάλωμα του κόμματος για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες του κινήματος. «Κάθε ψήφος και μια Εργατική Αλληλεγγύη, κάθε ψήφος και μια πρόταση για το ΣΕΚ» χρειάζεται να είναι η κατεύθυνση μας.

Οι μάχες που έρχονται θα είναι ακόμα σκληρότερες από τις προηγούμενες. Μπορεί η άρχουσα τάξη και τα κόμματα τους να είναι σε άσχημη κατάσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. «Θα βάλουν μπροστά όλα τους τα όπλα», ένα παράδειγμα είναι η επιλογή του μεγαλοεφοπλιστή Μαρινάκη να κατέβει για τον Δήμο του Πειραιά. «Προσπαθούν να ελέγξουν όλες τις εξελίξεις βάζοντας τους στρατούς τους σε κίνηση. Τα κόμμα μας χρειάζεται να είναι στρατός μάχης απέναντι τους, για να καθορίσουμε τις εξελίξεις στην κατεύθυνση για την οποία λέμε» τόνισε στο κλείσιμο της εισήγησης.


Πλούσια ήταν η συζήτηση που ακολούθησε μετά την εισήγηση αφού 41 σύντροφοι και συντρόφισσες πήραν το λόγο (αριθμός ρεκόρ για Πανελλαδικό Συμβούλιο).

O Λούκας Χμ. μίλησε για την απόφαση των μαθητών Anticapitalista να συμμετέχουν ενεργά στην καμπάνια «καμιά ψήφος στη Χρυσή Αυγή», όπως καλεί και το πρωτοσέλιδο του νέου τεύχους της εφημερίδας τους. Πρόσθεσε ότι ούτε οι μαθητές δεν πιστεύουν τα ψέματα της κυβέρνησης για το success story μεταφέροντας συζητήσεις που ανοίγουν στο σχολείο του, ενώ ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει ξανά παρέμβαση στη Σιβιτανίδειο από τη μεριά του τοπικού πυρήνα στην Καλλιθέα.

Η Έλενα Τζ. έδωσε την εικόνα από τις πρώτες παρεμβάσεις της προεκλογικής εκστρατείας στις γειτονιές του Βόρειου Κέντρου στην Αθήνα. Υπάρχει καθημερινό πρόγραμμα εξορμήσεων σε εργατικούς χώρους, ενώ μόνο αυτή τη βδομάδα έχουν δοθεί πάνω από 60 φύλλα της εφημερίδας. Επίσης, θύμισε την διαδήλωση που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ την ημέρα που οι νεοναζί παρουσίαζαν τα «ψηφοδέλτια» τους στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

Η Δώρα Κ. αναφέρθηκε στις μάχες που δίνουν οι καθηγητές ενάντια στις απολύσεις και την αξιολόγηση που θέλει να επιβάλλει το Υπουργείο Παιδείας. «Παρά τα στραπάτσα που έχουμε φάει από την ηγεσία μας, ο κόσμος απέργησε στις 9 Απρίλη» είπε χαρακτηριστικά, ενώ η πίεση της βάσης ανάγκασε διευθυντή που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί για να μην εφαρμόσει τα μέτρα της κυβέρνησης. Επίσης, μίλησε για το κατέβασμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Δήμο Χανίων, ένα ψηφοδέλτιο γεμάτο με αγωνιστές των τοπικών κινημάτων και των εργατικών χώρων.

Η Φύλλια Π. είπε ότι «όσο προχωράμε προς τις εκλογές, μεγαλώνει η αυτοπεποίθηση του κόσμου, δεν πέφτει». Αυτό φάνηκε και από την Πανεργατική Απεργία στη Θεσσαλονίκη, αλλά και από τις μάχες στα Νοσοκομεία καθώς μετέφερε την εικόνα από την μαχητική συνέλευση 200 εργαζόμενων στο Ψυχιατρικό. Αναφέρθηκε ακόμα στην επιτυχία του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στις 22 Μάρτη όπου συμμετείχαν ανάμεσα σε άλλους χώρους και οι εργαζόμενοι της Κόκα Κόλα και της ΕΥΑΘ, μετανάστες από την Αλβανία και το Πακιστάν, κόσμος από την Lgbtq Κοινότητα. Τέλος, για την προεκλογική καμπάνια είπε ότι έχουν βάλει αρχικό στόχο να επισκεφτούν με περιοδείες 50 εργατικούς χώρους.

Ο Αλέξανδρος μίλησε για την οργάνωση του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στην Κρήτη και την δουλειά που έγινε στο Ηράκλειο. Ένα πούλμαν με διαδηλωτές πήγε στα Χανιά, ενώ μαζεύτηκαν πάνω από 500 ευρώ οικονομική ενίσχυση. Είπε ακόμα ότι προσανατολίζονται σε ανοιχτές προεκλογικές εκδηλώσεις στο νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ και στην τοπική ΔΕΗ, ενώ πολύ καλή ήταν και η παρέμβαση στην Πανεργατική Απεργία.

Ο Ορέστης Η. μίλησε για την δράση των συντρόφων στην προεκλογική μάχη στα Βριλήσσια όπου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει το σχήμα «Δράση για μια άλλη πόλη». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποχωρήσει από το σχήμα καθώς οι σύντροφοι επέμεναν ότι χρειάζεται να υπάρχει το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, ενώ η ΝΔ έχει διασπαστεί σε τρία κομμάτια. Η τελευταία εκδήλωση του σχήματος είχε 200 άτομα, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να περάσει ακόμα και στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Οι εργάτες στο τιμόνι, τα αφεντικά στην αγχόνη». Αυτό ήταν το σύνθημα του πανό των εργαζόμενων στο Ψυχιατρείο που δείχνει την μαχητική διάθεση των εργαζόμενων όχι μόνο στα νοσοκομεία, αλλά παντού, τόνισε στην τοποθέτηση του ο Νίκος Χ. από τη Θεσσαλονίκη. Έδωσε ακόμα την εικόνα από τις μάχες που δίνουν οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» ενάντια στην απληρωσιά και τις μεθοδεύσεις που γίνονται για να τους πετάξουν έξω από τις δουλειές τους μέσω της σύστασης «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων».

Ο Ζήσης Κ. από το Ρέθυμνο αναφέρθηκε στην οργάνωση της αντιφασιστικής κινητοποίησης στις 22/3. Το αντιφασιστικό μονοήμερο που οργάνωσαν στο Πανεπιστήμιο ξεσήκωσε τους πάντες με αποτέλεσμα δύο πούλμαν με αντιφασίστες να πάνε στο συλλαλητήριο στα Χανιά. Έδωσε ακόμα την εικόνα από την πορεία της Πανεργατικής που έγινε χάρη στην επιμονή των συντρόφων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε σύγκρουση με τους γραφειοκράτες.

Ο Χρίστος Α. μίλησε τόσο για την εκλογική μάχη για την ενίσχυση της Αριστερής Παρέμβασης στο Δήμο Βύρωνα, όσο και για τους αγώνες στα νοσοκομεία. Στο Γεννηματά έγινε στάση εργασίας και πορεία μέσα στο νοσοκομείο ενάντια στην διαθεσιμότητα-απόλυση των Οδηγών, ενώ ακολούθησε συνέλευση 400 ατόμων για την Πανεργατική Απεργία. Έκλεισε την τοποθέτηση του τονίζοντας ότι χρειάζεται το μεγάλωμα του κόμματος γιατί αλλιώς δεν θα μπορούμε να περάσουμε το οργανωτικό όριο που έχουμε τώρα.