Αντιφασιστική συγκέντρωση 30 Απρίλη στη δίκη της Εργατικής Αλληλεγγύης

Εκείνη την ημέρα δικάζεται η Κατερίνα Θωίδου, δημοσιογράφος, μέλος του συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ, ο Πάνος Γκαργκάνας, διευθυντής της εφημερίδας και μέλους του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Τάσος Αναστασιάδης, εκδότης της εφημερίδας και συντονιστής της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης. Η μήνυση έγινε από τον δικηγόρο Ι. Ανδριόπουλο, έμμισθο συνεργάτη του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

Ο Ανδριόπουλος ήταν ο δικηγόρος που τον Αύγουστο του 2010 προσέφυγε στο ΣτΕ για να βγει αντισυνταγματικός ο νόμος Ραγκούση που έδινε, έστω και κουτσουρεμένα, ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα και δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές στους επί μακράν διαμένοντες μετανάστες. Η Εργατική Αλληλεγγύη αποκάλυψε τα πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν από την πλευρά της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στην πλάτη των μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς προκειμένου να καταργηθεί ο νόμος Ραγκούση. Ο Σαμαράς που εκείνη την περίοδο ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, είχε προαναγγείλει την κατάργηση του νόμου μόλις η ΝΔ θα ερχόταν στην κυβέρνηση και το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη προανήγγειλε την προσφυγή στο ΣτΕ από “κινήσεις πολιτών”. Ο Νόμος έπαψε να εφαρμόζεται με εντολή Σαμαρά πριν καν ακόμα βγει η οριστική απόφαση, απλά και μόνο μετά από τη δημοσιοποίηση της φήμης της απόφασης του ΣτΕ. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Μπαλτάκου φάνηκε πια και επίσημα ότι η κατάργηση του Νόμου ήταν εντολή της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ο Ανδριόπουλος ισχυρίζεται ότι προσβλήθηκε γιατί η Εργατική Αλληλεγγύη έγραψε ότι είχε την πολιτική κάλυψη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ προκειμένου να κάνει την προσφυγή στο ΣτΕ. Αλλά το γεγονός ότι ένας από τους δύο μάρτυρες που καλεί από τη δική του πλευρά στη δίκη της 30 Απρίλη, ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΛΑΟΣ στις Κυκλάδες, δικαιώνουν την άποψη της εφημερίδας.

Βιομηχανία μηνύσεων

Η δίωξη σε βάρος της εφημερίδας γίνεται με βάση το Νόμο 2243/1994 ο οποίος βάζει σε αμφισβήτηση την ελευθερία του τύπου, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον μηνυτή να συλλέξει χρηματικά ποσά, με μίνιμουμ τα 30.000 ευρώ, αν το δικαστήριο κρίνει ότι ακόμα και μία φράση μπορεί να είναι δυσφημιστική. Από ότι φαίνεται ο Ανδριόπουλος έχει στήσει μία ολόκληρη βιομηχανία μηνύσεων αφού έχει κάνει μήνυση και κατά της εφημερίδας Αυγή και μάλιστα τον ίδιο μήνα που έκανε την μήνυση στην Εργατική Αλληλεγγύη. Ο Ανδριόπουλος θεώρησε ότι έχει θιγεί η τιμή και η υπόληψή του επειδή η εφημερίδα τον αποκάλεσε Χρυσαυγίτη και ότι έχει ενταχθεί στη νεοναζιστική οργάνωση. Η δίκη της Αυγής, μετά από αναβολές θα γίνει στις 10 Ιούνη.

Αρχική ημερομηνία εκδίκασης της δίκης της Εργατικής Αλληλεγγύης ήταν στις 12 Δεκέμβρη του 2013, όμως το Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών είχε κρίνει τον εαυτό του αναρμόδιο να εκδικάσει την υπόθεση και παρέπεμψε την υπόθεση σε Τριμελές Δικαστήριο. Mάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη θα είναι οι πρόεδροι της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΠΟΕΣΥ Παναγιώτης Καλφαγιάννης και Γιώργος Σαββίδης, οι δημοσιογράφοι Νάσος Μπράτσος, Δημήτρης Τρίμης και Δημήτρης Ψαρράς, ο καθηγητής Προκόπης Παπαστράτης, ο Νίκος Φωτόπουλος από τη ΓΣΕΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς, ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Άγγελος Χάγιος, ο Μc Yinka, μουσικός και ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου.

Η δίωξη σε βάρος της Εργατικής Αλληλεγγύης είναι μία δίωξη σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου, του εργατικού και αντιρατσιστικού- αντιφασιστικού κινήματος. Γι αυτό το λόγο εκατοντάδες συνδικάτα, ομοσπονδίες, δημοτικά συμβούλια, μαζί με χιλιάδες αγωνιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ζητούν την πανηγυρική αθώωσή της.

Η καμπάνια ενάντια στη δίωξη συνεχίζεται ενόψει της νέας δίκης στις 30 Απρίλη. Στείλτε ψηφίσματα στο fax: 2105227177, email: ergatiki@gmail.com . Στείλτε την ενίσχυσή σας στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 162/768339-16. Υπογράψτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http:www.sekonline.gr


“Απαράδεκτη δίωξη”

Η δίωξη της Εργατικής Αλληλεγγύης είναι απαράδεκτη. Θεωρείται ως συκοφαντικός ο ισχυρισμός πως ο εγκαλών δικηγόρος είχε στραφεί κατά του μεταναστευτικού νόμου με πρωτοβουλία του ΛΑΟΣ.

Όμως, πολύ πριν από την Εργατική Αλληλεγγύη το ίδιο είχε ισχυρισθεί πριν τις εκλογές του 2012 το ίδιο το ΛΑΟΣ (Θανάση Πλεύρη: "με τον ΛΑ.Ο.Σ. πετύχαμε, στηρίξαμε και κερδίσαμε την αντισυνταγματικότητα του .... νόμου για την παροχή ιθαγένειας σε λαθρομετανάστες") χωρίς να μηνυθεί από τον εγκαλούντα. (http://ksipnistere.blogspot.gr/2012/04/3502011.html). Η τότε κρατούσα αντίληψη για τα κίνητρα του εγκαλούντα θα μπορούσε να θεωρηθεί ανακριβής αλλά δεν ήταν ούτε εξυβριστική ούτε συκοφαντική. Για αυτό η ποινική δίωξη από την εισαγγελία ήταν καταχρηστική και ενισχύει την κρατούσα εντύπωση πως πολλοί εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί ιδεολογικά πρόσκεινται στη φασιστική ακροδεξιά.

Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι


“Να στήσουμε τα αναχώματά μας”

Η άκρα δεξιά διεξάγει έναν αγώνα υπέρ πάντων απέναντι στον εχθρό της. Στον αγώνα αυτό κάνει δικαστικό ακτιβισμό. Προσπαθεί να του κλείσει το στόμα όχι μόνο με τη βία, πολύ οικεία πρακτική της, αλλά και με  δικαστικές αποφάσεις. Έχει σημασία στον αγώνα αυτό να στήσουμε τα αναχώματά μας. Για την ελευθερία της έκφρασης και για τον ιδεολογικό στιγματισμό της Άκρας Δεξιάς.

Απέναντι στον ακροδεξιό ακτιβισμό ευκαιρία είναι να κάνουμε και εμείς έναν δικό μας αγώνα χρησιμοποιώντας θεσμούς και κινήματα. Λέω "θεσμούς και κινήματα" διότι ο συνδυασμός των δύο είναι πάντα ο πιο πετυχημένος.

Δημήτρης Χριστόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου & Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου